Megrökönyödve olvastam ma az Indexen, hogy a kormány azt tervezi, kilenc éves szerződést írat alá az orvosi egyetemet elvégzett rezidensekkel:

"Hűségesküre kötelezné a gyakornoki képzésbe kerülő orvostanhallgatókat az egészségügyi tárca, írja a Népszabadság. A lap értesülései szerint a minisztérium szakmai egyeztetésre bocsátotta az orvosképzés átalakítására vonatkozó terveit.

Ezek két legfontosabb momentuma, hogy a gyakornokképzésben részt vevő hallgatóknak, a rezidenseknek kilenc éves hűségesküt kéne aláírniuk, azaz az egyetemi képzés után még kilenc évig hazai kórházakban kellene dolgozniuk."

Úgy látszik a miniszteri bársonyszékből nem érzékelhető, hogy egy ilyen intézkedés csak tovább rontaná a helyzetet.

Már az felháborító, hogy az EU-ra kenték, hogy nem tudják kifizetni a harmadéves rezidenseket. Az uniós irányelvek alapján ugyanis két évvel ezelőtt megnövelték a rezidensi évek számát kettőről háromra. A magyar kormány akkor azt mondta, hogy bocsi, ez nem volt belekalkulálva a költségvetésbe, úgyhogy ezt buktátok... A harmadévesek idén ingyen dolgoznak napi nyolc, esetenként 15-16 órában...

A félreértések elkerülése végett: Bármilyen uniós irányelv -így az egészségügyi szabályokra vonatkozókra is - átültetésére meghatározott időszak, általában egy-két év van. De lehet "derogációt", vagyis halasztást is kérni, ha valakinek nem megy.

Érdekes módon, amikor a Mol érdekeiről volt szó, Magyarország vígan vitába szállt a Bizottsággal egy kötelezettségszegési eljárás keretében (Lex Mol ügyre utalok ugye), de a rezidensek napi megélhetése ezt nem éri meg...

Visszatérve az eredeti hírre: Egy ilyen intézkedés azt eredményezné, hogy

  1. még több orvos menne külföldre, de már nem csak dolgozni, hanem tanulni is, vagyis még több (jövendőbeli) értelmiségit veszítünk.
  2. a most végző orvostanhallgatók nem jutnak majd álláshoz, hiszen rájuk még nem vonatkozik, nem kell aláírniuk, de a kórházak nyilván azokat fogják preferálni, akik -ha kényszerből is- de maradnak, röghöz kötve.

Azt akkor már csak halkan említem meg, hogy ezt a lépést valószínűleg az EU Bírósága előtt is meg lehetne támadni "a munkavállalók szabad áramlása", Alapszerződésben biztosított, alapvető uniós jogunk miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr61010159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Szaros 2009.03.18. 19:00:58

Azt én is kötelezővé tenném, hogy ha megszerezte a doktorátust, meg minden, akkor ha államiban tanult, kötelező lenne 10 évet itthon dolgozni.
Ha rendesen fizette a taníttatás költségeit (szemeszterenként a milliós bekerülési költségeket), akkor persze mehet, ahova akar.
De addig...
Aztán tojok rá, ez mennyire demagóg...

88wx335dsf 2009.03.18. 19:07:37

@Anti Szaros:

Rendben, de akkor ez vonatkozzon mindenkire akinek olyan szakmája van, amit az állam pénzén sajátított el és külföldön is dolgozhat vele.

Tehát az összes szakmunkásképzőt, szakközepet, főiskolát, egyetemet végzettre.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2009.03.18. 19:08:46

Inkább szüntessék meg a hazai orvosképzést és a felszabaduló pénzből hozzanak külföldről már képzett orvosokat :)

Ők elmesélnék, hogy Magyarországon jól fizetik az orvosokat, így nem lenne orvoshiány. Sőt, mindegyik beszélne legalább egy idegen nyelvet. :) Magyarul is saját költségükön tanulnának, mert ide akarnának jönni a fizetés miatt.

Mivel Magyarországon nem lenne orvosképzés, így aki orvos akar lenni, az menne világgá tanulni. De az már az ő dolga :)

Cradle 2009.03.18. 19:10:19

Hát én csak azt mondom, hogy meg kellene rendesen fizetni az orvosokat. Akkor nem lenne elvándorlás meg zsebbe pénz. Kész.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.18. 19:13:39

Érdekes. Pedig a KISZ-titkár azt mondta a tévében, hogy el lehet menni. Akkor most hogy van ez?

88wx335dsf 2009.03.18. 19:16:47

@min0rity r3port:

Azt eddig lehetett. Most már az sem. 15-ödikétől kezdve, ugye, amióta egyes szókapcsolatok kimondása vétségnek minősül.

halihalo 2009.03.18. 19:22:51

@min0rity r3port: Idéznéd, mit mondott? Vagy csak hallottad valahol? Rühellem őt, de nem azt mondta, hogy el lehet menni, hanem azt, hogy azok a vállalatok, amelyek nem hajlandók eleget fizetni az itteni munkásoknak, azok menjenek el... Persze ez már a folklór része lett..

Diopapa_sok 2009.03.18. 19:24:53

"Miért éppen Alaszka?" rémlik valakinek? Csóró USA-ban az állam által finanszírozott orovosképzés (ösztöndíj) után az illető kénytelen az othonától sök ezer km-re 5 évet praktizálni, hogy "visszafizesse" az államnak azt a sok pénzt, amit beleölt a képzésébe. Nálunk felesleges, hiszen' úgy is rohadt gazdag ez az ország, megtehetjük, hogy milliókért képzünk orvosokat az EU-nak... :P

Jah, persze csóringer USA-ban a rendőrök sem mennek el 38-40 évesen nyugdíjba, hanem 50-60 évesen még dolgoznak rendőrként.. Ezt is csak MI engedhetjük meg magunknak...

SakiCitizen 2009.03.18. 19:27:48

"Azt akkor már csak halkan említem meg, hogy ezt a lépést valószínűleg az EU Bírósága előtt is meg lehetne támadni "a munkavállalók szabad áramlása", Alapszerződésben biztosított, alapvető uniós jogunk miatt."

Igen pontosan így van, bennem is ez fogalmazódott meg bennem, h az EU Bíróság előtt úgy elmeszelnék "a bunkó magyarokat" h csak pislognának mint hal szatyorban, ez az egész abszurdum!

TBone 2009.03.18. 19:40:13

Igen, tenyleg rosszul keresnek nalunki az orvosok. A mi teremgarazsunkban is van 2 orvos berlo. Szegenyek alig tudnak beallni estenkent a BMW-jukkel. Nem maszek orvosok, hanem a korhazban dolgoznak mint vallalkozo.

En is egyetrtek ezzel. hasonlisa mar ossze valaki mennyibe kerul egy orvos es egy mernok kepzese koltsegteriteses kepzes kereteben. Kivancsi lennek az aranyokra.

Pierre Batka 2009.03.18. 19:42:58

Tegyünk rendbe egy pár dolgot.

Ad 1: Amíg egy rezidensi fizetés 90e Ft, addig a hülyének is megéri külföldön állást keresni, pláne úgy, hogy itthon még röghöz is kötnék. (A főorvosi is 150e Ft, úgyhogy még nagy életcél sincs)

Ad 2: A rezidensi rendszer újabban csak kb. a végzett orvosok felének tud állást kínálni, és még kevesebbnek úgy, hogy a képzést az állam állja. Akinek nem az állam állja, annak a kórház, de ha a kórház a csőd szélén van inkább nem ír ki rezidensi helyet. (Így lehet az, hogy orvoshiány van egy csomó munkanélküli orvos mellett)

Ad 3: Ha egyátalán az orvos kap rezidensi helyet, simán lehet, hogy az ország másik végén, úgyhogy az odaköltözés plusz teher, ami 25-26 évesen bizony igen komoly probléma.

Ad 4: A szerződés miatt a kórház olyan szinten szivatja a rezidens amennyire csak szusszal bírja, hiszen szerencsétlen nem mondhat fel (ha mégis az sok milliós bírságba kerül)

Ad 5: Talán nem hatalmi szóval kéne itt tartani az orvosokat, hanem érdekeltté kéne tenni őket abban, hogy itthon maradjanak. Pl. megfelelő munkakörülményekkel, horribile dictu európai szinvonalú fizetéssel.

Uff!

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.18. 19:43:16

Én is nagyióon kíváncsi lennék, milyen indokok alapján véli ezt a kormány a közösségi joggal összeegyeztethetőnek.

(Apró megjegyzés: a munkavállalók nem áramlanak, hanem mozognak.)

Kivlov 2009.03.18. 19:45:29

vicc az egész! fizessék meg őket, ne a naplopóknak adják a sok segélyt + egyebet.

Pierre Batka 2009.03.18. 19:45:51

Ja, mielőtt érvként felmerülne:
A hálapénzt direkt nem számoltam, mert amellett, hogy borzalmasan megalázó és etikátlan, még törvényellenes is. Ergo, nem hivatalos bevételi forrás.

@TBone: Ha a két doki vállalkozóként dolgozik az más történet. A kórházi, klinikai orvosok közalkalmazottnak számítanak. Az nem versenyszektor.

Dr Kangörény 2009.03.18. 19:46:41

Miért éppen Alaszka? Ez nem mond nektek semmit?

Ha bevezetik, ha nem, minden orvos azzal terrorizálja az államot, hogy elmegy külföldre, akár ingyenes a képzés, akár fizetős. Akkor legyen fizetős, a saját pénzén kiképzett orvos azt csinál a megvásárolt tudásával, amit csak akkor. Hol itt a baj?

Pierre Batka 2009.03.18. 19:52:50

@Kangörény_: Elileg nincs baj, de azt gondolom te sem tartod etikusnak, hogy azért mert az állam pénzén tanulhatott éhbérért végezzen magas képesítést igénylő, óriási felelősséggel járó munkát. A rabszolgatartásnak egy ideje már vége.
Ha rendesen meg lennének fizetve nem mennének el. Ennyi.

Joejszaka 2009.03.18. 20:01:33

Miért éppen Alaszka,

A jó öreg doki ott magánegyetemre járt, és nem az állam, hanem a az alaszkai kisváros fizette a tandíját.

Amúgy a BMW-és orvosok idősek, és tapasztalatom szerint nem elsősorban hálapénzből élnek, hanem klinikai vizsgálatokból.

wasp 2009.03.18. 20:08:16

"még több orvos menne külföldre, de már nem csak dolgozni, hanem tanulni is, vagyis még több (jövendőbeli) értelmiségit veszítünk." ösztöndíjjal vagy saját zsebből? Nem hiszem, hogy egyszerűbb lesz.
Valóban jobban meg kellene fizetni őket, és a magasabb fizetés mellett azért lehúzhatnának 2-3 évet a taníttatásért.

falatkenyér 2009.03.18. 20:10:01

Unom már ezt az egész balhét!Ha itt maradnak, az nekik baj,ha kimennek de a mi pénzünkön tanultak az is baj.Menjenek a p*csába az orvostanhallgatók,mi pedig megyünk külföldre kezeltetni magunkat, vagy ide hozatunk külföldi orvosokat.

weirdo 2009.03.18. 20:10:17

Majd megszakad a szívem, szegény dokik:) Tényleg, van aki nem irígyli őket? Baszki, 3 nem dokker diplomával közel sem vagyok a vagyonukhoz, pedig nem a tökömet vakarom naphosszat. esélyem sincs nem adózni a jövedelmem után, ezek meg sírnak, mitn a fürdős. Normálisak vagytok?

victor vacendak 2009.03.18. 20:10:31

Az hagyján, hogy a 3. évben nem kapnak afizetést, de 92 ezret kell fizetniük! Legalább is a fogorvos rezidenseknek. És az első két év sem ingyenes (csak képzőhelyenként 4-5 ember részére, mikor végez 20 évente), 55 rugót kell kicsöngetni. Nem csak, hogy nem marad senki itthon, de szakorvosnak se szívesen mennek ilyen feltételek mellett (fogászokról beszélek).

wasp 2009.03.18. 20:11:42

Joejszaka: Nem mindegy? A lényeg ha valaki fizeti a tandíjat(állam v. kisváros, magánintézmény) azért kérhetnek is valamit. Nincs ingyen leves.

falatkenyér 2009.03.18. 20:13:11

Egyébként pofátlanság,hogy a fejenként 20 millióba kerülő orvostanhallgató(mármint a képzése) már rezidensként elhúzna külföldre.Ha elmegy,fizesse vissza egy összegben a tandíját oszt jónapot!-mehet ahová akar.

MotherKnowsBest 2009.03.18. 20:14:48

@Pierre Batka: Csak a tisztánlátás érdekében: orvosi tevékenységre, társas vállalkozás keretében is csak akkor adja ki az ÁNTSZ az engedélyt, ha már a szakvizsga is megvan. Jelenleg az min. még 5 év az általános orvosi diploma megszerzése után.
Egyébként külföldre is szakorvosok tudnak menni.
Aki elvégzi 6,5 év alatt (ez a normál idő) bármelyik orvosi egyetemet az, sajnos még csak egy "senki", aki csak szakorvosi felügyelettel dolgozhat.

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.18. 20:19:55

A kérdés az, milyen ellenszolgáltatást nyújt az állam azoknak, akik ezt a 9 évet vállalják. Nyilvánvaló, hogy az érintett által addigra már befejezett egyetemi képzés ingyenessége kizárólag akkor tekinthető ilyen ellenszolgáltatásnak, ha minden diplomához kötött szakmára kiterjesztik a 9 éves szabályt, valamint felmentik a 9 év alól azokat, akik költségtérítéses képzésben vagy külföldön tanultak.

Nem röghöz kötni kell a pályakezdőket, hanem olyan feltételeket teremteni, hogy ne csupán ők ne akarjanak elmenni, hanem még más is szívesen idejöjjön.

halihalo 2009.03.18. 20:20:12

@Pierre Batka: Könnyű európai szintű fizetésekről beszélni (amúgy a teljes európai átlag felett vagyunk), de ahhoz olyan mentalitás és körülmények kellenének. És itt a körülmények alatt az emberek hozzáállását is értem. Mert itt az a menő, hogy adjon az állam mindent ingyen. Dolgozni érte, az már nem olyan menő.

Pierre Batka 2009.03.18. 20:27:14

@halihalo: honnan veszed, hogy az orvosok (különösen a rezidensek) nem dolgoznak? Az, hogy neked várni kell az orvosra, az nem azért van, mert éppen a nővérkét dugja, hanem azért mert adminisztrál (ami amúgy mégegy ordenáré kicseszés), diagnosztizál, telefonon beszél a beteggek/hozzátartozóval/főnökével. Sajnos sok a beteg, és nem lehet mindenkit egyszerre vizsgálni.
Mindamellett meg nekem senki ne mondja azt, hogy 8 év kőkemény tanulás után, azért a felelősségvállalásért cserébe amit egy orvos bevállal nem érdemli meg, hogy jobban megfizessék, mint a McDonaldsos eladót.

Pierre Batka 2009.03.18. 20:29:24

@falatkenyér: Te hülye vagy.
Úgy gondolod, hogy ha már a kis szerencsétlen gimis volt olyan okos, hogy elnyerte az állami támogatást arra a 6 évre, akkor az állam utána akár ingyen is foglalkoztathatná. A rabszolgatartás egy cseppet idejétmúlt.
Nem tudom milyen végzettséged van, de szerintem te is ki lennél akadva, hogy ha a suli után közölnék veled, hogy x évig kb. ingyen kell dolgoznod, mert ennyibe került az oktatásod.

victor vacendak 2009.03.18. 20:34:03

Ebben az ingyen melóban (a rezisztens harmadik évada) az a legvérlázítóbb, hogy nem kap fizut (a fogász még fizet is), és emellett félmilliós (vagy nagyobb) nagyságrendő pontot termel a kórháznak, klinikának.

Borzos 2009.03.18. 20:37:51


@falatkenyér:
Öreg menj a p*csába te! úgy tűnik, fogalmad sincs arról, amiről beszélsz. nyilván több diplomával rendelkezel, és nem egy egyszerű kis senki vagy, aki azt hiszi, itt most megmondta a frankót. a te taníttatásodra az állam valószínűleg nem költött vagyonokat.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.03.18. 20:44:12

Szerintem eleve úgy kéne csinálni, hogy főszabály szerint a felsőoktatás fizetős, de köthetsz szerződést az állammal, hogy kifizeti ezt neked, ha itt fogsz dolgozni.

Nem a külföldnek képezzük az értelmiséget...

halihalo 2009.03.18. 20:44:56

@Pierre Batka:
1. Ne mondtam egy szóval sem, hogy az orvosok nem dolgoznak, bár az utóbbi időben a családomban átélt tapasztalatom alapján jobb lenne, ha páran nem tennék közülük. Amúgy nem csak az orvosokról beszéltem, hanem általában a magyar mentalitásról, arról, hogy a többség az állam bácsitól vár mindent, és ha nem kapja meg, durcás lesz. Amikor meg egy halovány kísérlet van arra, hogy az emberek némi felelősséget viselhessenek tetteikért és dolgaikért, érezzék, ho amit kapnak, az nem ingyen van, akkor vidáman (erőszakosan) tiltakoznak minden ilyesmi ellen. Én személy szerint jobban szeretem amúgy, ha mindennek megvan a maga konkrét és tudható ára, és nem nekem kell találgatnom a kórteremben lévő más betegek hozzátartozóival, hogy vajon a főorvos úr mennyit szeretne a műtétért. De ezt ebben az országban nem fogjuk megéli, mert leszavazzák majd.
2. A McDonald's-os eladónál jobban keresnek, tudomásom szerint, és ahogy telik az idő (öregszenek), egyre nagyobb a különbség. Ne akarjon már mindenki azonnal 100%-ról indulni.
3. Továbbra is fenntartom, hogy egy szakmát nem lehet kiragadni az egészből, és azt mondani, hogy ők majd "európai" fizetést kapnak. Ez csak a többivel együtt megy.

halihalo 2009.03.18. 20:45:56

@Ferenc Testvér: Ez jogosnak hangzik, bár csak egy a lehetséges sok megoldás közül. Ez pl. az USA rendszere.

Pierre Batka 2009.03.18. 20:51:43

@halihalo:
1.: A főorvos úr a műtéten NEM a te pénzedért végzi el, mert az államtól kap fizetést (ha állami kórházról beszélünk). A hálapénz etikátlan és törvénytelen, így ha a főorvos elvárja a műtétért akkor nem méltó arra, hogy orvos legyen. Az már egy másik kérdés, ha a műtét után a beteg valamivel meg akarja köszönni, de a pénzt még itt is rossz ötletnek tartom.

2. A McDonald's-os eladónál nem keresnek jobban. De ha mégis: hasonlítsuk össze az alábbi fizetéseket:
-kezdő jogász
-kezdő informatikus
-rendszergazda
-kezdő mérnök
-kezdő közgazdász
-rezidens
3. Valóban nem lehet "kiragadni", de a közalkalmazotti bérek közül az orvosi fizetés messze a legijesztőbb. Rendbe kéne hozni, legalább a többivel egy szintre.

kismaji 2009.03.18. 20:53:21

Nekem csak 2 gondolatom lenne:

1:Kíváncsi lennék,mire is fizetik ki a milliós képzési díjat,mert hogy a medikusok ebből semmit nem érzékelnek az fix.A párom a BMF-re jár és ezerszer különb körülmények között tanul,elvileg alacsonyabb képzési díjért.
2:Ilyen alapon,senki,akinek az állam fizeti a képzését az ne tegye ki a lábát az országból.Hány mérnök és egyéb is megy külföldre?

Pierre Batka 2009.03.18. 20:59:41

@kismaji: Az első kérdésen már én is gondolkoztam. Az álatalam tapasztaltak alapján ennyire nem léne drágának lennie a képzésnek.

halihalo 2009.03.18. 21:02:17

@Pierre Batka:
1. Bocs, de nagyon naiv vagy. Ha azok, akik elvárják a műtét előtt a pénzt, vagy minimum a ráutaló magatartást, hogy majd kapnak, szóval, ha ezek nem praktizálnának, akkor nem maradna sebész az országban. Sajnos a elmúlt egy évben volt tapasztalatom elég sok ilyen ügyben.
2. Ebben a pontban igazad lehet, ha ez a hasonlítási alap.

porthosz 2009.03.18. 21:03:13

Igazából ebben az a vérlázitó (azon kivül amit már mások is elmondtak) hogy egy tetves völgyhid az alföld közepén 60 milliárd forintba került (nem csak drága de tök feleslegesen is), az soha el nem készülő már 500 milliárd forintba...

Akkor most lehet számolni (ha valaki olyannyira sokalja az orvoshallgató képzését) hogy ezeknek az árából hány orvost lehetne képezni a következő 10 évben...

Besz@rok a politikusainkon, egy vödör szart nem adnék a kezükbe nemhogy ennél komolyabb feladatot... Olyan ez mint egy zuhanó repülön azon problémázni hogy otthon égve hagytam a wc-n a villanyt és jaj mekkora lesz majd a villanyszámlám...

halihalo 2009.03.18. 21:03:22

@Pierre Batka:
Bocs, lemaradt.
3. A tanároké is hasonló szinten van.

Pierre Batka 2009.03.18. 21:08:19

@halihalo:
1.: Tisztában vagyok vele, hogy sokan elvárják a pénzt. A gond ott kezdődik, hogy kapnak is. Az orvosnak törvény előírta kötelessége elvégezni a műtétet, ha az orvosilag indokolt. Amúgy meg érdekében is áll, hisz bármi gond történik a beteggel, ha az a műtét megtagadásához köthető elég keményen lekapják mind a tíz körméről. Amúgy ha a kötelező kamarai tagságot nem szűntetik meg, jobban szűrhetőek lennének ezek a dokik.
Én saját magamból kiindulva: a hálapénzt mélységesen és határozottan elutasítom, de a jól végzett munka után valami kedvesség nagyon jól esik a betegtől. Pl.: láttam olyan esetet, ahol a vidéki néni a műtét után hozott kolbászt a dokinak. Az a két szál kolbász valszeg nem érvágás nekik, viszont nagyon jól esik az embernek. Persze SZIGORÚAN az elvégzett munka után.

Pierre Batka 2009.03.18. 21:08:58

@halihalo: Stimmt, a tanárok rossz keresete kimaradt. Azon is van mit hegeszteni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 21:09:01

@weirdo: Konkrét példa: 27 éves rezidens, nem műtétes szakma. Gondos, lelkiismeretes, ha kell estig bent marad, de olyan is volt, hogy szombaton bejött az ügyeletesnek segíteni, mert valamiért beugrott, és látta, hogy rengeteg a mentő. A betegek szeretik, mert lelkiismeretes. Én is (a főnöke lennék), mert láthatóan érdeklik a betegek. Átlag napi 10 órát dolgozik és kb 2 órát képzi magát. Ügyel. A havi nettója 90 ezer forint.

Te jössz

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.18. 21:10:08

@halihalo:
Sajnos EU-szempontból Ferenc Testvér egyébként praktikus javaslata is aggályos lehet. Ugyanis a magyar egyetemet elvégzett belföldi és más tagállambeli hallgatók közül inkább a belföldi hallgatók maradnak Mo-on a diploma után néhány évig dolgozni. Ha tehát tandíjat szednek attól a hallgatótól, aki nem akar a végzés után az országban maradni, az jó eséllyel az állampolgárság szerinti hátrányos megkülönböztetés a tandíjfizetés terén.

Virág et. 2009.03.18. 21:13:25

90 ezer forintért hülye, aki itt marad. Minden orvosnak azt tudom mondani, hogy menjenek el külföldre. Teljesen megértem őket.

Az ilyen röghözkötéssel csak azt érjük el, hogy senki nem fog orvosnak jelentkezni.

Arról nem is beszélve, hogy más szakmák is pénzbe kerülnek és mások (pl. mérnökök, IT szakemberek tömegével!) is mennek külföldre. Velük mi a helyzet? Azért mert olcsóbb a képzésük, attól még az is pénzbe került.

Virág et. 2009.03.18. 21:16:07

@Pierre Batka:

"kezdő jogász"

Az ügyvédjelöltek átlagosan 0 Ft-ért dolgoznak. Mázlisták, ha nem kell fizetniük.

Az tény, hogy multiknál, a havi 400 bruttó is elképzelhető, de ez kb 5%-ot érint.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 21:16:12

Moldovának, amikor még pult alól lehetett kapni, az egyik könyve így kezdődött: "A 70-es évekre a MÁV-nál csak a hülyék és a megszállottak maradtak meg."
Biztos, hogy megéri a társadalomnak, ha az orvosokkal is ezt játsszuk el?

respecta /01 2009.03.18. 21:18:58

@Pierre Batka:
Egyetértek veled és nagyon megértem keserűséged!
Saccolni sem merek, mi lesz ennek a vége...de azt mindannyian elvárjuk, hogy azonnal/rögtön/egy perc várakozás nélkül mentsétek meg hozzátartozónk életét (mert magunkról nyilván nem tudunk hasonló állapotban).
Szomorú , de nekem inkább riasztó helyzet.

halihalo 2009.03.18. 21:19:35

@Gerardus A. Lodewijk: Ezt félreértetted, szerintem. Arról van szó, hogy alapesetben fizetős. Mindenki fizet, nincs benne megkülönböztetés. Aki meg úgy gondolja, köthet szerződést, hogy fizesse neki az állam, és akkor itt kell dolgoznia egy ideig. Itt sincs megkülönböztetés, szabad választás van. Senki nem kötelezi rá, szabad akaratából teheti. De ez csak egy elképzelés, szerintem nem is igazán a legjobb.

desw 2009.03.18. 21:20:30

Keményen be kellene minden szakon vezetni a teljes tandíjat, így az egyetem után mindenki oda megy, ahova akar.

Kevés az orvosok - legális - fizetése? Valóban!
Csináljunk népsavazást! Ha a vizitdíj eltörlését ilyen "okosan" megszavazta az a nagyon okos nép, akkor biztos a következő kérdésre is csak igen szavazatok lennének: Akar-e Ön kedves állampógár havi 20000 Ft-tal több járulékot fizetni, hogy az orvosok, nővérek elfogadható bért kaphassanak?

Gyanítom, hogy hamar leszavazná a nép, pedig az elfogadható bért az társadalomnak kellene összehozni.

Mindfield 2009.03.18. 21:21:48

Ejnye-bejnye fiúk-lányok! Van itt olyasvalaki, aki valaha járt orvosira?

halihalo 2009.03.18. 21:22:52

@Pierre Batka: A gond ott folytatódik, hogy ha az ember látja, hogy nem ugyanazt kapja (kivétel van, persze), ha ad és ha nem ad, akkor ad (ha tud), mert ki az, aki rosszat akar az amúgy is rossz állapotban lévő rokonának.

weirdo 2009.03.18. 21:23:58

Dr. Morcz: Értelek én, de mond már meg, hogy van az, hogy nem ismerek egy dokit sem, aki hozzám hasonlóan panelban, társasházban, vagy ehhez hasonló plebejus helyen lakna? Honnan akkor a nagy pénz? OK, hogy tovább tart a képzés, tovább tart, mire jön a boríték, de akkor is többre viszik, mint egy átlag ember, netán mérnök. Én van, amikor itthon sem alszok, 2 gyerek mellett az ország másik felében nyomulok. Nem győztél meg.

diszlokáció 2009.03.18. 21:24:35

Azt fogjuk elérni, hogy majd nem itthon szakvizsgáznak. Szépen elvégzik a hat évet majd 12 millióért per kopf állami pénzen, és pá, a világ más részein is létezik rezidensi rendszer, és nem havi kilencvenért kell három évig gályázni. Egyébként meg nem a rezidensi képzés kerül sokba, hanem az alapképzés, úgyhogy ezzel majd jól felköpünk a levegőbe, és aláállunk.

victor vacendak 2009.03.18. 21:25:20

A kezdő orvosok fizetését nem azért felesleges összevetni a fentebb emlegetett szakmákéval (főleg a tanárokéval, jogászokéval), mert a felelősség teljesen más. És sokkal tovább "készül" egy orvos, mint bármelyik más szakma képviselője. Minderre kap annyit, hogy haljon éhen belőle.

KomplexSokaság 2009.03.18. 21:26:56

@Pierre Batka: "Valóban nem lehet "kiragadni", de a közalkalmazotti bérek közül az orvosi fizetés messze a legijesztőbb."

Na azért az se kutya, amikor a matekversenyeket megnyerő q okos gyerekek a Ph.D. után tanársegédként mekis fizetésért dolgoznak. Pedig ez nem is lenne tétel költségvetésileg. Vagy az jó az ország jövőjének, hogy már csak a hülyék meg a fanatikusok mennek tanárnak?

victor vacendak 2009.03.18. 21:27:42

@weirdo: én csak ilyeneket ismerek (sőt albérletes is van köztük).

@Mindfield: van...

halihalo 2009.03.18. 21:29:10

@Pierre Batka: Igen, a munka utáni "hála" az más kategória, de sajnos a legtöbb ember visszatérő, így kétélű a dolog, mert az a hála a következő előtt van... Erre mondtam, hogy személy szerint jobban szeretném a tiszta állapotokat, amikor mindennek megvan a maga ára,tudom, mi merre mennyi, és készülhetek rá, és tudom, mit várhatok el. És itt most akár a biztosításról is beszélhetünk, nem a saját zsebből kifizetett kezelési költségről csak.

velcselin 2009.03.18. 21:37:14

1. Nem értem, mi került volna az én képzésemen annyi pénzbe, mert szinte az öszes könyvet saját pénzen vettem, a kolidíjat magamnak fizettem, a kaját is saját zsebből nyomtam. Az, hogy a prof. kitátotta a száját előadást tartani biztos nem került 10-20 millióba. Főleg nem fejenként.
2. A maximális ösztöndíj 5.0-ra jelenleg a DOTE-n 15-25e Ft, hasonlítsuk már össze a műszakival v. a rendőrtisztivel, jó?
3. A kezdő fizetés 90e Ft, ahogy előttem is írták, kétszakvizsgás főorvosnak -aki már jócskán több, mint 10 éve űzi az ipart- 140-150e Ft. Plusz a hálapénz, aki elveszi, meg akinek adnak, mert pl. aneszteziológusék és patolólógusék (altatók és kórboncnokok) nem sokat látnak. Mindenki meg akar élni.
4. Csodálkozik valaki, hogy én pl. Angliában dolgozok a dilpomámmal jelenleg? Ha a mozdonyvezetőnek odaadják a 170e-t, a cigánynak meg a segélyt, mert jól ért a plajbászforgatáshoz, akkor nekem, meg a többi hozzám hasonlónak miért nem tudnak eleget fizetni? Volt osztálytársam informatikusként 300e-ért az ablakon még jóformán ki se néz...
5. Ja, hogy a hálapénz? Tiltsák be, mint Franciaországban, adjanak francia mértékű fizut és itthonmaradunk.
6. Rezidenst láttál már BMW-vel?

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.18. 21:39:31

Érdeklõdõknek:

www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ

Ha beírnám a körülményeimet, akkor kitörnének a zavargások Budapesten. Ugyanis nagyon jól tudom, mit írok, mit beszélek. A tényekbõl szeretek kiindulni, nem a vágyakból. :-P

Ha gondoljátok, és szeretnétek vitatkozni róla, szívesen firkálhatjuk a meg-nem-levõ blogomat, ezt ne kúrjuk széjjel.

A léthelyzetem pontosan olyan, hogy több szempontból minden kijelentése cáfolható ennek a hazugládának. Egyszer világosan leírtam az Indexen, összehasonlító számításokkal, tételesen kimutatva a hazudozást - a saját adóbevallásom alapján, egy fiktív alsóbb osztálybeli szcenárióban. Kigyakták a nickemet, gyökerestül. Egészségbiztosításostul, elõtakarodásostul. Most erre mit lehet mondani, kedveseim? Nem mást, mint hogy akkor, azt, ott, utoljára. Minek tépjem a számat, illetve a klaviatúrát? Csúnyán fog holnap rám nézni a homofil kollégám, akinek a billentyûit csapkodom. Hátat se merek majd fordítani neki.

Egyébként annyit érzek a válságból, hogy többet keresek.

Persze rezidensként sehol se könnyû. Másként sem. Mert dolgozni kell. Nem hazudozni.

diszlokáció 2009.03.18. 21:46:57

@velcselin:
A mi kerül ennyibe-re az a válasz, hogy nagy laborigényű, kiscsoportos, gyakorlati túlsúlyú oktatást kapsz, szemben az olcsóbb szakok istállózó jellegű oktatási formáival.

jog-ász 2009.03.18. 21:47:37

szerintem meg nem csorbul a munkavállalók szabad mozgása, mert a gyakornoki képzésbe kerülő rezidensek irják alá a hüségesküt, ami nem kényszer, lehet külföldön is gyakornokoskodni, de ha azt választja hogy hazánkban probálkozik, akkor kötelezettséget kell vállalnia az itthoni munkavégzés mellett.
nyilván fel lehet majd bontani az ilyen megállapodásokat is-bár a részletekről nem tudni semmit.

persze szerintem az orvosi szakma is hivatás, és remélem legalább annyi nemzeti érzelmü orvosjelölt van aki ténylegesen is ennek megfelelően dönt majd az itthon maradás vagy külföldre menetel között.
ez alatt azt értem hogy aki tényleg elhivatott az itthon is az lesz.

Cradle 2009.03.18. 21:49:06

@Pierre Batka: respect.
Egyszer jártam a SOTÉn egy orvostanár dolgozószobájában. Olyan volt mint az 50es évekbeli filmekben. Egy kis kamraszerű szoba, leharcolt dolgozóasztallal, ócska polcon sok könyv. Látszott hogy nincs ott pénz már nagyon régóta. És mégis éreztem hogy az az ember ott a szó szoros értelmében uralkodik élet és halál fölött. Baromság hogy nem fizetik meg őket rendesen.

jog-ász 2009.03.18. 21:50:27

@Cradle: és a háza, lakása milyen volt?:)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 21:51:17

@weirdo: Azt, hogy te hány orvost ismersz, nem tudom, de kétséges, hogy reprezentatív-e a minta. (Én több százat, mégsem gondolom, hogy az általam ismertek ilyen csoportot alkotnának.) Nem mindegy, hogy egy nőgyógyász professzorhoz (persze ez is egy sztereotípia) vagy egy laboroshoz méred magad.
Nem a meggyőzésedre, nem seb-nyalogatásként, de nézzük akkor a saját helyzetemet: Orvosházaspár, nem műtétes szakmák. Én a karrierem kb. felénél, feleségem még nem. Pesti oldal, belső kerület, elszegényedett környék, volt bérházi (lakáshirdető szerint nagypolgári) 100 m2-es, lepusztultból elfogadhatüóvá tett lakás. Két autó, mindkettőt használtan vettük, 9 és 16 évesek. Bankbetét, egyéb vagyoni jellegű dolog, nyaraló stb: nulla. Átlagos munkaidőm heti 50 óra plusz ügyelet. És plusz az, ha éjszaka cikket írok vagy képezem magam.
Nem azért írtam, hogy meggyőzzelek, mert a blogokat olvasva eléggé világos, hogy alig van ma meggyőzhető ember Mo-n, mindenki azt hiszi, csak ő az igazság letéteményese. Csak kíváncsi lettem, hozzánk hasonló orvosokat is ismersz-e. Én sokat.

da 2009.03.18. 21:51:48

ehhhhh...remelem olvassa ezt egypar orvostanhallgato:

A tenyek:
1. A tarsadalom nem szan tobb penzt nekunk.
2. Sztrajkot nem tudunk szervezni a megosztottsag miatt.
3. A munkabeszuntetes egyetlen modja, h kulfoldon dolgozunk.

NE vitatkozzatok! Most magyarazd el, h ennyiert? de a gimnaziumi osztalytarsad, aki informatikus! es a felelosseg....felesleges, mi az elotted vegzo generaciok megprobaltuk. Nem hatott. Maximum ha szereted feldigesiteni magad.
Ezert: Meg az egyetem alatt kepezd magad, tanulj nyelveket, tajekozodj, kire van szukseg az EUban. Csak ha mar nem lesz itthon orvos, akkor valtozik valami. Ha akkor sem, akkor igy jartunk, kar volt orvosnak menni Magyarorszagon.

purpura 2009.03.18. 21:53:36

Nem véletlenül nem törölték el a hálapénzrendszert, hiszen ez tartja el a dolgozó orvosokat.
Az orvosok is annak örülnének a legjobban, ha megtiltanák azoknak a praktizálását, aki elfogad érte paraszolvenciát.
Mert meg kéne fizetni a munkájukat. Nem csak megszégyenítő bért fizetni...
Ha a mai bérekből kéne megélni, az összes kirúgná maga alól a széket és meg nem állna minimum Ausztriáig.

victor vacendak 2009.03.18. 21:54:11

@velcselin: Audi A4 jó? Igaz apuka vette neki...de a többség Astra Classic-kal, leharcolt Seat-okkal P206-okkal jár...

jog-ász 2009.03.18. 21:54:57

egyébként azt tudja valaki hogy az euban miért van orvoshiány???nem képeznek?drága a képzésük? vagy elvándoroltak?hova?

velcselin 2009.03.18. 21:55:15

@diszlokáció: Az egyetemeken a gyakorlati oktatás egy rakás datolyát sem ér. Nagy laborigény? A patológián a köpenyeket nem mosták, egymás után vettük fel. Anatómiára magunk vittük a kesztyűt. A biokémián ugyan voltak gyakorlatok, de 1. nézd meg mennyibe kerül egy kémcső (és nem sokat törtünk el), 2. semmi hasznát nem vettem azóta se, ergó felesleges volt.
Kiscsoportos? a legkisebb csoport, amiben szerencsém volt részt venni 9 főt számlált. A klinikai gyakorlatokról meg jobb nem beszélni, mert sokszor az oktatói kar szégyenére válik.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 21:56:20

Amúgy tudja valaki, mi lett ma du. a SOTE-n tartott rezidensi fórum vége? Ott volt a miniszter, hátha mondott valamit...

Borzos 2009.03.18. 21:58:42

@diszlokáció:
Te hányad éves vagy? Elsős?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 21:59:01

@jog-ász: Mert az Eu-konform munkaidőkorlátok miatt hirtelen több orvosra volt szükség. (Angliában 10 éve még nem volt ritka a 60-65 órás munkahét a kezdő orvosok között, ez ment le - legalábbis hivatalosan - 40-re.)
Meg azért is, mert ott is nagy az orvosok felelőssége, és ott sem ezzel arányosan fizetik őket, legalábbis az állami eü-ben nem. Innen nézve persze az ő orvosi fizetésük még mindig hatalmas...

desw 2009.03.18. 22:02:01

@jog-ász: egyébként azt tudja valaki hogy az euban miért van orvoshiány???nem képeznek?drága a képzésük? vagy elvándoroltak?hova?

Mert van eszük. Inkább "megveszik" a kész/félkész dokikat, nővéreket, és így milliárdokat spórolnak. Pedig nálunk gazdagabbak...

jog-ász 2009.03.18. 22:02:18

@Dr. Morcz: hát nekem a diplomámmal nincs ilyen gondom hogy eu vagy nem eu:) én max mosogathatnék az eu-ban, ahhoz meg nem kell diploma.:)

jog-ász 2009.03.18. 22:03:17

@hk: akkor lehet hogy akormányzat célja hogy leépitse a magyar orvosképzést, legalábbis létszámban biztos..

Borzos 2009.03.18. 22:03:47

@da:
Teljesen igazad van, ez nem vezet sajnos eredményre.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 22:06:52

@hk: Norvégiában pl. tényleg az a filozófia, hogy aki orvos akar lenni, külföldön tanuljon, mert drága a képzés. Ezért szerencsére sokan jönnek Mo-ra, térítéses orvosképzésre - nélkülük lehet, hogy már tönkrementek volna az itteni orvosegyetemek. Szóval dialektikusan...
A másik, fontosabb okot már fentebb megírtam. Még úgy is orvoshiány van, hogy ott nem az orvos adminisztrál, nem ő szervezi a vizsgálatokat stb.

purpura 2009.03.18. 22:10:28

Ide viszont max. arab vagy román orvosnak mondott emberek jönnének dolgozni (közülük is a hülyébbek). Ők aztán persze tökéletesen megértik a magyar emberek panaszait, betegségeit.
Magamat nem bíznám ilyenekre.

diszlokáció 2009.03.18. 22:11:35

@velcselin:
Akkor rossz egyetemre jártál:), ötleteim nekem is volnának a javításra, de azért mégiscsak megtanultad valahol a szakmádat, nem?

guy 2009.03.18. 22:12:22

Az orvosok azért nem kapnak rendes fizetést, mert a nép nagyobb része nem dolgozik, de orvosi ellátást kap, az orvosokat viszont nem fizeti. Ha a nép olyan "okos", hogy hagyja külföldre menni a drága pénzen kiképzett orvosait, akkor meg is érdemli. Hiszen a nép nagy része felnőtt emberekből áll, az ő döntésük. Az orvosokat a magyarok nem maguknak képzik, hanem az orvosok képzik magukat az embereknek. Kanadával meg senki ne jöjjön (nekem :-), mert azért ott egy orvosi fizetés nyilván "versenyképesebb", mint itthon. Senki nem tudja elképzelni, mekkora szívás elvégezni az orvosi egyetemet, míg nem próbálta. Ez nem a hétvégi "hegesztő tanfolyam" végzettség, amivel a többség rendelkezik.

desw 2009.03.18. 22:16:45

@Dr. Morcz: "Norvégiában pl. tényleg az a filozófia, hogy aki orvos akar lenni, külföldön tanuljon, mert drága a képzés. Ezért szerencsére sokan jönnek Mo-ra, térítéses orvosképzésre - nélkülük lehet, hogy már tönkrementek volna az itteni orvosegyetemek. "

És miért mennek tönkre az egyetemek és kórházak? Mert a sok járókeretes "professzort" nem lehet kirobbantani a helyéről. Papíron még Ők végzik a műtéteket, ... gyakorlatilag pedig csak a helyet foglalják a fiatal, tehetséges orvosjelöltek elől.

Ezt sajnos az orvosoknak kellene maguk között lejátszani. Na de ki mer szembeszállni a főnökével.

Pierre Batka 2009.03.18. 22:17:05

@Dr. Morcz: Nem volt ott a miniszter. Sőt, senki nem volt ott a kormányoldalról (mindez ma reggel derült ki). Képviselve volt a MOK, a OHÖK, a Rezidens Szövetség, a négy orvosi egyetem (a SOTÉt a dékán képviselte, a többit a rektorok) és a Szt. Ferenc Kórház. Illetve a sorok között ült a FOK dékánja és természetesen az ÁOK rektora. Mi egyet értettünk magunkkal. Ellenvélemény nem nagyon volt. Lehet, hogy sikerül elcsúsztatni egy évvel a tervezetet, de én ezek után nem bízok a Minisztériumban.

Pierre Batka 2009.03.18. 22:20:47

@Borzos: Honnan gondolod, hogy ez alapján meg tudod ítélni az igazát kívülállóként?
Én most fogok végezni, és nekem is hasonló "élményeim" voltak, hozzátéve, hogy később a klinikákon csoda volt, ha olyan köpenyt kaptunk, ami nem volt elszakadva (fehér már egyik se volt régesrég).

szabidoki 2009.03.18. 22:22:55

Érdekes dolgok ezek.
Fröcsögtök itt sokan, hogy "fizessék ki a képzést, ne az állam pénzén képezzünk orvosokat", meg hasonlók. Ezzel több probléma is van.
Egyrészt, mint már leírták mások, ennek vonatkoznia kell mindenkire, akire az állam költött, és akkor máris kevésbé vidám a dolog.
Másrészt ha valaki kifizeti az orvosi egyetemet, aztán húz külföldre dolgozni, azzal duplán rosszul jár az ország, mert a munkája és az adója is hiányozni fog állambácsinak a későbbiekben, vagyis ez a röghözkötéses ötlet klasszikus öntökönszúrás.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 22:24:05

@Pierre Batka: Thanx.
A minisztériumban már Kökény Mihály óta nem lehet bízni. Kár, Székelyről eddig relatíve jókat lehetett hallani.

desw 2009.03.18. 22:24:52

@guy: "Senki nem tudja elképzelni, mekkora szívás elvégezni az orvosi egyetemet, míg nem próbálta. Ez nem a hétvégi "hegesztő tanfolyam" végzettség, amivel a többség rendelkezik. "

Na ezért a pökhendi stílusért utálják sokan az orvosokat...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 22:26:17

@hk: Bocs, de nem a járókeretes professzorokon múlik. Inkább a volumenkorláton, a nevetségesen alacsony HBCs-forint "átváltáson", a kaotikus ellátásszervezésen, és még lehetne sorolni.

desw 2009.03.18. 22:29:07

@szabidoki: "Másrészt ha valaki kifizeti az orvosi egyetemet, aztán húz külföldre dolgozni, azzal duplán rosszul jár az ország, mert a munkája és az adója is hiányozni fog állambácsinak a későbbiekben, vagyis ez a röghözkötéses ötlet klasszikus öntökönszúrás."

Akkor most a Te gondolatmeneted szerint triplán jár rosszul az ország, mert a tanulmányait is fizeti. És az adó is hiányozna? Huuuu

desw 2009.03.18. 22:34:12

@Dr. Morcz: "Bocs, de nem a járókeretes professzorokon múlik."

Sajnos ezen is múlik. Mennyi kivénhedt professzort mutassak, akik érdemi munkát nem végeznek, így feleslegesen megdrágítják az oktatást v. ellátást?

"Inkább a volumenkorláton, a nevetségesen alacsony HBCs-forint "átváltáson", a kaotikus ellátásszervezésen, és még lehetne sorolni. "

Volumenkorlát azért kell, mert nem fizetünk elég járulékot. Nem jó megoldás, de nincs jobb...

kulalak 2009.03.18. 22:34:39

Menjetek el. De joindulatuan. Az elottetek levo generacio aki a 90-es evekben vegzett mar elment. Ok meg hittek aztan belattak. Nem is vartak meg a pojacat, hogy a kepukbe vagja "el lehet menni innen".
Vsakos ezt igy leirni, de csak a hulyebbek maradnak, megpedig azokkal akik szentek es orultek illetve sikeresek (para).
Hatha lesz egy lengyel fordulat itthon is. Elzavarja a partja ezt a marhat.
Akkor majd kelletek a tapasztalataitokkal tudasotokkal es mar meglevo egzisztenciatokkal gyertek haza.

Majd visszaallitjak a kotelezo MOK tagsagot (egy tizmillios orszagban negyvenezer orvosnak muszaj lenne, ez kis csoport).
Minosegbiztositasba kezdenek nem roghozkotesbe. CSOKKENTIK a medikusok szamat evi negyszazra. Kikepzik a orvosasszisztensek hadat, hogy az adminisztracios terhet megosztva csak orvosi dontesekkel kelljen foglalkoznotok, de abban jok legyetek. Udv, menjetek.

purpura 2009.03.18. 22:37:49

"Nincs napirenden, hogy az egészségügyben komolyabb bérfelzárkóztatás lenne idén." - Kökény Mihály a Parlament Eü. Bizottságának elnöke
Aki tud meneküljön kedves rezidensek, medikusok. Hasonló hírek fognak érkezni még éveken át is. Beteg ember külföldön is van.

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 22:43:20

Végre a kormány első jó döntése már régen ez kellett volna ... vicc, hogy az adómillióimból ezek a nyikhaj pöcsök mindjárt lelépnek ...

Ui.: Látott már v.ki csóró orvost?

Frau Rindfleisch 2009.03.18. 22:48:52

Harminc évvel ezelőtt az volt a norvég gyakorlat, hogy az az orvos, akinek a taníttatásába beleölt a norvég állam milliókat, ha külföldön (Norvégián kívül) akar dolgozni vagy kivándorolni, fizesse vissza Norvégiának a beleölt milliókat. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam.

Pierre Batka 2009.03.18. 22:51:31

@Carnivora: Remélem vicceltél, és nem vagy annyira agyatlan mint amennyire mutatod.
De aki esetleg tényleg ezen a véleményen lenne, az gondoljon erre akkor is, amikor a sebésze tartja a markát csupán azért, hogy tudjon végre venni magánek valami normális ruhát.
Illetve gondolom az nagy "egyetértők" maguk se gondolják, hogy esetleg egy (2-3) diplomával a hátuk mögött nekik 100e Ft-nál többet kéne keresniük.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 22:54:41

@Carnivora: Fentebb írtam rezidens és tapasztalt szakorvos példáját is arról, hogyan élnek az orvosok.

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 22:55:49

@victor vacendak:

Az ő sorsuk a legkeserűbb :D:D:D:D:D:D:D:D hagyjál már egy szájbanézésért elkérnek számla nélkül ötezer forintot ...

@weirdo:

Na igen még én sem kaptam számlát egy orvostól sem a magánrendelésen :D

purpura 2009.03.18. 22:56:03

@Pierre Batka: ott a pont.
Aki paraszolvenciában/borravalóban/könyöradományban kapja a megélhetéséhez szükséges pénzt az csóró. A magyar rezidens orvos nettó bére 30-35e Ft-tal az átlagbér alatt van.

desw 2009.03.18. 22:59:45

@purpura: "Aki paraszolvenciában/borravalóban/könyöradományban kapja a megélhetéséhez szükséges pénzt az csóró. A magyar rezidens orvos nettó bére 30-35e Ft-tal az átlagbér alatt van. "

De nem is dolgozza magát halálra a rezidens orvos, ugye? Persze tisztelet az 1-2 kivételnek.

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:00:28

@Pierre Batka:

A sebészek arról híresek, hogy szakadt melegítőben nyargalnak le a trabihoz ... hagyjál már ... túl sok szomszédokat nétél anno kicsit agyadra ment.

Gyakorlatilag az sebész, amelyik ér v.mit képes segíteni az emberen százezer alatt szóba sem áll a kuncsafttal ... minden adómentesen szépen tisztán.

@Dr. Morcz:

Melyik szakmában fizetik meg az embert tapasztalat nélkül?

Egyébként, miért éppen Alaszkával példálózik mindenki ott az USA Vészhelyzet c. sorozata az állami kórházban ott is lekell húzni a rezidenseknek az időt nem túl vastag fizuért meg utánna pár évet a tanulmányai fejében ...

Pierre Batka 2009.03.18. 23:02:39

@Carnivora: Attól, hogy bebeszéled magadnak nem lesz igaz.
A hálapénzről már kifejtettem a véleményem olvasd el fentebb.

Az amerikai "nem túl vastag fizu" itthon főorvosi bérnek felel meg. Ennyit erről.

purpura 2009.03.18. 23:05:10

@hk: Havi 6-10 ügyelet az kb. azt jelenti, hogy egy üres hétvégéje van havonta, 4-5 naponta az éjszakát a családja nélkül tölti, (250Ft-os órabér), emberek életéről dönt és ha csak egyszer is hibázik oda a 6 év meg az addigi szenvedés. Persze, a töküket lógatják a kórházakban, hogyne.

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:06:22

@Dr. Morcz:

Nézd meg öt év múlva , mikor a Wallisból megveszi az első ötös bmw-t :D

da 2009.03.18. 23:07:50

Egyebkent az USA kituno pelda. A medikusnak a bankok hitelt adnak a tanulmanyai finanszirozasara, amit a rezidenskepzes _utan_ kell fizetni.
1. Adnanak hitelt itthon, hogy majd a havi 100bol kifizeted?
2. Ott rezidens evi 45e$-t keres, utana 2-300--->csillagos ev.

victor vacendak 2009.03.18. 23:07:55

@Carnivora: a rezidensek, közalkalmazottként? El vagy tájolva. De nagyon. Hogy az intézmény mit kér, ahol dolgoznak az irreleváns, a rezidens attól még ingyen dolgozik, sőt fizet és még meg is kéne hogy éljen.
De úgy tűnik a kommentjeidből, hogy vitára képtelen, tudatlan és győlelettel teli emberke vagy...

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:08:18

@Pierre Batka:

Ja csak annak semmi köze a valósághoz. Az a tény ma Magyarországon az orvostól megdögölhetsz, ha nincs pénz sajnos már elég sokat kellett ezt tapasztalni az ubbi időben ... vizsgálat? :D eleve egymást fedezi a szekta ... meg csak széttárják a kezüket, hogy ő nem tudott segíteni ... érdekes a másik jó pénzért mindjárt tudott ... -

szabidoki 2009.03.18. 23:09:56

@kulalak: sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Persze sokan mennek külföldre, de az az igazság, hogy a jelenleg évente végző kezdő orvos gárda létszáma kevés ahhoz, hogy a nyugdíjba vonuló kollégákat pótolja, úgyhogy a képzési számok csökkentése sem megoldás.
Kórházi vonalon még van idő közbelépni, de a háziorvosi szakma gyakorlatilag pár éven belül kiöregszik, aztán fájront, alig lesz háziorvos az országban.
@hk: igazad van, ha a már végzett orvosok most lelépnek külföldre, azzal triplán jár rosszul az ország. Persze egy-két ember esetében ez nem tétel, de ha tömegesen zajlik, akkor már érezhető a hatás. Már most is vannak jelek, rengeteg háziorvosi körzet van üresen, sok kórházi osztályon nincs meg a szükséges létszám (nővéri szinten sem), egyetemi klinikákat tudok évek óta hosszabbítgatott "ideiglenes" működési engedéllyel, mivel nincs meg az előírt számú és képzettségű személyzet, és a jelen helyzetben remény sincs rá, hogy valaha is meglesz.
Sok kórházban pont a legfontosabb orvosréteg, a harmincas-negyvenes derékhad hiányzik a legjobban, mivel közülük mentek ki külföldre a legtöbben - szakvizsgával, rutinnal, de még elég fiatalon. A vének már kiépítették az ügyfélkört, a fiatalok meg kevésbé keresettek a rutin hiánya miatt.
Persze lehet azt gondolni, hogy a mi adónk nem hiányzik a kormánynak, nyilván ha futja egy legelő alá épített autópályaalagútra, akkor ez nem tétel, de szerintem az országnak egyik sem éri meg hosszútávon...

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:10:59

@victor vacendak:

Nem rezidensként, mad fogorvosként ... jaj , mert, ha rezidensként a zsebébe nyomnánk a havi 300-at nem kérné el , majd későbbiekben az ötöst a szájba nézésért ... persze hülyék meg a másik oldalon.

Ki látott már éhező fogorvost? sebészt? nőgyógyászt? ... egyedül az ilyen altatóorvosoknak meg ilyesmi szívás az összes többi meg jobban tenné, ha szerényen bekussolna, mert egy APEH vagyonosodási vizsgálatnál elég sok összeszarná magá. -

Pierre Batka 2009.03.18. 23:11:41

@Carnivora: Te jó ég, hogy te milyen hülye vagy! Nyilván egy esetből lehet általánosítani.

desw 2009.03.18. 23:14:39

@purpura: "Havi 6-10 ügyelet az kb. azt jelenti, hogy egy üres hétvégéje van havonta, 4-5 naponta az éjszakát a családja nélkül tölti, (250Ft-os órabér), emberek életéről dönt és ha csak egyszer is hibázik oda a 6 év meg az addigi szenvedés."

Pityergek...

"Persze, a töküket lógatják a kórházakban, hogyne. "

Nem lógatják a töküket, mert be sem mennek v. nagyon korán leléphetnek. Szeretnék én úgy havi nyolcvanat keresni, hogy két hónapból két hetet kell dolgoznom.

Mert mi is az első kérdés az új gyakon: Mennyit szeretne letölteni a két hónapos gyakjából? 1 v. 2 hét? Ugye?

Szép duma, amit nyomtok a felelőségről, ügyeletekről, tanulásról, ... csak egy picit uncsi és a fele sem igaz...

Pierre Batka 2009.03.18. 23:15:02

@Carnivora: Baszki.
Ad 1.: Attól, higy nem lobog a doki homlokán, hogy "csóró vagyok", még nem jelenti azt, hogy gazdag.

Ad 2.: Ha már annyira jövünk Amerikával: Egy orvos ne legyen csóró.

Ad 3.: A kommentjeid alapján te is az a félinformált agresszív bólogatójános vagy aki ilyenkor imád csaholni.

Pierre Batka 2009.03.18. 23:16:11

@hk: A gyakorlat meg a rezidensi munkakör két NAGYON külön dolog.

da 2009.03.18. 23:16:23

Egyebkent....en is mindig elcsodalkozom, h mi kerula akepzesunkben ennyibe? Attol tartok ez inkabb valami finanszirozasi ugyeskedes, amivel az egyetemek, mint csucsintezmenyek betegallatasi pluszkoltseget fedezik. Tehat ugye mindenki emlekszik,
I.-II. ev Anatomia: hat a hullak vsz homelessek, ingyen, formalin nem tul draga.
Bikokemia: En pl. nem sokat egettem a Bunsen egot, szigoruan takarekossagi okokbol :)
Elettan: A levagando feju bekak vagy a bedrotozott agyu macsesz volt draga?
Ja volt egy olyan Latinjegyzetunk, amit meg Hess Andras nyomdajaban nyomtak.
III. ev Patologia, hat a hullakat ugye a korhaz szallitotta, in´gyen, sot ugye a boncolasert OEP penz is jart.
IV. ev Gyogyszertan? Ultunk egy konyv felett,
IV-V.: A sok kis klinikai targy? hat abban meg mi volt egyaltalan a koltseg? Hogy nem az oktato kapta meg a milliokat, az tuti. (En pl. egy fillert sem)
VI. az egeszsegugyi segedmunkasi tevekenyseg meg ugye szinten nem kerul semmibe

Nem ertem........

jog-ász 2009.03.18. 23:16:26

az adóforintokrol meg állambácsiról annyit, hogy most minden jel arra mutat hogy a közszférát(és benne a közalkalmazott egészségügyiseket) le fogja épiteni a kormány, ezért a nagy duma hogy el lehet menni ahová csak akarnak..nem kell neki ennyi közalkalmazott, köztisztviselő..csak ez a szempont van más nincs. kizárt dolog hogy vállalkozás keretében ma egy orvos ne éljen meg nagyon jól itthon..közalkalmazottként meg állambácsi egyik zsebéből a másikba rakja a hivatalos fizetésből származó adot..a többi jövedelem adótartalmáról meg ne beszéljünk, mert nincs különbség az orvos, jogász vállalkozó mentalitása között e téren.

Pierre Batka 2009.03.18. 23:18:02

@hk: Amúgy meg ha ilyen kurva egyszerű az orvosi, nosza rajta, ingyendiploma, csináld utánunk. És ez most nem nagypofájúság, de ne nézzenek hülyének. Nyilván azért 6 év, mert valakinek ez volt az első szám ami eszébe jutott.

desw 2009.03.18. 23:20:04

@Pierre Batka: "A gyakorlat meg a rezidensi munkakör két NAGYON külön dolog."

A rezindes éveid alatt töltött gyakra gondoltam.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 23:20:25

@jog-ász: Ha valaki meg akarja nézni, milyen a költséghatékonyság-alapon szervezett egészségügy, műtesse meg magát az egri, gyöngyösi vagy hatvani kórházban (hospinvestesek).

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:22:43

@Pierre Batka:

ami arányaiban ott sem több, mint itt ...

Pierre Batka 2009.03.18. 23:23:52

@hk: Az tény, hogy ez a kérdés (ha nem is ilyen formában) előfordul. De erről nem az orvostanhallgatók tehetnek. Tény, hogy sokszor a tanárok mentalitása ilyen, és az is nagyon komoly változtatásra szorul, de gondolom azt te se hiszed, hogy attól, mert egy kórházban nem foglalkoznak a rezidenssel, és egész nap az orvosiban egy székre vigyáz a rezidens a hibás. Dolgozik az, ha adnak neki munkát. A saját szakállára nem kezd el szervezni, mert baromi gyorsan káosz lenne. Úgyhogy ül és várja a feladatot. Vagy jön, vagy nem. Tanár/kórház/klinikafüggő.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 23:24:04

@hk: Kicsit eltúloztad az utolsó pár kommentedet. Kívéncsi vagyok, melyik az a kórház, ahol 4 hétből 2-t be se kell járni, és megkapod a fizetést.
A rezidensi gyakorlatokról meg annyit, hogy nálunk valóban egyik-másik rezidens dolgozik legkevesebbet, alig napi 8-9 órát.

desw 2009.03.18. 23:24:11

@Pierre Batka: "Amúgy meg ha ilyen kurva egyszerű az orvosi, nosza rajta, ingyendiploma, csináld utánunk."

:)))) Igen, ha nincs cáfolat, megteszi ez is...

"És ez most nem nagypofájúság, de ne nézzenek hülyének. Nyilván azért 6 év, mert valakinek ez volt az első szám ami eszébe jutott. "

Senki nem néz hülyének, csak azért finomabban is lehet torzítani a valóságot...

victor vacendak 2009.03.18. 23:26:28

@hk: "Senki nem néz hülyének, csak azért finomabban is lehet torzítani a valóságot..."
ahogy Te?

szabidoki 2009.03.18. 23:28:14

@Carnivora: tegyük egyenesbe a dolgot!
Angliában kisorvosnak fél évre 21000 fontot kínálnak, Németországban a kezdő orvos fizetése 3500 euró havonta.
Ezek ott átlagon felüli, középosztálybeli, gondtalan megélhetést biztosító fizetésnek számítanak, nem luxuspénznek. Ja, és heti 40 óra munka, nem több!
Ezzel szemben itthon baleseti osztályon, havi 4-5 ügyelettel kerestem kb. nettó 120-at.
Még egy apróság: a sima ügyeletre a rendes órabér 50%-át fizetik (ez a kórházi osztályok többsége), a csendes ügyeletre 25%-át (pl. szemészet), a kiemelt ügyeletre fizetnek 100%-ot (baleseti, sbo).

desw 2009.03.18. 23:29:40

@Dr. Morcz: "Kicsit eltúloztad az utolsó pár kommentedet. Kívéncsi vagyok, melyik az a kórház, ahol 4 hétből 2-t be se kell járni, és megkapod a fizetést. "

Rezidensi munkáról beszélünk, nem szakorvosi/szakorvos jelölti
munkavégzésről.

Így tehát visszakérdeznék: melyik kórházba kell bejárni 2 hónapból 2 hétnél többet? Így rövidebb lenne a lista.

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:29:50

@Pierre Batka:

1. Szegény sebészt, fogorvost, nőgyógyászt, háziorvost ... még nem láttam. Egyedül a háttérben dolgozóknak van szívás laborosok, altató ....

2. Az jogos, de ne is hagyja megdögleni, akinek nincsen pénze a borítékba tömni ...
Egyébként a rezidens-kezdőorvos kibírja azt a pár évet, amikor megnyílik a kánaán ...

3. Blabla ... gondolod az emberek nem járnak kórházakba nem látják mi pénzek forognak kéz alatt ... mik állnak az orvos parkolóban ... -

szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum 2009.03.18. 23:32:54

@Dr. Morcz:
Jött egy levél, hogy idén nem változtatnak. Felháborító, hogy se Kökény, se Székely nem jött el, ezzel kinyilvánítva, hogy semmibe vesznek minket. Jelen volt viszont dr. Pesti Imre a Fidesztől, és megígérte, hogy ha ők nyerik a választásokat változtatnak az állapotokon.

Kedves fröcsögők!
Lehet mondani, hogy a "BMW-s orvos", meg "láttál-e más valaha éhenhalni orvost..." és a szokásos hülyeségeiteket, de egy biztos: ha nem változnak a dolgok, akkor 10 év múlva nem lesz orvos. Szakszemélyzet manapság is alig van. A háziorvosok átlagéletkora 58 év, már a sebészet is hiányszakma! (Ezen ma igencsak megdöbbentem.)

Más: vajon egy bíró/ügyész/rendőr- vagy katonatiszt miért kap olyan bérezést jóval kisebb felelősségű munkájáért mint egy orvos, aki ugyanúgy diplomás, csak picit nagyobb fontosságú a munkája...?

A hálapénz témához: össze-vissza keveritek a dolgokat, alapvető fogalmakkal nem vagytok tisztában.
(Kis szakirodalom a művelődni vágyoknak: www.helikonportal.hu/blogok/pape respekt annak aki elolvassa.)

No ennyit mára...

victor vacendak 2009.03.18. 23:35:07

@hk: röviden? az orvosokról, a helyzetükről alkotott képed. ;-)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 23:35:48

@Carnivora: Nem akartam már írni, mert céltalannak tűnt, de ez az autós téma kissé félrevezető.
Tavaly ilyentájban Adam Le Bor, egy Bp-en élő angol tudósító írt hosszabb, meglehetősen egyoldalú cikket a hálapénzről. Ezen kissé felkaptam a vizet, és egy szombaton (ügyeleti nap, túlnyomórészt szakorvosok vagy ahhoz közel levő státusú orvosok vannak bent) megnéztem a SOTE Klinikáknál levő telepén milyen autók állnak. A 34 autóból egy volt luxus (BMW, 7-es osztály, egy sebészeti profilú, de nem nőgyógy. klinika előtt). Aztán volt még 4 átlag feletti (egy Alfa Romeo 1.56 Spark, egy Nissan Almera, egy új VW Passat és egy Toyota Avensis), a többi pedig átlag vagy rosszabb (többek közt 6 régi Suzuki és 1 Trabant). Ennyit az autókról, itt a link Adam Le Bor cikkéhez ill. a kommentekhez: www.economist.com/research/articlesBySubject/displaystory.cfm?subjectid=7933598&story_id=10553357&mode=comment&intent=readBottom

desw 2009.03.18. 23:36:30

@victor vacendak: "röviden? az orvosokról, a helyzetükről alkotott képed. ;-)"

Ezek tények, ha úgy tetszik tapasztalat, nem képzelgések. Sajnos...

Pierre Batka 2009.03.18. 23:37:55

@Carnivora:
1.: Nyilván maximum betegként vagy kapcsolatban orvosokkal. Én már láttam. És nem én vagyok itt az egyetlen. Annyira amúgy nem nehéz.

2. Attól, hogy van egy pár gerinctelen féreg, nem jelenti azt, hogy az orvosok általánosságban elvtelenek. A többség még mindíg gyógyítani szeretne. Van jópár beteg, akinek fixa ideája, hogy ha nem ad borítékot, akkor lelökik a kórház tetejéről. Ez nem igaz. Ha meg bizonyítható, hogy a pénz miatt kap a beteg rossz orvosi kezelést lehet reklamálni a jogi képviselőnél. Ahelyett, hogy egy komplett társadalmi osztállyal ellenségesek vagyunk. Ugye?

3.: Tudom, hogy az emberek járnak kórházba, és azzal is tisztában vagyok, hogy nem minden orvos szent, de pl. orvosi parkolóban nagyon durva autókat én még nem láttam. A legmasszívabb egy Lexus volt az egyik klinikánál. Ennyi.

(Ja, és van egy olyan sejtésem, hogy többet járok kórházban mint te)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 23:39:31

@hk: Bocs, nem akarnám kiadni az összes személyes adatomat (privacy, ugye). Maradjunk abban, hogy a munkám miatt az egyik szakma rezidenseivel napi kapcsolatban vagyok (budapesti régió). A mi szakmánkban az az általános, hogy végigdolgozzák a napot, leszámítva azt, ha éjjel ügyeltek.
Más szakmák rezidensei se hiszem, hogy csak a lábukat lógatnák, ha du. 5-6 körül megyek konzíliumba, simán bent vannak.
Persze lehetnek máshol más tapasztalatok, nem kétlem.

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:41:04

@callahan:

Amiből ma kevés van az az orvos, aki ért is a szakmához, azt pedig megkell fizeni ...

Ez így handabanda. Bizonyos szakágakban lesz baj az orvoshiány tekintetében ... de nem éppen az éhező sebészek, fogorvosok, nőgyógyászok tartoznak ezekbe a körökbe ...

Az általad felsoroltak sem kapnak nagyon semmit kezdő korukban ... és ott még a számla nélküli gyógyítás meg hálapénz sem jön be később kánaánként.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 23:43:34

@Pierre Batka: Amilyen megátalkodott vagyok, pár éve figyelem, hányan akarnak "megkínálni" borítékkal. Az arányuk 10% alatti, és évről évre csökken. Ez nem baj, a hálapénznek el kell tűnnie. De (legalábbis az én szakmám szemszögéből) diszkreditálja a hálapénzről alkotott (és alaposan felfújt) mítoszokat.

desw 2009.03.18. 23:45:29

@Dr. Morcz: "Bocs, nem akarnám kiadni az összes személyes adatomat (privacy, ugye)."

Megértem, én se szeretném.


"Maradjunk abban, hogy a munkám miatt az egyik szakma rezidenseivel napi kapcsolatban vagyok (budapesti régió). A mi szakmánkban az az általános, hogy végigdolgozzák a napot, leszámítva azt, ha éjjel ügyeltek.
Más szakmák rezidensei se hiszem, hogy csak a lábukat lógatnák, ha du. 5-6 körül megyek konzíliumba, simán bent vannak.
Persze lehetnek máshol más tapasztalatok, nem kétlem. "

Ezért írtam, hogy tisztelet a kivételnek.

Egyébként nincs semmi bajom az orvosokkal, csak ez a felsőbbrendű stílus ne lenne. "Nagyobb fontosságú munka" meg "felelőségteljes", meg "életek múlnak..." Na persze, majd talán kinővik a fiatalok...

StAndrew66 2009.03.18. 23:46:45

Jó estét, jó szurkolást!
Miért maradna a rezidensek többsége itthon? Európában a nemzeti átlagjövedelem 3-5-szörösét keresik az orvosok (!). Mindezt állami pénzből: azok a társadalmak ennyire értékelik az orvosaikat és a saját egészségüket. Itthon a nemzeti átlagjövedelem alatt fizetik őket életük végéig, erre nem fog tervezni senki sem családot és életet, ha van máshol lehetőség. Ehhez még hozzájön a velejéig rohadt hálapénz rendszer, az ezen felnőtt irányítóival és a társadalmi respekt egyre fogyatkozó voltával.A magyarországi orvosok várható életkora a nemzeti átlag alatt van, ez is közismert.
Kinek kell ezek után még a hűségnyilatkozat? Végre kezd látszani mekkora a baj, de újra, jó magyar módon,a politika erőből akarja megoldani. Ki kér ebből, őszintén???
Miért csodálkozik bárki is, ha a perspektíva nélküli magyar megoldás helyett, emelt fővel inkább külföldön akar élni a fiatal magyar orvosgeneráció?

Pierre Batka 2009.03.18. 23:48:48

@Dr. Morcz: Örömmel hallom, hogy eltűnőben van. Noha itt ott én is látom, hogy mennek a borítékok, hála za égnek egyre ritkább.
De attól, hogy egy páran tudják, hogy ez az igazság még feljön érvként minden vitában, hogy hálapénz nélkül egy náthába is bele lehet halni.
Ami igazán aggaszt, hogy nem tudom, hogy hogyan lehet ezen változtatni. Én hiába monodom, azt kapom válaszul, hogy még keveset tapasztaltam, vagy hogy védem a mundér becsületét vagy valami más ökörséget. Ha tapasztalt orvos mondja, akkor meg azt mondják, hogy "persze van kivétel". Nos, én úgy vagyok vele, hogy ha mindenki ezt AKARJA hinni, hát hajrá.

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:49:49

@Dr. Morcz:

Te meg Batka valójában ebben az országban parktizáltok?

desw 2009.03.18. 23:50:23

@StAndrew66: "Miért maradna a rezidensek többsége itthon? "

Például azért, mert egy csupasz orvosi diplomával legfeljebb csak nővéri v. hasonló munkát végezhet külföldön. Gondolom nem azért tanult 6 évet, hogy másokat kimosson a sz...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 23:50:40

@hk: És ahhoz mit szólsz, hogy "Nagy fontosságú munka"? Azt meg, hogy az egészség ill. az élet múlhat rajtuk, nehéz vitatni.

Pierre Batka 2009.03.18. 23:50:55

@hk:
"Egyébként nincs semmi bajom az orvosokkal, csak ez a felsőbbrendű stílus ne lenne. "Nagyobb fontosságú munka" meg "felelőségteljes", meg "életek múlnak..." Na persze, majd talán kinővik a fiatalok..."

Tudsz még egy olyan szakmát, ahol a napi rutinban élet-halál múlik a döntéseden? Mert én max olyat tudok, ahol ADÓDHAT olyan helyzet. Na látod. Ettől speciális. És nem nagypofájúság, meg felsőbbrendűség, csak egy minimális tiszteletet szeretnénk.

Pierre Batka 2009.03.18. 23:53:39

@Carnivora: Igen, csak bennünk kevesebb a rosszindulat, és többet jegyzünk meg a környezetünkből.
Amúgy a tisztesség kedvéért:
Én még nem praktizálok, végzős vagyok.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.18. 23:55:09

@hk: Tévedés. Pár hónapja kapott Németország egyik jobb nagyvárosában orvosi állást egy volt rezidensünk, aki okos, jó szakember, de a magyar szakvizsgától még 3,5 évre van, és ráadásul nem tud németül. Az esete nem egyedi.

crelox 2009.03.18. 23:57:06

Egyesek hozzáállása felháborító és hemzseg a prekoncepciótól (carnivora, hk).
Néhány hozzáfűzés részemről is.
1. Az orvosokat meg kell fizetni. Pont. Szolgáltatást nyújt, felelősségteljest, hosszú ideig tanult rá.
2. Nem akarod fizetni az oktatásukat? OK, tanuljanak hitelből, és ha elkezdenek keresni, havi fél misi nettóból röhögve visszafizetik. Go to 1.
3. Még mindig nem akarsz fizetni a szolgáltatásért? OK, orvosok elmennek. Marad a hálapénzes, vagy a még csóróbb országból érkezett, szakmailag alulképzett. Megérte spórolni? Az államnak igen, Neked - betegnek nem.
4. Böki a csőrődet, hogy néhány orvos BMW-vel jár? Menj el te is sebésznek. Van orvos, akinek nincs, hidd el. Sokan elmentek innen, el fognak menni, akik nem hálapénzből akarnak meggazdagodni. Sok (sajnos balfasz) van, akik itt maradtak orvosként és nem a hálapénzes kasztba tartoznak (aneszt, radiológus (hacsak nem intervenciós rad.), laboros, patológus, gyerekgyógyász, pszichiáter, stb, stb.)
5. Hk: nem vagy tisztában a rezidens fogalmával. Az nem egyenlő a 6-od éves gyakorlattal. Legtöbb klinikán (legalábbis nálunk) a rezidenseket dolgoztatják keményen, ui. velük pótolják fel az egyre fogyó szakorvos létszámot. Lehet, hogy vki csak 2 hetet van egy "gyakorlaton, de azért, mert a befogadó kórháza nem engedi el többre.
6. Röghözkötés, a fizetések megemelése nélkül, fokozni fogja az elvándorlást. Pont. Jelenleg is kevés az orvos Mo.-on. Jövőben még kevesebb lesz, szakmailag, erkölcsileg silányabb marad, hosszabbak lesznek a várólisták. Ezt akarjátok? Ok, akkor mi elmegyünk, max majd a kinti fizetésből visszafizetjük a képzési költséget, azzal aztán kint lesz a szarból az összes Mo.-i beteg...

Carnivora (törölt) 2009.03.18. 23:58:36

@Pierre Batka:

Kamionsöfőrök, buszsofőrök ...

@Dr. Morcz:

Érdekes.

@Pierre Batka:

Nem találkoztam még olyan orvossal, aki foglalkozott volna érdemben bármivel, azért a pár milkáért amit befizetünk állambácsinak ... mindnek külön kellett tejelni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:00:31

@hk és Carnivora: Nem kritika akar lenni, de a legtöbb hozzászólásotokból - a talán érthető indulatok mellett - az látszik, hogy véleményeket fogalmaztok meg konkrét tények nélkül, vagy max. a saját személyes (ettől még persze hiteles, de csak a valóság általatok ismert részén alapuló) tapasztalataitokra támaszkodva. A helyzet sokkal árnyaltabb annál, mint amit láttok. Persze ez nem csak a ti hibátok, pont azt csináljátok, amit a hazai média, és pont azokat az érveket szajkózzátok, amiket a mainstream a szátokba rág.
Arról pedig, hogy a média hogy működik (még a közszolgálati is), arról önreklámként itt egy blogbejegyzésem: drmorcz.blog.hu/2009/03/08/mar_megint_ez_a_depresszio

desw 2009.03.19. 00:00:38

@Pierre Batka: "Tudsz még egy olyan szakmát, ahol a napi rutinban élet-halál múlik a döntéseden? Mert én max olyat tudok, ahol ADÓDHAT olyan helyzet. Na látod. Ettől speciális. És nem nagypofájúság, meg felsőbbrendűség, csak egy minimális tiszteletet szeretnénk. "

Én meg a sz@r hegesztőknek, gépkocsivezetőknek, henteseknek,... szeretnék egy kis tisztelet. Mert ha Ők nem lennének, az orvosok se nagyon ugrálhatnának, menthetnének meg életeket.
Egy modern társadalomban éppúgy szükség van a csak négy elemit végzet butuska, de erős segédmunkásra, mint az orvosokra, mérnökökre. Ha nem lenne gyári munkás, aki elkészíti neked az orvosi eszközöket, mivel mentenél meg életeket? Mit ennél, ha nem lenne melós, aki felneveli helyetted a csirkét? Rohangálnál két műtét között csirkeólat ganézni? Nos?

Pierre Batka 2009.03.19. 00:02:32

@Carnivora:
1: Gondolom az életmentési szándék hajtja őket akkor is amikor félrészegen megpróbálnak letolni az útról. Gondolkodásból egyes, ülj vissza.

2.: Szerencsés ember vagy, mert ezek szerint keveset jársz orvoshoz.

crelox 2009.03.19. 00:02:32

@hk: növéri munkával is többet keresne, mint itthon. De ne aggódj, bőven van hely kint, van hová mennünk.

Btw, mindaz, amit mondok, a nővérek, asszisztensek fizetésére ugyanúgy vonatkozik. Nővérek is alul vannak finanszírozva, nővérhiány van, kint pedig szintén keresettek a nővérek, amennyire én tudom.

desw 2009.03.19. 00:05:39

@Dr. Morcz: "Tévedés. Pár hónapja kapott Németország egyik jobb nagyvárosában orvosi állást egy volt rezidensünk, aki okos, jó szakember, de a magyar szakvizsgától még 3,5 évre van, és ráadásul nem tud németül. Az esete nem egyedi. "

Biztos létezik ilyen este is, de gondolom inkább a végzetteknek van több esélyük.

"Persze ez nem csak a ti hibátok, pont azt csináljátok, amit a hazai média, és pont azokat az érveket szajkózzátok, amiket a mainstream a szátokba rág. "

Amiket én leírtam azok tények, tapasztalat, nem képzelgés.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:06:06

@Carnivora: "Érdekes" - írod. Na erről beszéltem az előbb. Ha valami olyat olvasol, ami nem fér bele a prekoncepciódba, akkor vagy visszatámadsz, vagy egy hasonlóval elintézed. Ez nem baj, ez egy természetes reakció arra a kognitív disszonanciára, amit egy bizonyítékon alapuló érvelés és a véleményed közti különbség generál. (mindenki többé-kevésbé hasonlóan reagál, én is ezt tenném) De tisztelettel felhívnám a figyelmedet arra, hogy attól hogy kellemetlen a szembenézés a valósággal, még nem lesz igazad.

Pierre Batka 2009.03.19. 00:06:20

@hk: Félreértettél. NEM a többi szakma rovására kérek, kérünk tiszteletet, de ne nézzenek már minket rabszolgának, aki akár ingyen is dolgozik, mert "ezt kell csinálnia".
Természetesen szükség van szakmunkásokra, hentesekre, stb..., de gondolom nem nagy pofátlanság, ha úgy gondolom, hogy a mögöttem álló hat év meg az elkövetkezendő nagyonsok (remélem) megérdemel némi tiszteletet. Ha másért nem akkor azért mert felelősséggel végzek olyan munkát, ami nagyon komoly képzettséget kíván.

Jack__Bauer 2009.03.19. 00:07:07

"Az uniós irányelvek alapján ugyanis két évvel ezelőtt megnövelték a rezidensi évek számát kettőről háromra. A magyar kormány akkor azt mondta, hogy bocsi, ez nem volt belekalkulálva a költségvetésbe, úgyhogy ezt buktátok... A harmadévesek idén ingyen dolgoznak napi nyolc, esetenként 15-16 órában..."

Másodéves rezidens vagyok, de erről most hallok először. Remélem ez csak valami félreértés. (A mai fórumon se volt szó semmi ilyesmiről)

A többi viszont sajnos igaz.
Nekem egyébként egyre inkább elegem van az egész rendszerből. Kimehetnék külföldre (keresett szakirányon vagyok, jól beszélek németül-angolul), de a család és a barátok itt vannak, úgyhogy inkább a gyógyszeriparba megyek (nem orvoslátogató) - a felelős munkát ugyanis ott legalább rendesen megfizetik (a kezdőfizetés másfélszerese a főorvosi alapfizetésnek).

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:09:38

@hk: Nem feltétlenül a végzetteknek, ott ui. a szakorvosnak jóval többet kell fizetni. Ott is szükség van olcsóbb munkaerőre.
Nézz meg egy német álláskereső honlapot, az orvosi hirdetések többsége nem fő-, vagy szakorvosi állásról szól.

Pierre Batka 2009.03.19. 00:09:54

Ja, amúgy ma elhangzott, hogy többek között a sebészet hiányszakmává vált.
Ha tényleg olyan aranybánya a sebészet, mint mondjátok, akkor hogy eshetett ez meg?

Nos?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:11:13

@Jack__Bauer: Erről én sem hallottam, szerintem valami félreértés.

Carnivora (törölt) 2009.03.19. 00:12:11

Dr. Morcz:

Lehet így magyarázni a bizonyítványt, de a helyzet az az átlag ember nem veletek találkozik ergo elenyésző kisebbség vagytok sajnos az orvos társadalomban, ha nem így lenne nem lenne ilyen össznépi felhördülés, mikor jönnek az orvosok sírni keserű sorsuk miatt. Ennyi. Jöhet a többi handabandád a meg nem értett emberekről a tények ezek ...

@Pierre Batka:

1. Igen arról híresek a buszsofőrök , vagy a belföldi öreg kamionyosok ... és, ha ők hibáznak nem egy ember hal meg. Mégis fika pénzeket keresnek, és hálapénzes korszak sem jön el soha ... Magyarországon senkit sem fizetnek meg, úgy mint nyugatabbra.

Persze az orvosoknak emelhetnék a fizetését viszont aztán nem egymást kellene fedezni , amelyik borítékol visszonni egedélyei meg be hűsölni ...
2. Magam miatt keveset, de kellett már sajnos eleget, és nekem is sokba került, hogy segítsek a családtagokon ...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:12:41

@Dr. Morcz: Kár, hogy nem mész orvosnak, a neved alapján teherbíró típus lehetsz, ha 24-ben nyomod ;-)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:13:44

Az előzőm Jack Bauernek ment... volna.

mesmithy 2009.03.19. 00:15:21

@Cradle: Ez ugy van, hogy a kijelentese ota kb 800 orvos valoban el is ment.

desw 2009.03.19. 00:15:21

@crelox:
"1. Az orvosokat meg kell fizetni. Pont."

Nincs vita, csak a miből a kérdés.

"Szolgáltatást nyújt, felelősségteljest, hosszú ideig tanult rá."

Ki mondta neki, hogy tanuljon? Ja, akkor pont.

"2. Nem akarod fizetni az oktatásukat?"

Nem
"OK, tanuljanak hitelből, és ha elkezdenek keresni, havi fél misi nettóból röhögve visszafizetik. Go to 1.

"3. Még mindig nem akarsz fizetni a szolgáltatásért? OK, orvosok elmennek. Marad a hálapénzes, vagy a még csóróbb országból érkezett, szakmailag alulképzett."

Miből gondolod, hogy egy csórób országból érkező orvos szakmailag alulképzetteb, mint egy magyar? Ezek szerint Te alulképzetteb vagy, mint egy amerikai?

"4. Böki a csőrődet, hogy néhány orvos
BMW-vel jár?"

Nem, csak akkor adózza le a hálapénzt is és ne sírjon...

"Menj el te is sebésznek."

Ez az olcsó duma. Miért nem mész Te informatikusnak? Mit kínlodsz itt dokiként?


"5. Hk: nem vagy tisztában a rezidens fogalmával. Az nem egyenlő a 6-od éves gyakorlattal."

Tisztában vagyok, hidd el.

"Lehet, hogy vki csak 2 hetet van egy "gyakorlaton, de azért, mert a befogadó kórháza nem engedi el többre."

Milyen befogadó kórház?

"Ok, akkor mi elmegyünk, max majd a kinti fizetésből visszafizetjük a képzési költséget, azzal aztán kint lesz a szarból az összes Mo.-i beteg...
"

Ok, fizessétek.

crelox 2009.03.19. 00:16:49

@Carnivora: "Lehet így magyarázni a bizonyítványt, de a helyzet az az átlag ember nem veletek találkozik ergo elenyésző kisebbség vagytok sajnos az orvos társadalomban, ha nem így lenne nem lenne ilyen össznépi felhördülés, mikor jönnek az orvosok sírni keserű sorsuk miatt. Ennyi. Jöhet a többi handabandád a meg nem értett emberekről a tények ezek ..."

Kérlek sorold a tényeket, ami alapján azt feltételezed, hogy össznépi felhördülés van. Szerintem csak magadból indulsz ki.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:19:57

@Carnivora: Nem handabandázok, próbálok emberi módon beszélgetni veled.
Az össznépi felhördülés nem bizonyíték. Gondolj csak bele, milyen össznépi felhördülés kísérte a Cozma-gyilkosságot (jogosan) és ennek kapcsán mi érte úgy általában a cigányságot (holott az nem kérdés, hogy döntő többségük nem gyilkos). Egy másik példával, mekkora balliberális felhördülés kísérte a moszkva téri kardos cigányszurkálást, amíg ki nem derült, hogy az elkövető is cigény volt. Szóval a felhördülés ritkán alapul tényeken, és a fenti példák a médiumok ill. az ún. véleményformálók (celebek, értelmiségiek, közszereplők) felelősségét is jelzik.

szabidoki 2009.03.19. 00:20:52

@hk: tudod én az orvosi munka mellett elnevelgetek pár csirkét, ha kell, de tartok tőle, hogy a hentes nem operálja meg a sérvét, ha oda jut a dolog, hanem keres egy sebészt.
Még egy hasonló bölcsesség: most így a lakásfelújítás belőlem egész használható barkácsszakit csinált, de kétlem, hogy a hentes túl sok sebésztudást szedett volna fel a sérvműtét során...
Látod, ezért szeretnénk egy kicsivel több pénzt, mint jelenleg.
Ez persze most így nagyképűen hat, de gondolj bele: Amerikában, a piacgazdaság fellegvárában, a kapitalizmus szentélyében szénné keresik magukat az orvosok. Talán az amcsik tudnak valamit, amit a magyarok nem?

Pierre Batka 2009.03.19. 00:21:03

@hk: "Miből gondolod, hogy egy csórób országból érkező orvos szakmailag alulképzetteb, mint egy magyar? Ezek szerint Te alulképzetteb vagy, mint egy amerikai?"

A magyar orvosképzés az anyagi nehézségek ellenére nagyon magas színvonalú, különösen az elméleti oldalon. A tőlünk keletre lévő egyetemekről ez nem mondható el. Remélem magadtól is felfedezed az összefüggést.

Pierre Batka 2009.03.19. 00:23:44

@hk: "Menj el te is sebésznek."

Ez az olcsó duma. Miért nem mész Te informatikusnak? Mit kínlodsz itt dokiként?

Látod...ezt hívják hivatástudatnak. Nézz utána egy értelmező kéziszótárban, mert úgy tűnik ismeretlen a szó.

Röviden meg azért nem, amiért te is informatikusnak mentél orvosi helyett.

desw 2009.03.19. 00:24:23

@Pierre Batka: "Félreértettél. NEM a többi szakma rovására kérek, kérünk tiszteletet, de ne nézzenek már minket rabszolgának, aki akár ingyen is dolgozik, mert "ezt kell csinálnia"."

Egy szóval se mondtam, hogy az orvosok, nővérek - legálisan - túl vannak fizetve. Ellenkezőleg. Én is örülnék, ha minden rendben lenne az eü-ben. Ettől függetlenül helytelen az, hogy az "inygenes" diplomaszerzés után minden anyagi következmény nélkül ki lehet menni külföldre. A társadalom nem felebaráti szeretetből ad pénz a tanulmáynokra, vár is vmit.

crelox 2009.03.19. 00:27:59

@hk: Miből gondolod, hogy egy csórób országból érkező orvos szakmailag alulképzetteb, mint egy magyar? Ezek szerint Te alulképzetteb vagy, mint egy amerikai?

1. tapasztalat.
2. Magadnak tedd fel a kérdést, magyar egyetemen végzett orvos gyógyítson, vagy ukrán egyetemen végzett?

"Ez az olcsó duma. Miért nem mész Te informatikusnak? Mit kínlodsz itt dokiként?"

Nem kinlódok, szeretek itt lenni, szeretem a munkám. Voltam már kint, abból van némi tartalékom, ha elfogy, vagy tele lesz a hozzád hasonlókkal a tököm, újra visszamegyek.

"Milyen befogadó kórház?"

1-2 éve, amikor én voltam rezidens, előszerződést kellett kötni 1 adott kórházzal, de 2 évig az állam (leosztva a 4 egyetem továbbképző központjának) fizette a béremet, csak utána vett fel a kórház.

""1. Az orvosokat meg kell fizetni. Pont."

Nincs vita, csak a miből a kérdés."

Röghözkötés a téma, ha jól tudom. Ez a kérdés itt eddig nem merült fel. Nem azt taglaltad te se, honnan lehetne leakasztani a pénzt.
Nincs pénz, nincs gyógyítás, te ezt a verziót szeretnéd, ha jól értem. (mert ez lesz, ha így folynak a dolgok tovább...)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:28:13

@hk: "Miből gondolod, hogy egy csóróbb országból érkező orvos szakmailag alulképzetteb, mint egy magyar?"
A képzés színvonala igenis múlhat az anyagiakon. Erre jó példa az, hogy milyen különbség van a Mo-n végzett és az Erdélyből átjött kezdő orvosok tudása között.
Ami ennél lényegesebb: az orvoslás intenzív kapcsolat a beteg és orvos között. Egy ilyen kapcsolatnak vannak alapfeltételei, pl. közös nyelv. Ez még egy műtétes szakmánál is komoly akadály lehet, más szakmáknál meg méginkább. A magyar közismerten nehéz nyelv, felnőttként megtanulni nem mérhető össze azzal, ha egy magyar orvos tanul meg pl. portugálul. Emiatt a kommunikáció esélye igenis rosszabb egy pl. arab orvos és magyar betege között.
És végül: az a harmadik világbeli orvos, aki eljön otthonról a jobb élet reményében, nem elsősorban Mo-ra akar jönni, hanem az angol hivatalos nyelvű országokba (l. volt gyarmatbirodalom) ill. a jobb lehetőségeket kínáló nyugat- (és lassan kelet-)európai országokba. Tehát ide közülük is főleg az jön majd, aki jobb helyen nem "kelt el".

napene 2009.03.19. 00:28:47

hát ez vicces, ez a fröcsögés itt, én menrég fejeztem be a rezidensit - 5-nél hamarabb nem jutottam haza - kisgyerek mindig első és utolsó az oviban - vagy más ment érte - heti 2 ügyelet a min. amiből 2 - 3 biztos hétvége (ami ugye 24h), SBO-s ügyeletekért "harcoltunk" mert az többet fizetett, a hálapénzt amit kaptam mindig a kislányomra költöttem (elvből) - nem orvosok a szüleim, nem is menő vállakozók, kisemberek- szóval elsőgenerációs orvos vagyok és ki is van a fenekem ... - a tudásomon kívül másra nem is lehet igen büszke (lada, vályogház,3 gyerek-no erre büszke vagyok! :))
én most gyeden majdhogynem jobban keresek mint amikor dolgoztam ...
az INFORMATIKUS mítosz is kicsit lerágott csont azért - a párom az, és már 7 éve minden munkaadója 100E-t ad neki ... no komment
aki akar mocskolódjon tovább, szerintem felesleges a magyarázkodás, de megértem a korábban szólókat - vszeg azért írnak ide mint én is, mert kikívánkozik az igazság - de minek???? stereotipiás okostojásoknak? remélem azért olyanok is olvassák az ilyen blogokat akik nyitottak mások érveire és nemcsak a maguk "megdönthetetlen" véleményét harsogják

desw 2009.03.19. 00:32:19

@szabidoki: "tudod én az orvosi munka mellett elnevelgetek pár csirkét, ha kell, de tartok tőle, hogy a hentes nem operálja meg a sérvét, ha oda jut a dolog, hanem keres egy sebészt."

:)


"Látod, ezért szeretnénk egy kicsivel több pénzt, mint jelenleg."

Értem. Legyen népszavazás. Mit szólsz? Szavaztassátok meg a néppel a több bért. Szerinted menne?

napene 2009.03.19. 00:32:30

egyébként a röghöz kötést lehetne pl. életpálya-tervvel is segíteni ... volt ilyen terv még korábban ... azt hiszem vmilyen alacsony kamatú hitellel lehetett volna kocsihoz, lakáshoz jutni ...?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:33:45

@napene: Persze hogy olyanok is olvassák, csak Mo-n most divat mindenkit lealázni. Szerintem a politikából jött be, és ha most elkezdenénk, akkor is eltelne vagy 20 év, mire megváltozik. Hacsak nem jön valami katasztrófa, akkor hajlamos a magyar összefogni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:35:59

@napene: Igen, volt életpálya-terv, de azt a mikola találta ki, szigorúan kis betűvel. Az ipari méretű orvos-alázást meg a Molnár Lajos - Horváth Ágnes duó, mégis bedől nekik az is, aki máshol vad jobberként kommentel.

Pierre Batka 2009.03.19. 00:37:21

@hk: Ha nem menne abból az következik, hogy nem is kell?

"Ettől függetlenül helytelen az, hogy az "ingyenes" diplomaszerzés után minden anyagi következmény nélkül ki lehet menni külföldre. A társadalom nem felebaráti szeretetből ad pénz a tanulmányokra, vár is vmit."

-A minden anyagi következmény barokkos túlzás. De gondolom, erre te is rájöttél. A kiköltözés tud fájni.
-Az államilag finanszírozott oktatás annak jár, aki megugrik egy (az orvosin viszonylag magasra rakott) mércét. Innentől viszont érvelhetnék ugyanazzal amivel te/ti: az én (leendő) befizetett adómból ingyenes felsőoktatás van, az arra érdemeseknek. Ha elvárás az "ingyenes" eü ellátás, akkor ugyanilyen elvárás lehet az "ingyenes" oktatás is annak aki jól szerepelt a felvételin.

petya.bacsi 2009.03.19. 00:40:20

@Diopapa_sok: ott a pont.

OFF, csak hogy reagáljak: a korengedményes nyugdíjt is szépen el kellene felejteni. Ennyi erővel a tanár is menjen nyugodtan korábban nyugdíjba, az idegeiknek már úgyis annyi addigra. Aki 3 műszakban dolgozik, annak is számoljon 1 év 3-nak. Miért csak a rendőrök, katonák mehetnek korengedménnyel nyugdíjba? És ahogy hallom Gaskó néhány vasutasnak is el akarja ezt érni. Ezen a területen sem ártana egy alapos felülvizsgálat, sőt én úgy ahogy van eltörölném ezt az egészet.

ON

Teljesen egyetértek, aki az állam pénzén tanul, addig ne ugrálhasson, amíg vissza nem fizette a képzésenek a teljes költségét. Ezért kellett volna ugye a tandíj.

Az orvosokról amúgy sem vagyok túl jó véleménnyel, tisztelet a kivételnek - néhány akad még -.

Pökhendiek, lenézik az embert, imádják megalázni a betegeket - mintha a beteg egy szelet hús lenne, érzelmek, szégyenérzet nélkül, pláne mikor 'olyan' vizsgálatra van szükség -, és minden vizsgálat után várják a vaskos hálapénzes borítékot. Egynéhányuk még szadista is, jól megkínozza a betegeket, esetleg felesleges, de fájdalmas vizsgálatokra küldi. Na meg a hangnem...

2-es anatómia szigorlattal, aki keveri a térdet a könyökkel biztos jó orvos lesz. Hurrá, ez kell nekünk!

Csak beteg ne legyen az ember...

desw 2009.03.19. 00:40:53

@crelox: "
2. Magadnak tedd fel a kérdést, magyar egyetemen végzett orvos gyógyítson, vagy ukrán egyetemen végzett?"

Nem érdekel honnan jöt, ha jó orvos.


"1-2 éve, amikor én voltam rezidens, előszerződést kellett kötni 1 adott kórházzal, de 2 évig az állam (leosztva a 4 egyetem továbbképző központjának) fizette a béremet, csak utána vett fel a kórház."

Akkor a fogadó kórház hogy kötheti ki azt, hogy nyolc hétből csak kettőt lehetsz máshol gyakon, amikor a gyak a képzésed része, és a továbbképző központ fizeti?? Ez érdekes.

"Röghözkötés a téma, ha jól tudom. Ez a kérdés itt eddig nem merült fel. Nem azt taglaltad te se, honnan lehetne leakasztani a pénzt."
Ha jól keresnél itthon, nem lenne olyan nagy gond, ha röghöz akarnának kötni, ugye?

"Nincs pénz, nincs gyógyítás, te ezt a verziót szeretnéd, ha jól értem."

Rosszul érted. Én azt mondtam, h fizesd ki a tanulmányaidat, és akkor oda mesz ahova akarsz.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:43:01

@petya.bacsi: Javaslom, olvassa vissza a korábbi kommentjeimet, sok mindenben téved.

da 2009.03.19. 00:43:29

@napene: ittazigazsag. Egyebkent irni nem is annyira erdemes, de olvasni annal inkabb. Emlekszem, meg rezidens voltam kb 2001 tajan, volt vmi tanfolyam, bejott a foszer, aszondta, aki azt gondolja, h jobb lesz mostanaban az egeszsegugy helyzete, az most alljon fel, es hagyja el a palyat, emrt nem lesz. Felmeresek szerint a magyar ember kb 10. helyre teszi az egeszseget az ertekranglistan. hat, senki sem allt fel, akkor, de a csoportom fele nem dolgozik a szigoruan vett egeszsegugyben. Ja, van aki elment pl. ogasznak, kovetelem, h fizesse vissza a kepzesi koltseget. MILLIOKBA van az nekem, h kikepeztuk, oszt otthagyta a magyar anyat (es apat), magyar vereit es nem gyogyitja oket eskuje szerint. Szoval aki itt olvasgat, az gyorsan elkezd allast keresni kulfoldon. Tudja, h pl. Carnivora max 40 eves, ergo nemhogy a nyuggerek, de a (marnemannyirademeg)fiatalok is szeretnek a rabszolgatartast fenntartani

desw 2009.03.19. 00:45:22

@Dr. Morcz: "A képzés színvonala igenis múlhat az anyagiakon. "

Akkor miért olyan kaposak külföldön a magyar orvosok? Pedig ugye azt állítjátok, hogy alul van finanszírozva az egyetemi képzés. Sőt, össze is fog omolni ...

da 2009.03.19. 00:45:56

@hk: De, konyorgom, tudod hany mernok dolgozik kulfoldon? Azokkal mi lesz?

da 2009.03.19. 00:46:52

Egyebkent a magyar kepzes SZAR. (de ez titok)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:47:23

@hk: "Akkor a fogadó kórház hogy kötheti ki azt, hogy nyolc hétből csak kettőt lehetsz máshol gyakon, amikor a gyak a képzésed része, és a továbbképző központ fizeti?? Ez érdekes."
Az bizony, érdekes. És azért van, mert a legtöbb kórház alulfinanszírozott (az állam nem a valós értékén, hanem hatósági áron veszi meg az eü. szolgáltatást), a pénzszűke miatt nem tudnak elég orvost felvenni, és ha a rezidens elmegy 2 hónapra, gond lehet a betegellátással.
Ezt a rezidensek képzéséért felelős szakmai grémiumok úgy próbálják áthidalni, hogy képződhessen is a rezidens, és ne is dőljön be egy kisebb kórház.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:49:48

@hk: Erről fentebb már volt szó. Dacára a nehézségeknek, a hazai orvosegyetemek még mindig igen magas színvonalon oktatnak. (Nem véletlen, hogy 1000-nél több fizetős külföldi tanul itt orvosnak). De ha nem változik a finanszírozásuk, akkor ez éppolyan szép emlék lesz nemsokára, mint az Aranycsapat.

desw 2009.03.19. 00:50:31

@Pierre Batka: "az én (leendő) befizetett adómból ingyenes felsőoktatás van, az arra érdemeseknek."

Ha Te orvos (közalkalmazott) vagy, akkor az adódból egy üres kiflire se futná.

"Ha elvárás az "ingyenes" eü ellátás"

Nekem nincs ilyen elvárásom.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:52:11

@da: Legfeljebb egyenetlen színvonalú. Ez az oktatók sara, de annyiból a hallgatók is hibáztathatók, hogy nem verik ki az oktatóból, hogy tartson színvonalasabb órákat (a fizetős külföldiek megteszik). És tegyük a szívünkre a kezünket, ha nincs katalógus, akkor a hallgatók mekkora része van ott az előadáson/gyakorlaton?

da 2009.03.19. 00:52:14

@Dr. Morcz: Nemtudom....szrem nem jo a kepzes....utolso 3 ev az pl. tragikus

Carnivora (törölt) 2009.03.19. 00:52:20

@Pierre Batka:

Ehez képest pl. Kijevbe visznek pl. őssejtesdis kezelésre gyerekeket ...

@crelox:

Mégis az látszik, hogy itt is egymást sajnáltatjátok szakmabéliek ... persze annyiban jogos, hogy az a pár becsületes, aki még ma is kitart hivatásból tiszteletreméltó csak mégis elenyésző. -

Pierre Batka 2009.03.19. 00:52:36

@petya.bacsi: Milyen profin meg tudok ítélni, hogy a doki direkt fájdalomokozás miatt küldött el erre meg arra a vizsgálatra.
Orvos vagy? Nem? Akkor meg miért is bírálod felül a szakértőt?
A vízvezetékszerelő se csípi ha beledumálok a munkájába, merthogy azért hívtam ki mert ő ért hozzá és én nem. Itt is ez a helyzet.
Betegnek lenni szar, de ebből nem következik, hogy a gyógyulás folyamata párhetes karibi utazásnak felel meg. A választás lehetősége persze megvan:
-Vagy elmész orvoshoz, viszont ő elsősorban a gyógyításodat és csak másodsorban a kényelmedet fogja szem előtt tartani
-Elmész valami kényelmes helyre (karibi nyaralás, wellness, akármi), ami elsősorban kényelmes, de majdnem biztos, hogy nem akar meggyógyítani.

desw 2009.03.19. 00:53:14

@da: "De, konyorgom, tudod hany mernok dolgozik kulfoldon? Azokkal mi lesz? "

Teljes tandíj bevezetése mindenkinek és gond egy szál se.

da 2009.03.19. 00:53:23

Jaja, az oktatok sara is, meg a hallgatoke, termeszetesen. Nincs elvaras egyik reszrol sem, a kispenzkisfoci megy.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:53:54

@hk: Hát nem értelek. Egyfelől morogsz, hogy mért akarnak az orvosok magasabb fizetést, másfelől meg azért, mert (a kis fizetésük okán) keveset adóznak. Mondd, mit akarsz egyáltalán? Mérgelődni?

da 2009.03.19. 00:54:08

@hk: Okok, de most megis CSAK az orvosknak szeretnek bevezetni. Igazsagos ez?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:55:46

@da: Nekem lennének elvárásaim, de ha odaviszem őket egy beteghez, hogy tanulnák meg rajta ezt vagy azt a tünetet felismerni, akkor külön verbális erőszak kell, amíg hozzányúlnak.

desw 2009.03.19. 00:55:47

@Dr. Morcz: "Ez az oktatók sara, de annyiból a hallgatók is hibáztathatók, hogy nem verik ki az oktatóból, hogy tartson színvonalasabb órákat (a fizetős külföldiek megteszik). "

Köszönöm Dr. Morcz, itt a lényeg. Ha fizetsz egy szolgáltatásért, akkor követelsz is. Ezért kell a tandíj.

da 2009.03.19. 00:58:09

@Dr. Morcz: Persze. Nem tudom miert alakult ugy, hogy elvarasokat szinte nem lehet, nem erdemes tamasztani egyik iranyba sem. Egy csomo oktato kedvetlen, mert 0Ft oraberert oktat, hallgatok pedig.....nem tudom, nem erzik, h barmennyire tetre menne a gyakorlat

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 00:59:21

@Carnivora: Persze lehet menni Ukrajnába meg Kínába őssejt-beültetésre, és hazajönni a fertőzéses és egyéb szövődményekkel.
Az őssejt-kezelés ma még gyerekcipőben jár, sajnos. Itt nem érvényes az "ex oriente lux". Kb. annyi az ukrán őssejt-beültető szakmai relevanciája, mint az ukrán csodadoktoré.
Annak, hogy lelkiismeretlen emberek pénzt csalnak ki másoktól a betegségük szakszerűtlen "kezelésére", nagyon kevés köze van a szakmai színvonalhoz. Sőt, azt gyanítom, fordítottan arányos vele.

desw 2009.03.19. 00:59:22

@Dr. Morcz: "Hát nem értelek. Egyfelől morogsz, hogy mért akarnak az orvosok magasabb fizetést, másfelől meg azért, mert (a kis fizetésük okán) keveset adóznak. Mondd, mit akarsz egyáltalán? Mérgelődni? "

Finoman arra céloztam, hogy Ő mint közalkamazott csak papíron fizet adót, érdemben egy fillért sem. (az államtól kap 100 Ft-ot, amelyből visszaad 50-et). Mínusz 50 Ft-ból ne nagyon akarjon költekezni, támogatni vkit.

antars 2009.03.19. 01:01:27

@hk: Ez nagyon ovodás gondolat. Ez az érvelés akkor állná meg a helyét, ha nem nyújtanának szolgáltatást a fizetésükért.

desw 2009.03.19. 01:02:12

@da: "Okok, de most megis CSAK az orvosknak szeretnek bevezetni. Igazsagos ez? "

Nem.
1. Ha emlékszel még, akkor ~1 éve az az okos nép leszavazta a tandíjat.

2. Az orvosok képzése a legdrágább

crelox 2009.03.19. 01:02:50

@hk: "2. Magadnak tedd fel a kérdést, magyar egyetemen végzett orvos gyógyítson, vagy ukrán egyetemen végzett?"

Nem érdekel honnan jöt, ha jó orvos."

LOL
1. ha tényleg jó, már rég Angliában/Svédországban van.
2. kiváncsi vagyok, mi alpján dönti el egy beteg, vagy akár te, hogy ki a jó orvos, és ki nem. Fentebb már többen írták, hogy tőlünk keletebbre rosszabb az oktatás szinvonala, mint nálunk, ezt a hátrányt nagyon nehéz behozni. De ezt viszont csak a szintén szakmabeliek tudják arról az orvosról.

"Akkor a fogadó kórház hogy kötheti ki azt, hogy nyolc hétből csak kettőt lehetsz máshol gyakon, amikor a gyak a képzésed része, és a továbbképző központ fizeti?? Ez érdekes."

Szeretnél ennél a kórháznál maradni 2 év múlva is, vagy inkább elmennél az Isten háta mögé Csalyágaröcsögére?

"Ha jól keresnél itthon, nem lenne olyan nagy gond, ha röghöz akarnának kötni, ugye?"

Örülök, hogy végre átment az üzenet...

"Rosszul érted. Én azt mondtam, h fizesd ki a tanulmányaidat, és akkor oda mesz ahova akarsz."

Adj olyan fizetést, amiből ki tudom fizetni és mellette meg is tudok élni, és szivesen kifizetem. De akkor te is, ha egyetemre jártál, és ingyenes oktatásban vettél részt!!

Ugy érzem, a orvosokat valami olyan személyeknek gondolod, akik a társadalom akarta ellenére, önszántukból élősködnek rajtuk. 'Minek ment orvosnak?'
Ehhez képest a helyzet az, hogy szükség van gyógyításra, szükség van orvosokra. Mindegy, hogy mely adott személyből lesz orvos, lényeg, hogy x számú emberből egy adott közösségben orvos lesz. Ha nem én, akkor más. Ezért a tanulás költségének finanszirozását egy az egyben áthárítani az egyes individuumra szerintem demagógia.DE, megoldható, ha adunk neki lehetőséget, hogy 1. ki tudja fizetni, 2. megérje neki.

antars 2009.03.19. 01:03:15

@hk: magyarul, szerinted a közszférában nem keletkezik érték, továbbgondolva: ha privátba kivinnék, akkor ingyen elvállalná valaki... remélem nem közgazdasági vonalon dolgzol!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 01:03:16

@hk: Legyen tandíj, és legyen olyan fizetés, amiből törleszthető. Akkor vegyem úgy, hogy az utóbbi ellen sem tiltakozol?

desw 2009.03.19. 01:03:30

@antars: "Ez nagyon ovodás gondolat. Ez az érvelés akkor állná meg a helyét, ha nem nyújtanának szolgáltatást a fizetésükért. "

Én nem azt mondtam, hogy nem dolgoznak, hanem azt, hogy nem nettó adófizetők. Ez nem uaz

petya.bacsi 2009.03.19. 01:03:54

@Pierre Batka: a legtöbb orvost - nem mindet, de a legtöbbet - csak a boríték és a benne rejlő bankó érdekli.

Elolvastam Dr. Morcz korábbi hozzászólásait, ahogy ajánlotta, én sajnos - lehet azért, mert a másik oldalon vagyok - azt tapasztalom / tapasztaltam, hogy ha nincs boríték, akkor olyan is a törődés. Ha azért néha-néha meglátogatja a kezem a doki zsebét egy borítékkal, akkor máris jobb és kedvesebb lesz a beteggel.

A fájdalmas és felesleges vizsgálatról pedig annyit, hogy ha már korábban megkapta volna a doktor bácsi a borítékot, akkor az az illető megúszta volna a megalázó és egyben fájdalmas vizsgálatot is, mivel szükségtelen volt...

Nem vagyok orvos, de van/volt orvos a családban. Ők abba a hányadba tartoznak, akik nem nyújtják a markukat, és figyelnek/figyeltek arra, hogy a beteg ne kerüljön megalázó vagy kényelmetlen helyzetbe - pl. lenti vizsgálatnál nem hagyták hosszabb ideig fedetlenül az illetőt, csak addig, amíg a vizsgálat tartott. Persze biztos jó móka lehet úgy vizsgálni a beteget, miközben ki-be járkál a nővérke/asszisztens, és a váróban várakozó betegek premier plánbe betekintést nyerhetnek.

Azonban a legutóbbi kapcsolatom egy sebész főorvossal a baljós előjel ellenére is jól alakult, igaz, eléggé nyers volt a doktor - a kommunikáció minimális volt -, viszont nagyon jó szakember volt, és sokkal jobb munkát végzett, mint az előző orvos, aki magánorvos volt.

VIKUNYA 2009.03.19. 01:04:27

butaság. iszonyatosan drága egy külföldi orvosi egyetem. úgyhogy hajrá, akinek van pénze menjen. de én nem csak az az orvosokra vezetném be ezt a rendszert, hanem minden államilag finanszírozott diplomásra, a költésgekhez mérve az időt.

antars 2009.03.19. 01:05:47

@petya.bacsi: persze, a családban lévő orvos a kivétel! mert ő szent, a többi meg szar! ezt az objektivitást

da 2009.03.19. 01:06:55

@hk: ezt mar kifejtettem....ez a nagy dragasag: kamu. Egyszeruen nem hiszem el.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 01:07:04

@hk: Az orvos nem az államtól, hanem a TB-kasszából (persze nem direktben, hanem a kórházon keresztül) kapja a fizetését.
Ez egy utóbbi időben elterjedt és teljesen hülye gondolat, hogy az orvos és más közalkalmazott nem termel értéket. Nézd meg az USA GDP-jét. Meglepve láthatod, hogy a szolgáltató szektor (ahová az eü. is tartozik) termel a legtöbbet, lenyomja az ipart és a mezőgazdaságot.

desw 2009.03.19. 01:07:32

@Dr. Morcz: "Legyen tandíj, és legyen olyan fizetés, amiből törleszthető. Akkor vegyem úgy, hogy az utóbbi ellen sem tiltakozol? "

Így van! Szavazzuk meg! Szerinted van esély? 500 Ft-os cigivel a pofájukban leszavazta a nép a vizit-, napi-, ill. tandíjat. Van esély?

VIKUNYA 2009.03.19. 01:07:52

az adófizetők ugyanis nem hobbiból tartják fenn az egyetemeket, hanem közérdekből, és mi a faszért taníttasak ki én az angoloknak orvosokat, vagy bárki mást. szóval legyen inegyenes az egyetem, de azki elhúzza a csíkot, az fizessen keményen. csókolom. mert ha elhúzza a büdöst, úgysem jön vissza. ja igen, de az orvosokat meg meg kell rendesen fizetni, a hálapénzt meg megadóztatni. egyszerű ez.

mesmithy 2009.03.19. 01:08:42

@hk: A roghozkotessel, mar megint nemfognak elerni semmit, hiszen aki akar ugy is el fog menni, a kinti penzbol vissza tudja fizetni amit kell vagy aki teheti mar eleve kint fog tanulni is.

antars 2009.03.19. 01:09:15

@hk: akkor netto adófizető-e az a kereskedő, aki közalkalmazottnak adje el az áruját a szerencsétlen fiktív pénzéért? vagy csak az a része tekinthető netto befizetésnek, nem közalkalmazottnak adott el? továbbgondolod, beláthatod, hogy butaságot írtál

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 01:09:46

@petya.bacsi: Vagy rokonok vagyunk, vagy mégis több orvos van, aki nem tartja a markát, mint ön szerint.

desw 2009.03.19. 01:10:37

@Dr. Morcz: "Az orvos nem az államtól, hanem a TB-kasszából (persze nem direktben, hanem a kórházon keresztül) kapja a fizetését."

És a TB kasszában honnan van pénz? Járulékokból, amit a versenyszfére kitermel.

"Ez egy utóbbi időben elterjedt és teljesen hülye gondolat, hogy az orvos és más közalkalmazott nem termel értéket."

Én azt mondtam, hogy nem nettó adófizetők.

VIKUNYA 2009.03.19. 01:10:49

@mesmithy: de legalább visszafizeti a képzése árát, amiből újabb orvosokat lehet taníttani, és mindenki nem fog kihúzni. fizessen, ha el akar menni, de akkor kölcsönt kaptt, igen jó feltételekkel, nem pedig ingyenebédet. nehogy már a külföldieknek én tanítassam ki őket!

petya.bacsi 2009.03.19. 01:12:24

@antars: olvasd már el az utolsó bekezdésem! meg a hozzászólásom többi részét is! De idemásolom:

"a legtöbb orvost - nem mindet, de a legtöbbet - "

VIKUNYA 2009.03.19. 01:12:39

a közalkalmazott orvos nem nettó adófizető, de óriási, pénzben kifejezhető hasznot termel az állam számára azzal, hogy a dolgozni képeseket visszajuttatja a munkaerőpiacra, uram bocsá, preventív munkát is végez - na ez nem ebben az orszában. szóval az orvos keményen termeli a zsetont!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 01:13:26

@hk: Ez a szavazás-téma meg honnan jön ide? Köze nincs semmihez. Egyébként ha már itt tartunk, pont azt szavazta meg a nép, hogy ne legyen tandíj, úgyhogy ha itt a népfenség elvét nyomod, akkor ne gyere ezzel a tandíjasdival.
Amúgy a népszavazás láthatóan mély nyomot hagyott benned, de ezt ne az orvosokon verd le. Szerintem amúgy nem a 300 Ft-on múlt, inkább Horn Gábornak volt igaza, Gyurcsányt akarták elküldeni Pápára Katushoz.

petya.bacsi 2009.03.19. 01:13:29

@Dr. Morcz: :) nem mindegyik orvos tartja a markát; ezt sehol sem írtam. De sajnos többen tartják, mint ahányan nem (saját tapasztalat).

desw 2009.03.19. 01:14:08

@antars:
A közalkalmazott úgy "fizet" adót, hogy először kap 100 Ft-ot és abból visszaad 50-et.

A vállakozó pedig csak befizet 50 Ft-ot úgy, hogy előtte nem kap semmit az államtól.

Érted?

VIKUNYA 2009.03.19. 01:16:00

a cikkíró borzasztó tájékozatlan: romániában él már egy ilyen szabályozás, ott két év az államilag finanszírozott egyetemisták számára a röghözkötés, ergo nem ellentétes az eu alapelveivel, hovatovább nem korlátozza a munkaerő szabad áramlását, mert az egyén szerződést köt a leendő munáltatójával és az a szerződés köti őt, így megy ez a pl. a sportolókkal is, és az sem ellentétes, csak halkan jegyzem meg, az eu alapelvekkel. bosszantó bumfordiság.

antars 2009.03.19. 01:16:30

@petya.bacsi: nem értetted meg a hozzászólásom lényegét! Az objektivitásodat kérdőjelezem meg. Kiváncsi volnék, hány orvossal volt eddig kapcsolatod, hogy statisztikailag ki mered jelenteni, hogy a többség ilyen, meg olyan. Érzelmű alapú véleményalkotás, jogod van hozzá.

VIKUNYA 2009.03.19. 01:17:25

a tandíj egy egészen más kérdés, ez a rendszer nem tandíjhozk kötött, pontosabban kizárja a tandíjat, az állam csak a szolgáltatás fejében kérheti a szerződésben foglaltak teljesítését.

antars 2009.03.19. 01:17:58

@hk: ezt a témát hagyjuk, nem fogunk közelebb kerülni. (megérzésem szerint nem közgazdász vagy, ami persze nem baj)

desw 2009.03.19. 01:18:05

@Dr. Morcz: "Ez a szavazás-téma meg honnan jön ide?"

Összefügg a tandíj és a mai téma, a röghözkötés.

"Köze nincs semmihez. Egyébként ha már itt tartunk, pont azt szavazta meg a nép, hogy ne legyen tandíj, úgyhogy ha itt a népfenség elvét nyomod, akkor ne gyere ezzel a tandíjasdival. "

Mivel tandíjat nem lehet bevezetni, ezért kell más, amivel meg lehet akadályozni azt, hogy az állami pénzen taníttatot emberek legalább ne lépjenek le.

Carnivora (törölt) 2009.03.19. 01:18:08

Egy szó, mint száz az orvosoknak a többszörösére kellene emelni a bérét jogos kapjon készhez legalább havi 4-500 ezer forintot.

Viszont onnantól ne tegye zsebre a borítékot, ha kiakar menni 2-3 milliós fizetésért tegye le előbb a képzése költségeit. Legvégül pedig ne fedezzék a hozzánem értő szemetet, ahogyan jelenleg teszik.

Lehet itt szépíteni, hogy a vízszerelő munkájába sem szólunk bele, de érdekes eltérések adódnak az országban a halálozási arányoknál ... ugyanazért mondjuk 60 km-el arrébb sokkal nagyobb a túlélés esélye. A helyi kórházba , de még a megyében fellelhetőekbe is kb. , akkor mennék be, ha megakarnék halni. -

VIKUNYA 2009.03.19. 01:19:32

logikátlannak tartom továbbá azt az állítást, hogy ettől a szabálytól még többen fognak külföldön tanulni! hülyeség. akinek van pénze külföldi tanulmányra, az vagy elmegy most is, vagy ha marad, akkor nem az államilag finanszírozott képzést választja, így nem lesz röghöz kötve. aki meg csóró, az úgysem tud külföldre menni tanulni, így marad neki a magya ösztöndíj. gondolkozzon már a kedves cikkíró: marad itt is a választás lehetősége: nem kell röghöz kötnie magát a magyar diáknak, vagy külföldre megy, vagy nem lesz államilag finanszírozott, hanem költségtérítéses lesz magyarországon.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 01:20:06

@hk: A nettó adófizetősdiről meg Vikunya már megmondta a tutit. Teljesen igaza van.
Vannak a társadalom érdekében végzett tevékenységek, amik nem direkte termelőmunkák (rendőr, tűzoltó, tanító, orvos, pap, bíró, futballista, örömlány stb). Amikor az ősemberek felfedezték a munkamegosztást, akkor kezdődött el ez az egész. Velük kéne vitatkozni, hogy megérte-e.
Azért vagyok háklis erre az érvelésre, mert a következő mondata kb. úgy hangzik, hogy az orvos, tanár, stb. az egy ingyenélő geci.

antars 2009.03.19. 01:23:12

ja, hogy ne csak felületesen érintsem a témát. ismerősi körömben azép számmal vannak orvosok és nem orvosok. ( minta nem teljes, leginkább diplomásokról van szó) a nem orvos ismerőseim jóval kevesebb munkával keresnek érezhetően többet, mint az orvosok. Hogy röghöz kötik az orvosokat, mondván fizessék vissza a beléjük fektetett pénzt, már csak azért sem állja meg a helyét, mert a szakképzés ideje alatt már így is rengeteget fizetnek az államnak (elvégzett munka - érte kapott bér) na basszus, ez még fiktívebb pénz, mint az adó, gondok lesznek ezzel..:)

VIKUNYA 2009.03.19. 01:23:21

a közszolgáltatást végző, nem nettó adófizető emberek is nagyon fontosak a közösség számára. tanárok nélkül például az emberk többsége nem tudna részt venni a modern munkaerőpiacon és nem tudna bruttó adófizetővé válni. persze az arány az nagyon fontos, mert a bruttó adófizetők pénzelik a közszolgáltató rendszereket, és ha kevés a buruttó, avagy tényleges adófizető, akkor összeomlik a rendszer és éhen hal a tanár meg az orvos, aminek az a következménye, hogy megdöglik a munkás is, de előtte még jól elbutul és nem tudja bekapcsolni a cnc esztergagépet.

desw 2009.03.19. 01:24:03

@Dr. Morcz: "Azért vagyok háklis erre az érvelésre, mert a következő mondata kb. úgy hangzik, hogy az orvos, tanár, stb. az egy ingyenélő geci. "

Negyedszer ismétlem: nem azt mondtam, h az orvosok nem dolgoznak. Vki mondta, h az Ő adójából támogassák a következő generáció képzését (az Ő egy közalkalmazott). Erre mondtam, hogy abból nem sokra futná. Érthető?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 01:24:18

@VIKUNYA: Tévedés, ha a jelen fizetések mellett hozzák meg ezt a szabályt, akkor sokan nem tehetnek mást, mint elmennek, vagy feladják a 6 év tanulás eredményeit, és elmennek a Balatonra lángost sütni. Elmenni el tudnak, kint is keresik a rezidenseket, a magyar képzésnek még elég jó a híre.

crelox 2009.03.19. 01:26:04

@Carnivora: Igen, kb. valami ilyesmiről lenne szó. Annyit hozzátennék, hogy ha röghözkötés, akkor ne a friss rezidenst érje kész, új tényként. Hanem aki elkezdi az egyetemet, az már számoljon eleve azzal, hogyha el akar menni, ki kell fizetnie a képzést.
De nem látom esélyét, hogy a közeljövőben Mo.-on emeljék az Eü. béreket...:(

mesmithy 2009.03.19. 01:27:14

@VIKUNYA: csak azzal meg a magyar egeszsegugy helyzete nem lesz megoldva.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 01:28:26

@hk: Nem az értéssel van baj, csak a felvetéssel, mert (ha nem is forintra pontosan) de odateszi a tanárt, rendőrt, orvost stb. az ingyenélő mellé, aki dolgozhatnam de segélyből tartatja el magát, és ugye nem adózik.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 01:29:32

Na jó éjt mindenkinek, megkezdem a munkaerő újratermelését.

VIKUNYA 2009.03.19. 01:29:34

@antars: fizessék meg az orvosokat rendesen a rezidens képzés ideje alatt is. hálapénzt ne fogadhassonak el: kerékbetörés, felnégyelés; vagy ha elfogadhatnak, akkor adózzonak belőle és fizessenek a kórháznak is jutalékot, mert ott dolgoznak, azért kapják.

és ne csak az orvosokat kössük röghöz, hanem minden egyetemista köteles legyen távozás esetén visszafizetni a képzés költségeit, ugyanis nem a két szép szeméért tatítatták ki, de tovább megyek, vonatkozzon ez a szakunkásokra is.

és ez nem jobbágyi röghöz kötés, mert jutányos feltételeket kell szabni: ha elmegy, a béréből ki tudja fiezeni. ehhez hosszú távú fizetési határidő kell, meg részletfizetés.

ugyanakkor: az dilemmát okoz bizonyos szakmák esetében, hogy itthon nem lehet velük mukát kapni. akkor nem nagyon van joga az államnak egy haszontalan képzésért pénzt kérni. mert akkor az a dilemma, hogy vagy itthon marad a szerencsétlen és éhen döglik, vagy külföldre megy, de lehet, hogy azzal a szakmával ott sem keres annyit, hogy vissza tudja fizetni a képzés árát, tehát ott is éhen döglik

nem egyszerű ez. persze az orvos az más eset. az mindenütt kell.

VIKUNYA 2009.03.19. 01:30:55

@Dr. Morcz: ezért kell megemelni a fizetéseket, mint említettem volt...

VIKUNYA 2009.03.19. 01:32:40

@mesmithy: de most sincs, szóval mi változik, az, hogy nem veszítünk pénzt, és akkor mégis beljebb vagyunk.

desw 2009.03.19. 01:33:00

@Dr. Morcz: "Nem az értéssel van baj, csak a felvetéssel, mert (ha nem is forintra pontosan) de odateszi a tanárt, rendőrt, orvost stb. az ingyenélő mellé, aki dolgozhatnam de segélyből tartatja el magát, és ugye nem adózik. "

Ebben igazad van, de még véletlenül se gondoltam azt, hogy a közalkalmazottak inyenélők lennének. Ha így jött le, elnézést!

Pierre Batka 2009.03.19. 01:33:07

@hk:
"Mivel tandíjat nem lehet bevezetni, ezért kell más, amivel meg lehet akadályozni azt, hogy az állami pénzen taníttatot emberek legalább ne lépjenek le."

Zavarbaejtően egyszerű a megoldás. Megfelelő bérezés. A HÖK által vezetett felmérésből (i különösen a mai fórum után reprezentatív) kiderül, hogy az orvostanhallgatók nagy többsége itthon maradna megfelelő fizetés mellett.

@Carnivora
Amellett, hogy valóban bizonyos pozíciókból remekül lehet védeni a hibás döntéseket, és ezt meg kell szűntetni, az általad említett különbség a kórház és az eü. infrastruktúra fejlettségéből is adódik. Amíg a sebészeten nincs pénz varróanyagra, és olyan bélvarrógépet használnak, ami máshol vitrinben van, illetve amíg a mentő nem tud kiérni időben, és ha kiér se tudja hova vinni a beteget, addig van még átalakítani való. Amellett, hogy respect a mentősöknek, mert nagyon kemény munkájuk van. A szervezéssel van gond. De ez már egy másik topik.

Carnivora (törölt) 2009.03.19. 01:38:07

@Pierre Batka:

Nem a kórház eszközállományával van a baj elsődlegesen, hanem inkább a szaktudással ... nagyanyám a hatvani kórházban pl. már halott lenne betették az elfekvősdibe ...

Felvittük Pestre egy hónap alatt rendbekapták. Köszöni szépen azóta is jól van ... azóta is itt bármit mondanak neki kontrollon felhívja pesten a dokit, aki érdekes módon a legtöbbször nem ért egyet a helyiek megállapításaival ...

desw 2009.03.19. 01:38:08

@VIKUNYA: "ugyanakkor: az dilemmát okoz bizonyos szakmák esetében, hogy itthon nem lehet velük mukát kapni. akkor nem nagyon van joga az államnak egy haszontalan képzésért pénzt kérni."

Erre lett volna jó a tandíj. Mert ugye ha neked kell kifizetni a milliókat a képzésedre, akkor jobban körül fogsz nézni a munkaerőpiacon, mielőtt vmi alibi szakra jelentkezel. Ha még így is vmi marhaságot akarsz tanulni, akkor a saját pénzedet dobod ki az ablakon és nem a társadalomét.

antars 2009.03.19. 01:40:18

@VIKUNYA: el tudom fogani az érvelésed, de nem értek vele egyet. a probléma mindig ott kezdődik, hogy "az dilemmát okoz bizonyos szakmák esetében". Legtöbb szakma esetén vannak ilyen dilemmák. És ilyenkor nagyon nehéz jól működő szabályozást létrehozni. Úgy érzem, a diplomások esetében a később beszedett nagyobb adóból kell fedeződnie a képzés költségének. És olyan feltételeket kell biztosítni, ami az itthonmaradás irányba mozdítja el a dinamikus egyensúlyt.

desw 2009.03.19. 01:40:21

@Pierre Batka: "zavarbaejtően egyszerű a megoldás. Megfelelő bérezés. A HÖK által vezetett felmérésből (i különösen a mai fórum után reprezentatív) kiderül, hogy az orvostanhallgatók nagy többsége itthon maradna megfelelő fizetés mellett."

Erről beszélek én is. A kérdés még mindig az,hogy miből?

antars 2009.03.19. 01:43:11

első blikkre azt mondanám, hogy a szociális kiadások lefaragásából

mesmithy 2009.03.19. 01:43:51

@VIKUNYA: Ez mar megint a kormany altal mestersegesen generalt problema. Milyen alapon valasztotta ki pont az orvosi egyetemet vegzetteket? En inkabb azon gondolkodnak kinek jo, ha megint egymasnak ugrasztjuk a tarsadalmi retegeket es miert jo ez nekik? Hol a ciganyok, hol a kozalkalmazottak, hol a nyugdijasok, ma eppen az orvosok a celpont.Ez akkor tortenik egy tarsadalomban ha a hatalomnak sok szennyest kell takargatnia.

desw 2009.03.19. 01:46:56

@antars: "első blikkre azt mondanám, hogy a szociális kiadások lefaragásából "

Azt gyanítom nem lehet. Az eü-t csak az eü járulékból lehet finanszírozni a költségvetési hiány miatt.

Más ötlet?

Archenemy 2009.03.19. 01:49:04

@mesmithy: "Hol a ciganyok, hol a kozalkalmazottak, hol a nyugdijasok, ma eppen az orvosok a celpont"

Jaja, megy a bűnbakkeresés ezerrel...

Carnivora (törölt) 2009.03.19. 01:49:06

@hk:

Mondjuk én tudnám miből csak az nem pol. korrekt :D

antars 2009.03.19. 01:49:41

@mesmithy: abban igazad van, hogy egy ellenség mindig kell a nehéz időkben. valami ellen mindig könnyebb mozgósítani, mint vmi mellett. De úgy érzem itt az általános politikai okok mellett inkább szakpolitikai kérdésről van szó. (tényleg nem marad senki gyógyítani) (fentebb olvastam, nem baj, ha ukrán, csak jó orvos legyen! ezzel csak két probléma van: sajnos általában nem jól képzett emberekről van szó, másik: legtöbbször csak ugródeszka Magyarország)

antars 2009.03.19. 01:53:49

@hk: ehhez a részéhez nem értek, de szerintem ez csak technikai dolog. pl: járulékemelés + adócsökkentés

desw 2009.03.19. 01:57:11

@antars: "(fentebb olvastam, nem baj, ha ukrán, csak jó orvos legyen! ezzel csak két probléma van: sajnos általában nem jól képzett emberekről van szó, másik: legtöbbször csak ugródeszka Magyarország)"

Ha ukrán, erdélyi, ... tuti egyenlő a képzetlennel? Biztos más a protokoll itt mint ott, de gondolom a magyar orvosnak is kell egy kis idő, amíg belejön a külföldi melóba

Egyébként sok magyar orvos is csak tapasztalatszerzés végett dolgozik néhány évet külföldön.

antars 2009.03.19. 01:59:59

@hk: plusz csak nagyon halkan jegyzem meg, azért sok felesleges pénz folyik még így is el az egészségügyben. lehetne racionalizálni. és az orvoshiányt is nagymértékben lehetne csökkenteni azzal, hogy orvosi munkát végeztetünk velük, nem nyomtatót szerel, mert szar, és nem telefonért rohangál, mert szintén szar a rendelőben, ahol épen dolgozik. Egyébként ez is arra vezethető vissza, hogy az egyik legolcsóbb dolog az egészségügyben a szakképzett humán erőforrás

desw 2009.03.19. 02:00:13

@antars: "ehhez a részéhez nem értek, de szerintem ez csak technikai dolog. pl: járulékemelés + adócsökkentés "

Na majd a Bokros fater megmondja a tutit. Lesz még itt köpködés meg népsavazósdi, figyeld meg.

mesmithy 2009.03.19. 02:02:30

@antars: Csak en abban lattom a legnagyobb gondot, hogy ezekkel a feszultseg gerjeszto tevekenysegukkel, meg mindig elerik a celjukat es az emberek ahelyett, hogy osszefognanak csak egymas ellen agalnak es nem azok ellen akik bar hatalman vannak, keptelenek barmilyen problema megoldasara. Vegig olvasva par blog kommentjeit gyakran csak sirni lehetne a gyulolkodesen es az emberi butasagon amivel nem kepesek felfogni, hogy hogyan probalnak nap mint nap manipulalni minket.

desw 2009.03.19. 02:03:43

@antars: "plusz csak nagyon halkan jegyzem meg, azért sok felesleges pénz folyik még így is el az egészségügyben. lehetne racionalizálni."

Szerintem Te már bealudtál és álmodsz! :)

Azt meg a zsíros professzor urak fogják megakadályozni, mert az az Ő anyagi érdekeit sértené.

mesmithy 2009.03.19. 02:07:03

@hk: Igen csak ha Bokros jon, akkor meg tobben elmennek (bar igaz kevesebb embere, kevesebb orvos kell)

antars 2009.03.19. 02:07:11

@hk: "Ha ukrán, erdélyi, ... tuti egyenlő a képzetlennel? Biztos más a protokoll itt mint ott, de gondolom a magyar orvosnak is kell egy kis idő, amíg belejön a külföldi melóba" külföldön szerzett diplomákat honosítani kell. itt nagyon gyakran derülnek ki alapvető hiányosságok sajnos. pár év alatt nyilván bele lehet jönni

antars 2009.03.19. 02:08:55

@hk: Neked komoly szövegértelmezési gondjaid lehetnek. A racionalizálás lehetőségére utaltam, nem a megvalósítás esélyére

antars 2009.03.19. 02:13:19

@mesmithy: teljesen egyet értek Veled! csak úgy értem, hogy ebben az esetben tényleg valami megoldást próbáltak keresni a létező problémára. más kérdés, hogy véleményem szerint teljesen rosszat sikerült találni.

desw 2009.03.19. 02:15:52

@antars: "Neked komoly szövegértelmezési gondjaid lehetnek. A racionalizálás lehetőségére utaltam, nem a megvalósítás esélyére "

Az elmúlt 2-3 év alatt hány átalakítási kísérlet bukott meg az eü dolgozók és az állampolgárok ellenállása miatt?

desw 2009.03.19. 02:16:59

@mesmithy: "Igen csak ha Bokros jon, akkor meg tobben elmennek (bar igaz kevesebb embere, kevesebb orvos kell) "

Nem fog jönni, leszavazza majd a nép.

VIKUNYA 2009.03.19. 02:19:57

@antars: érdekelne, hogy mit jelent a "diplomások esetében a később befizetett adóból kellene fizetni...", nem értem pontosan, milyen későbbi adóra gondolsz.

az viszont nagyon igaz, hogy elsődlegesen az itthonmaradás feltételeit kell megteremtetni, mert különben veszet fejsze a dolog.

VIKUNYA 2009.03.19. 02:22:12

sajnos a tandíj nem hülyeség abból a szempontból, hogy az ember ezerszer is meggondolja, miért hajlandó fizetni... az egyetemen a tanítványaimat alig tudom munkára ösztönözni, hiába palolok, hogy az adófizetők pénzét basszák, legszívesebben kibasznám a felét a picsába, mert tényleg hulladékok, de nem lehet, csak nyelik a közpénzt... én meg keménykedek, erőlködök, a seggük alá teszek mindent, mert így korrekt, ez a dolgom, ők meg basznak is elolvasni négy sort...

antars 2009.03.19. 02:22:40

@hk: már megint nem arra reagáltál, amit írtam. ez így csak vagdalkózás, semmi más, mindegy.
szerencsére nem fognak rá szavazni. nem lehet mindent pusztán fiskális oldalról megközelíteni, ha így lenne, akkor pl. lőjjük le a nyugdíjasokat, rájuk úgyis már csak költünk! (remélem mindenki helyén kezeli ezt a mondatot) számos jelenbeli hasznot ígérő megoldásnak lehet negatív mérlege (pl. fizetős fogorvosi ellátás miatt jelentkező egészségügyi problémák költsége)

mesmithy 2009.03.19. 02:23:40

@antars: Akkor sem lehet egy foglalkozasi csoportot diszkriminativ modon kiemelve kezelni, mert mint az fentiekbol is latszik csak ujabb feszultseget szul, azonkivul az miert nem gond ha a kozgazdaszok mennek az egyetem utan kulfoldre dolgozni, (ja a gazdasagi helyzetunk mutatja, hogy rajuk nincs szukseg otthon), vagy az IT szakemberek stb. A baj, hogy aki munkabol normalis eletet szeretne elerni az lassan mar csak kulfoldon tudja ezt elkepzelni, mert otthon nincs ra lehetosege.

VIKUNYA 2009.03.19. 02:23:46

@antars: jut eszembe, kilyukadt a fogam, el kell mennem fogorvoshoz...

VIKUNYA 2009.03.19. 02:25:44

@mesmithy: ezért kell mindenkivel kibaszni egységesen... különben meg aki el a kar menni, az menjen nyugodtan, de gondolja át, olyan szakmát tanuljon, amivel pénzt is lehet keresni, erről szól az öngondoskodás, abból kifizetheti a költségeket, vagy menjen egyből költségtérítésesre, vagy külföldre, több lehetőség is van, szóval ez nem jobbágyság és determinizmus...

VIKUNYA 2009.03.19. 02:25:44

@mesmithy: ezért kell mindenkivel kibaszni egységesen... különben meg aki el a kar menni, az menjen nyugodtan, de gondolja át, olyan szakmát tanuljon, amivel pénzt is lehet keresni, erről szól az öngondoskodás, abból kifizetheti a költségeket, vagy menjen egyből költségtérítésesre, vagy külföldre, több lehetőség is van, szóval ez nem jobbágyság és determinizmus...

antars 2009.03.19. 02:28:12

@VIKUNYA: arra gondoltam, hogy a diplomával rendelkezők munkája nagyobb érték a társadalom számára, (ha nem, akkor minek csináljuk az egészet) hozzávetőleg a bérnek ezt az értéket kell tükröznie, tehát több adót is fognak fizetni.

VIKUNYA 2009.03.19. 02:28:26

de az sem inkorrekt, hogy ha a drága képzéseket kiemeljük, és azokra köttetünk szerződést, a szerződő fél tudja, mit vállal, ha nem vállalja, akkor el lehet menni útkaparónak vagy egyból oxfordra tanulni, ezernyi lehetőség van...

VIKUNYA 2009.03.19. 02:29:33

@antars: értem, ugyanakkor ezt az adót bizony nem ide fizeti, ha elhúzza a csíkot, és az ásó itt van elkutyulva!

antars 2009.03.19. 02:31:40

@VIKUNYA: még ezt is el tudom fogadni, de :) (remélem nem kötözködésnek veszed, én úgy érzem, érdemi vita van közöttünk.) 18 éves embertől nehezen lehet elvárni, hogy 5-6 évvel előre lássa a piaci viszonyokat. főleg a mostani állandóan változó, kiszámíthatatlan környezetben.

desw 2009.03.19. 02:31:48

@antars: "már megint nem arra reagáltál, amit írtam. ez így csak vagdalkózás, semmi más, mindegy."

Lehet úgy racionalizálni, hogy felesleges dolgokra nem költünk. felesleges ágy, felesleges gyógyszer, felesleges alkalmazott...
Ez nem fog tetszeni az eü dolgozóknak.

Lehet úgy, hogy hatékonyabbá tesszük a működést: modernebb eszközök, ...
Itt jön ismét a kérdésem: miből?

"(pl. fizetős fogorvosi ellátás miatt jelentkező egészségügyi problémák költsége) "
Ez pont nagyon rossz példa. A nyugati országokban pont azért vigyáznak az emberek a fogaikra, járnak el rendszeresen szűrésre, mert baromi drága a kezelés. A drága magyar embör meg ugye csak akkor megy el a fogdokihoz, ha már gond van vmelyik fogával.

mesmithy 2009.03.19. 02:32:25

@VIKUNYA: Ez szepen hangzik, hogy el lehet menni, de ki marad? Hiszen viszik a csaladjukat, vagy mar a masik orszagban alapitanak csaladot szoval ki marad??

antars 2009.03.19. 02:33:07

@VIKUNYA: "értem, ugyanakkor ezt az adót bizony nem ide fizeti, ha elhúzza a csíkot, és az ásó itt van elkutyulva!"
de pont erre írtam, hogy a környezetet kell úgy alakítani, hogy az egyensúly az itthonmaradás felé mozduljon.

desw 2009.03.19. 02:37:21

@antars: "18 éves embertől nehezen lehet elvárni, hogy 5-6 évvel előre lássa a piaci viszonyokat. főleg a mostani állandóan változó, kiszámíthatatlan környezetben. "

Már bocsánat, de ha a szavazati jogával beledumálhat egy ország sorsába, akkor legyen olyan kedves a drága leendő egyetemista, és mérje fel a saját képességét és lehetőségeit, és vállaljon a felelőséget a saját döntéseiért

VIKUNYA 2009.03.19. 02:37:31

@mesmithy: miért, most ki marad? megy boldog, boldogtanaln. de kezdem érteni a szempontjaidat. azt mondod, akkor nagyobb arányban mennének el, mint most. (attól most tekintsünk el, hogy jobb környezet kell, mert ez evidens, de egyenlőre sajnos fikció). megfontolandó. eszerint elmennének, csak mert röghöz kötik őket, és még fizetnek is.

szerintem viszont, nézzük csak a jelenlegi, siralmas állapotot, így is úgy is elmennek most, hogy nem kell fizetni, ezért többen maradnának, ha kellene fizetni az elmenőknek, szóval már ezzel beljebb lennénk.

antars 2009.03.19. 02:39:49

@hk: "Ez pont nagyon rossz példa." most gondolom újjongsz, hogy vmibe bele tudtál kötni. De sajnos megint a felületet karcolod, mint eddig általában. Kialakult higiénés normák mellett promt nagyon nehéz változtatni. Előre várható volt, hogy a hosszútávú lehetséges kockázatok miatt nem fog a társadalom szokása megváltozni. (ha az elméletedet magyar viszonyokra alkalmazható lenne, az azt jelentené, hogy a társadalmilag alsóbb rétegeknek jobbak fogakkal kellene rendelkezni, mint a gazdagabbaknak, mert ők nem tudják majd kifizetni a drága ellátást. szerinted ez a helyzet ma itthon? )

KomplexSokaság 2009.03.19. 02:40:12

@hk: Azt kérdezed: miből emeljük az orvos fizetését?

Nos: a kérdés a fizetések aránya az egyes szakmák között. Szegény országban mindenki kevesebbet keres. Senki nem azt várja, hogy itt amerikai fizetések legyenek, hanem csak azt, hogy amerikai fizetési _arányok_ legyenek. Ez tehát elosztási és nem megtermelési kérdés.

Amúgy meg respect Dr. Morznak és a többi itt kommentelő orvosnak a higgadt és kompetens véleményekért. És köszönet, hogy ennyiért gyógyítanak minket.

antars 2009.03.19. 02:40:53

a fogalmazás gyatra, de remélem érthető

VIKUNYA 2009.03.19. 02:43:37

@mesmithy: szóval ez eggy szimpla gondolatkísérlet:


most el megy 100. te azt állítod, ha meg kell fizetni elmenetel esetén a költségeket, akor elmegy 100 + x. én viszont azt állítom, hogy ezzel szemben elmegy 100 - y. vagyis nemhogy többen mennének el, hanem többen maradnának (mondom, a környezetet konstansnak veszem), és ezek a családjukkal együtt maradnának itt.

aki el akar menni egyetemre vagy dolgozni, mert van pénze, vagy olyna penge, az amúgy is elmagy, de itt tudnánk már pusztán ezzel a lépéssel tartani jópár embert. nem a legtehetségesebbeket perez, de most sem feltétlenül azok maradnak.

mindig a feltételek változásához lyukadunk ki: nem értem a dolgot, borzasztó sok pénzt tolunk hálapénzként az egészségügybe, ami szűk csoportok kezében összpontosul. ez is a köz pénze. le kell tiltani a hálapénzt és a mai hálapénz mértékével, legalább annyival, megemelni a fizetéseket, azaz szétteríteni ezt a lóvét.

ez nem keülne semibe, hiszen a köz, azaz mi így is kifizetjük, úgy is kifizetnénk, és több orvosnak jutna belőle. a szétterítés persze lehetne arányosan súlyozott, szakterületenként, fontosságként eltérő. így anyagilag is és morálisan is jobban járnánk, mert az mégiscsak kurva nagy pofátlanság, hogy engem lecsekkol az apeh, az orvost meg most nem, aki hálapénzt kap, pedig az is adóköteles!!!

mesmithy 2009.03.19. 02:44:32

@VIKUNYA: Ismerve a magyar viszonyokat honapok telhetnek el amig egy ilyesfajta elkepzelesbol valoban valamilyen szabalyozas szuletik es akkor meg mindig kerdeses hogy mikortol es kikre lesz ervenyes, kozbe sokan el fognak menni.

desw 2009.03.19. 02:45:07

@KomplexSokaság: "Nos: a kérdés a fizetések aránya az egyes szakmák között. Szegény országban mindenki kevesebbet keres. Senki nem azt várja, hogy itt amerikai fizetések legyenek, hanem csak azt, hogy amerikai fizetési _arányok_ legyenek. Ez tehát elosztási és nem megtermelési kérdés."

Ohh szuper! Csak az orvosok bérét a járulékfizetők dobják össze, az informatikusok pedig saját maguk termelik ki.

VIKUNYA 2009.03.19. 02:46:11

egy sebészrezidens barátom most ment át a gyógyszeriparba, sose lesz belőle sebész, nagyon sajnáltam, borzasztóan letört!

VIKUNYA 2009.03.19. 02:47:14

@mesmithy: de hát eddig is elmentek. amúgy meg csak felmenő rendszerben korrekt ilyet bevezetni! az egyetem kezdésénél, szerződéssel. nem felmenőben súlyosan inkorrekt.

VIKUNYA 2009.03.19. 02:48:48

@hk: az informatikusnak is szüksége van orvosra, s mint kifejtettem, az orvosok munkája hatással vana járulékfizetőkre is, tehát kifejezhető járulkékban is áttételesen!

antars 2009.03.19. 02:48:59

"Ohh szuper! Csak az orvosok bérét a járulékfizetők dobják össze, az informatikusok pedig saját maguk termelik ki." Le kell szűrnöm, hogy nem vagy képes mélyebben átlátni a kérdéseket. Leírtam már a "kereskedőnél vásárol a közalkalmazott a fiktív pénzével" példánál, hogy nincs értelme ilyen szempotból különválasztani a verseny- és közszférát, de mindegy.

KomplexSokaság 2009.03.19. 02:50:43

@hk: Ohh szuper! Csak az orvosok bérét a járulékfizetők dobják össze, az informatikusok pedig saját maguk termelik ki.

Nem így van! Pont ezt tévesztetted el korábban is. Az informatikusok bérét azok dobják össze, akiknek programokat ír. Az orvosokét azok, akiket gyógyít. Az egyetlen különbség, hogy az orvosokat _átalányban_ fizetjük.

mesmithy 2009.03.19. 02:51:02

@VIKUNYA: Bocs de nalunk nem szokas korrekten szabalyozni, legalabbis jelenleg.

desw 2009.03.19. 02:53:11

@antars:

Az eü-ben szerintem nagyon keményen be kellene vezetni az egyéni felelősgvállalási elvet. Ha vki trehány, nem vigyáz az egészségére, ... az fizesse ki szépen azt, amivel az többe kerül.

Dohányzol? Szivjad, de fizess 4x annyi járulékot, mint a nemdohányzó.

Iszol? Igyál, b@meg, de fizess többet!

Nem mész el rendszeresen tüdőszürésre, nőgyógyászhoz? Dögölj meg, ha akarsz, de fizess többet.
...
Miért az egészségesen előkkel fizettetik meg a trehányok, dohányosok, alkoholisták, túlsúlyosok,... által generált többletterhet?

mesmithy 2009.03.19. 02:53:51

@mesmithy: Egyebkent tetelezuk fel, hogy megvalositjak ez az orvosokra, mit fognak kezdeni noverek nelkul? Nehogy azt mond, hogy majd a kozmunkasokat betanitjak :-)))

antars 2009.03.19. 02:54:00

@hk: ha józanul átgondolod (szerintem már meg is tetted) akkor beláthatod, hogy nem volt teljesen helyes az álláspontod. Kérlek, add vissza az emberekbe vetett hitemet, és ismerd el!

antars 2009.03.19. 02:55:48

"Dohányzol? Szivjad, de fizess 4x annyi járulékot, mint a nemdohányzó.

Iszol? Igyál, b@meg, de fizess többet!

Nem mész el rendszeresen tüdőszürésre, nőgyógyászhoz? Dögölj meg, ha akarsz, de fizess többet."
Ennek a témának nagyon örülök! (Nem hiszem, hogy sokat számít ez Neked, de ez egy olyan álláspont, amiről érdemes vitatkozni)

mesmithy 2009.03.19. 02:55:52

@hk: Es hanyszor tobbet kell fizetni azert, mert egy koszos benzingozos nagyvarosban laksz???

mesmithy 2009.03.19. 02:57:12

@VIKUNYA:Egyebkent tetelezuk fel, hogy megvalositjak ez az orvosokra, mit fognak kezdeni noverek nelkul? Nehogy azt mond, hogy majd a kozmunkasokat betanitjak :-)))

desw 2009.03.19. 02:57:56

@VIKUNYA: "az informatikusnak is szüksége van orvosra, s mint kifejtettem, az orvosok munkája hatással vana járulékfizetőkre is, tehát kifejezhető járulkékban is áttételesen! "

Akkor emeld meg az orvosok bérét áttételesen. Ebből még nem tudsz több pénz nyomni az eü-be.

desw 2009.03.19. 02:58:59

@mesmithy: "Es hanyszor tobbet kell fizetni azert, mert egy koszos benzingozos nagyvarosban laksz??? "

Ezt is bele kell venni.

antars 2009.03.19. 03:00:39

elméletben nagyon helyes hozzáállás (hozzám is közel áll, nem szeretek más helyett fizetni) de akad a megvalósítással néhány probléma:
gyakorlati szinten: nehéz meghatározni, hogy ki dohányos. (meg lehet, de az egész populációban meghatározni nehézkes, költséges, nincs kapacitás.)
és elvi szinten: betegségnek tekintjük pl. az alkoholizmust, vagy az egyén hibájának. (tudom valahol meg kell húzni a határt... én arra hajlok, hogy az egyént is felelőssé kell tenni, de ettől még a másik oldal érveit is figyelembe kell venni)

desw 2009.03.19. 03:00:50

@antars: "ha józanul átgondolod (szerintem már meg is tetted) akkor beláthatod, hogy nem volt teljesen helyes az álláspontod. Kérlek, add vissza az emberekbe vetett hitemet, és ismerd el! "

Mire gondolsz?

antars 2009.03.19. 03:03:45

@mesmithy: igen, azt hiszem a nővérhiány legalább olan súlyos probléma, ha nem súlyosabb, mint az orvoshiány. egyelőre nagyon jelentős a relatív orvoshiány, (egyes területeken természetesen az abszolút hiány is), mivel olyan feladatot is orvosok végeznek, ami nem az ő feladatuk kellene, hogy legyen. de mivel olcsó...

antars 2009.03.19. 03:04:37

@hk: "Mire gondolsz?" ez a netto befizeto dolog

antars 2009.03.19. 03:07:05

viszont nővérből nagyon kevés van. megterhelő munka, gyalázatos fizetésért. (annyira igaz, hogy pl. számos Erdélyből érkezett nővér haza is ment, mert egyszerűen nem érte meg itt dolgozni minimálbérért)

mesmithy 2009.03.19. 03:07:23

@hk: Es kifizet es mennyivel tobbet ha olyan a munkad ami artalmas lehet az egeszsegedre? Mennyivel kell tobbet fizetni a autod van? Vagy az kerul majd tobbe, ha gyalogoskent kozlekedsz? A varosban biciklizoknek, kocogoknak mennyit kell fizetni. stb????

desw 2009.03.19. 03:07:51

@KomplexSokaság: "Nem így van! Pont ezt tévesztetted el korábban is. Az informatikusok bérét azok dobják össze, akiknek programokat ír. Az orvosokét azok, akiket gyógyít. Az egyetlen különbség, hogy az orvosokat _átalányban_ fizetjük."

Igen, csak ha az informatikus nem dolgozik, nem fizet járulékot, akkor az orvost nem tudod kifizetni, az eü-t nem tudod finanszírozni.

antars 2009.03.19. 03:08:54

@mesmithy: ezért írtam, hogy elméletileg támogatható, de korrektül megvalósítani szinte lehetetlen.

VIKUNYA 2009.03.19. 03:10:51

@hk: ha viszont az orvos nem dolgozik, akkor megdöglik az informatiukus, ezt elfelejted!

desw 2009.03.19. 03:12:04

@mesmithy: "Es kifizet es mennyivel tobbet ha olyan a munkad ami artalmas lehet az egeszsegedre? Mennyivel kell tobbet fizetni a autod van? Vagy az kerul majd tobbe, ha gyalogoskent kozlekedsz? A varosban biciklizoknek, kocogoknak mennyit kell fizetni. stb???? "

Nyilván nem lehet minden egészségkárosító dolgot kiiktatni az eletünkből, de legalább nem pusztitsuk magunkat szándékosan. Dohányozni, piálni, ..., nem kötelező és csak rajtad múlik. A koszos budapesti levegő meg sajnos adott, sokat nem tehetsz
.

VIKUNYA 2009.03.19. 03:12:48

@hk: sőt, ha nem dolgozik az informatikus, az orvos nem döglik meg feltétlenü, elmegy kapálni és lemond a itk-ről, persze nem tudja megröntgenezni magát, de sebaj, megdöglenek mindketten!

mesmithy 2009.03.19. 03:13:27

@antars: Na ma sem sikerult megvaltanom a vilagot, ugyhogy inkabb alszom egyet, mindenkinek jo ejszakat csak jo reggelt (tetszes szerint)

antars 2009.03.19. 03:14:22

@hk: ezen a téren tényleg nem fogunk előrrébb jutni. a többi hozzászólás viszont nagyon is szakpolitikai kérdés, amiben nincsen egyértelműen jó megoldás. vitatkozni kell, és ennek megfelelően kialakítani egy nemzeti álláspontot.
mindenkinek egészséggel megáldott, jó éjszakát kívánok! (és az orvosi tevékenység tolódjon el a prevenció irányába! :) )

desw 2009.03.19. 03:14:23

@VIKUNYA: "ha viszont az orvos nem dolgozik, akkor megdöglik az informatiukus, ezt elfelejted! "

Mindenféle képzettségű emberre szükség van egy modern társadalomban, ez természetes.

VIKUNYA 2009.03.19. 03:15:24

@hk: a pia is adott, inni muszáj ebben az országban, de azt se felejtsük el, hgoy a dohányosok és a piások az illetékkel már bedobnak egy nagy részt a gyógyíttatási költségeikből, míg az informatikusok, akik ülnek a gép előtt, és pizzátzabálnak, nem mozognak, azok nem, pedig nekik is nagyobb szükségük lesz az egészségügyre, mint például a kertészekre, szóval a kertészektől kevesebbet, a keveset mozgó informatikusoktól meg többet szednék.

mesmithy 2009.03.19. 03:15:56

@hk: Dehogy nem mindenki pattanjon bringara! :-)))

VIKUNYA 2009.03.19. 03:16:06

@hk: mondjuk például költőre nincs nagy szükség.

desw 2009.03.19. 03:17:33

@antars: ""Mire gondolsz?" ez a netto befizeto dolog "

Ötödször nem írom le, nézd meg légyszíves a korábbi hszeimt.

VIKUNYA 2009.03.19. 03:17:49

@mesmithy: a bringázás veszélyes, külön eü járulékot szednék a bringásokra, mert elütik őket az utósok, ergó többe kerülnek!

desw 2009.03.19. 03:20:25

@VIKUNYA: "a pia is adott, inni muszáj ebben az országban, de azt se felejtsük el, hgoy a dohányosok és a piások az illetékkel már bedobnak egy nagy részt a gyógyíttatási költségeikből"

Az a nagy rész az ~10. :(

"míg az informatikusok, akik ülnek a gép előtt, és pizzátzabálnak, nem mozognak, azok nem, pedig nekik is nagyobb szükségük lesz az egészségügyre, mint például a kertészekre, szóval a kertészektől kevesebbet, a keveset mozgó informatikusoktól meg többet szednék. "

Helyes! Túlsúlyos is többet fizet, szerintem is.

desw 2009.03.19. 03:21:25

@mesmithy: "Dehogy nem mindenki pattanjon bringara! :-))) "

Én azon vagyok.

desw 2009.03.19. 03:23:02

@VIKUNYA: "a bringázás veszélyes, külön eü járulékot szednék a bringásokra, mert elütik őket az utósok, ergó többe kerülnek! "

Így van, extrém sportért plusz járulék. pl.: Hungária - Thököly zebrán átkelés +5000 Ft :)

VIKUNYA 2009.03.19. 03:23:46

@hk: a dohánylobbi persze azt mondja, hogy többet fizetnek, mint a kezelési költségek, de ezt én is erősen gyanítom.

nem könnyű mindazonátal pontos kritériumrendszert alkotni, pontosan meghatározni, hogy ki fizessen többet. persze amerikában a biztosítók megoldják, nem szaroznak. kövér, dohányos, alkoholista, drogfogyasztó, stb... csak definiálni kell, hogy ki az aalkoholista, és az sem könnyű.

VIKUNYA 2009.03.19. 03:26:19

@hk: :) és akkor ott van ugye a piros lámpán való átkelés, a gyorshajtás, a csípős ételek fogyasztása, a hangos zenehallgatás, a disznóhúsevés, az ostorcsattogtatás. tele van az élet veszélyes, vagy egészségtelen tevékenységgel. menyi plussz bevétel. határ a csillagos ég.

desw 2009.03.19. 03:26:52

@VIKUNYA: "nem könnyű mindazonátal pontos kritériumrendszert alkotni, pontosan meghatározni, hogy ki fizessen többet. persze amerikában a biztosítók megoldják, nem szaroznak. kövér, dohányos, alkoholista, drogfogyasztó, stb... csak definiálni kell, hogy ki az aalkoholista, és az sem könnyű."

Nem egyszerű meló, de már rég meg kellett volna mozdulni ezügyben.

Az eü-ben így felszabaduló pénzeket pedig lehetne az orvosok, nővérek bérének rendezésére fordítani.

Huuu, asszem én is álmodozom! :(

VIKUNYA 2009.03.19. 03:26:54

jaj, a szoláriumról és az intim piercingről el is feledkeztem.

desw 2009.03.19. 03:30:40

@VIKUNYA:
Extrém sportok (ejtőernyő, buvárkodás) űzése esetén tényleg akartak plusz járulékot. Aztán vhol elmerült a dolog

VIKUNYA 2009.03.19. 03:34:02

lyó ély és ál modást

pappito · http://pappito.com 2009.03.19. 04:00:13

és azt nem lehet, hogy mindenki fizeti szépen az eü járulékát biztositás formájában? a dohányzók többet, a nemdohányzók kevesebbet? és mindehhez nincs köze az államnak?

a biztositóknak lennének kórházai, a kórházakban megfizetett orvosok és szakszemélyzet, hálapénz nélkül gyógyuló betegek, kismértékű elvándorlás...

(mielőtt leálmodozóztok, én ilyenben élek... működőben)

pappito · http://pappito.com 2009.03.19. 04:00:54

és azt nem lehet, hogy mindenki fizeti szépen az eü járulékát biztositás formájában? a dohányzók többet, a nemdohányzók kevesebbet? és mindehhez nincs köze az államnak?

a biztositóknak lennének kórházai, a kórházakban megfizetett orvosok és szakszemélyzet, hálapénz nélkül gyógyuló betegek, kismértékű elvándorlás...

(mielőtt leálmodozóztok, én ilyenben élek... működőben)

pappito · http://pappito.com 2009.03.19. 04:01:47

és azt nem lehet, hogy mindenki fizeti szépen az eü járulékát biztositás formájában? a dohányzók többet, a nemdohányzók kevesebbet? és mindehhez nincs köze az államnak?

a biztositóknak lennének kórházai, a kórházakban megfizetett orvosok és szakszemélyzet, hálapénz nélkül gyógyuló betegek, kismértékű elvándorlás...

(mielőtt leálmodozóztok, én ilyenben élek... működőben)

pappito · http://pappito.com 2009.03.19. 04:09:14

és biztos, hogy az államnak kell adnia az orvos szar pénzét?

Miért nem adhatja eübiztositó az orvos jó pénzét? A saját kórházában... aztán a biztositó eldönti, hogy prefenció irányba erőltet vagy drágább-e a juzernek a havi dij, ha bagózik?

mi a frász köze van ehhez az államnak? ha a magyar rovosok olyan faszák, hogy simán megélnek külföldön (és bizony a nagyjuk olyan fasza) akkor miért nem hagyjuk, hogy a magántársaságok megadják nekik ugyanazt a pénzt a saját hazájukban?

Én meg szépen fizetem az eü bizt dijamat a nekem legkedvezőbb ajánlatra, de akkor az állam hagyjon békén legyen kedves.

(mellesleg most is igy élek, normálisan és megfizethetően működő eü rendszerben, nincs tb-m, de van biztositásom, az orvosok meg pinasokat keresnek, és sokat is dolgoznak.)

amig az állam meg a mindenféle mocskos orvos és nemorvos lobbik kapirgálnak, addig a röntgenésznek 80 lesz a bruttója, a nővérke meg egyedül lesz 300 betegre éjjel és még le is basszák.

vannak működő megoldások a világban, miért nem lehet nekünk egy ilyet átvenni?

pappito · http://pappito.com 2009.03.19. 04:10:06

bocsánat internális szerver errort kaptam és nyomtam, mint süket a csengőt...

szóval pardon.

a szoclib még kómában is lop 2009.03.19. 06:44:22



látom az ügyeleti idősazk megdobta a kommentszámot :)

BlackNoise 2009.03.19. 06:58:36

Én úgy tudtam, hogy a legtöbb EU-s országban nincs rezidensi képzés. Azt a hülyeséget csak itthon találták ki, hogy minimálbért lehessen adni az orvosoknak 2 (mostmár 3) évig.
Haverom tavaly ment ki németországba dolgozi, és egyből kezdő orvosi fizetés kap, úgy 600-700 ezer forintnak megfelelőt.
A legfelháborítóbb, hogy itthon az is felmerült hogy nem fizetnek a rezidensi képzés alatt, vagy mitöbb az orvosnak kell fizetni. Értitek: napi 10-12 órát dolgozol, és még fizetsz is érte...

Joejszaka 2009.03.19. 07:52:13


Azoknak, akik támogatják ezt a röhghözközős hülyeséget:

Remélem tudják, hogy a rezidensek nem tanulnak, hanem DOLGOZNAK? Most arról van szó, hogy az állam a munkájukért nemhogy fizetést nem akar adni, de röghöz is akarja köztni a saját dolgozóit.

Mindezt utólag.

kikellmondani 2009.03.19. 08:06:55

Valóban ebben az országban, kezdő orvosként, tanárként, PhD hallgatóként, tehát értelmiségi közalkalmazottként megélni, nem lehet, viszont azért, mert az emberek egy nagy része nem fizet adót (mert ugye elcsalják), azért ők vannak bűntetve. De legalább, a befolyt adóból működne normálisan az újraelosztás, azaz, aki fizet becsületesen (a közalkalmazottak márpedig fizetnek, egy fillért nem csalhatnak el), azt legalább becsülnék meg, és ne azt nyomorgatnák folyamatosan. Magyarországon ennyire becsülik meg a tudást, a tehetséget, hogy a fent említett emberek, alig keresnek többet, mint egy takarítónő. Ez a kilencéves röghöz kötéses dolog, meg egy újabb rúgás a rezidenseken,abszolút felháborító, és amivel megint több kárt csinálnak, mint hasznot, de legalább gondolnák át, hogy mik lehetnek a következmények....

Carnivora (törölt) 2009.03.19. 08:18:26

@VIKUNYA:

Találni is fog orvost az informatikus sőt ő olyat, aki meggyógyítja , mert van pénze ... de az egyszerű munkás meg marad kb. a remény, hogy netán kifog egy normálisat.

tekiteki 2009.03.19. 08:23:36

Ezek olyan hülyék, mint a f@szom.
A legegyszerűbb parasztember is tudja, hogy nem áll neki 100 tyúkot nevelni, ha nincs elég takarmánya ahhoz, hogy amikor fölnő, majd etesse.
Ha meg mégis, akkor nem a tyúkon veri le, hogy átröpült a szomszédba kapirgálni.

M. Péter 2009.03.19. 08:39:02

Amiat nem kell aggodni, hogy kulfoldre mennek mar tanulni is az orvosok, mert kulfoldon is iszonyatos nagy a tuljelentkezes az orvosi szakra.

csacsacsa 2009.03.19. 09:03:20

Elnézést ha valaki már írt hasonlót, de nem olvastam végig a 349 kommentet.

Szerintem teljesen normális lenne ha csak adópénzből tanított képzett orvosokat, mérnököket, tanárokat és kommunikációs szakos szóvivőket :) köteleznék a magyarországi munkára.

Mint pl. az usában. Milyen jó kis sorozat lett belőle. Az idősebbek biztos látták a "Miért éppen Alaszka" sorozatot.

mesmithy 2009.03.19. 09:52:56

@VIKUNYA: Igen de ha csak bringasok jarhatnak a varosban< akkor mar nem olyan veszelyes, raadasul a varos levegoje is tisztabb lesz es senkinek nem fog megartani a testmozgas sem :-)))

CyberPunK 2009.03.19. 09:54:03

Nem tudtam teljesen végigolvasni a kommenteket, kb a harmadáig jutottam. Szeretném ha pár orvos, rezidens és őket védő jogharcos megértene pár dolgot: Az az informatikus aki kurva sokat keres, az a versenyszférában van, ugyanaz az ember a közszférában dettó marha keveset keres. Van itt is magánkorház, magánrendelő, ott is jól lehet keresni, miért nem oda mentek?

mesmithy 2009.03.19. 10:34:02

@CyberPunK: Mert a rezedensi idot az allami szferaban kell eltolteniuk.

Frau Rindfleisch 2009.03.19. 10:44:18

És az hogy lehet, hogy tegnapról mára eltünt a bejegyzésem?

Msreleváns 2009.03.19. 10:57:38

@Rozi néni: Utána néztem, nem én moderáltam ki. Emlékszem, hogy hozzászóltál, de tényleg nem tudom, hogy hová tűnhetett.
Viszont megtaláltam az e-mailekben, úgyhogy álljon itt újra:
Rozi néni: "Harminc évvel ezelőtt az volt a norvég gyakorlat, hogy az az orvos, akinek a taníttatásába beleölt a norvég állam milliókat, ha külföldön (Norvégián kívül) akar dolgozni vagy kivándorolni, fizesse vissza Norvégiának a beleölt milliókat. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam."

Mouth Hero 2009.03.19. 11:05:59

T a n d í j a t ! T a n d í j a t ! Tandíjat!

Mouth Hero 2009.03.19. 11:07:19

@Msreleváns: "Harminc évvel ezelőtt az volt a norvég gyakorlat, hogy az az orvos, akinek a taníttatásába beleölt a norvég állam milliókat, ha külföldön (Norvégián kívül) akar dolgozni vagy kivándorolni, fizesse vissza Norvégiának a beleölt milliókat. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam."

Évek óta ezt mondom mindenhol. Minde szakmára ki lehetne ezt terjeszteni.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.19. 11:23:50

A kormányzati szóvivõ kétszázmilleres weboldalábul 90% megtakarítható lett volna, az MSZP-nél szokásos 50%-os visszafizetési kötelezettség mellett mellett. A maradék 190 millerbõl 190 rezidensnek lehetett volna egy évig egy misit leosztani.

Ilyen egyszerû ez a matematika.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.19. 11:26:37

@ Mouth Hero 2009.03.19. 11:07:19

A magyar változat úgy hangzik majd, hogy

1. fizess tandíjat, és ha lelépsz, még egyszer fizesd ki, mert az ország adott útburkolatot, levegõt és babakötvényt.

2. ha eleged van a maguknak már-már vallásos tekintélyt megkövetelõ vesztes tanáraidból, akik olvasni is alig tudnak, szakirodalmat meg végképp nem, akkor halgass!

:-)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 22:21:35

@pappito: Ez a biztosítósdi egy külön téma. Szerintem biztos működhetne, de csak egy olyan átgondolt és szigorú állami szabályozással, amiről itthon álmodni sem lehet. Ma itthon a szabályozás kis túlzással úgy néz ki, hogy jön a multi, megkeni a jogalkotót, és megkap mindent, amit kér. Az eü. vonatkozásában ezzel kapcsolatban kevés magyar adat van, de érdemes megnézni a döntően mszp-s hátterű Hospinvest térnyerését, aztán beleolvasni a helyi lapokba/blogokba, megnézni velük kapcsolatban hány eljárást folytatott le az Egészségbiztosítási Felügyelet, stb. Meg fogsz lepődni, mennyit fejlődött a szolgáltatások színvonala, és azon is, milyen irányban (a témáról van pár írás a republicator.blog.hu ill. drmorcz.blog.hu oldalain). Ha most jönnének az egészségbiztosítók, minimális garancia se lenne arra, hogy amire szerződni akarsz (olcsó és jó ellátás), azt 2 év múlva is nyújtani fogják. Arra meg vannak praktikák, hogy ne legyen könnyű biztosítót váltani (ügyintézés csak személyesen és a munkaidő közepén, az ügyfélszolgálati iroda Mátészalka mellett egy kis faluban van /=munkahelyteremtés, állami támogatással/, ahová naponta 2 busz megy, stb). Szóval, sok orvoshoz hasonlóan, a fentiek miatt én azon a nézeten vagyok, ne az eü-nek ezt a részét reformálják meg. Törődjenek azzal, hogy az orvos orvosi, a nővér nővéri munkát végezzen, ne legyenek üresjáratok. Tegyék átláthatóvá minden ember egészségügyi adatait az ellátó számára (l. EEIR c. poszt, Republicator). Neveljék rá az embereket a felelős magatartásra, rizikófaktorok kerülésére (=fizessen többet a dohányos). Gondoskodjanak róla, hogy mindenki fizessen TB-járulékot. Korlátozzák a "csókos", jellemzően drága eljárásokkal óriási pénzeket kereső cégek forgalmát. Legyen minőségkontroll az ő esetükben is (pl. Mo-n legalább 3 olyan MRI-labor van, amit ahelyett, hogy felszámolnának, bőszen támogatnak, és van olyan is, ahol jó géppel elismert szakemberek a töredékét kapják annak, mint a protekciósok). Szüntessék meg a szakma hálapénz-függését, ezzel csökkenteni lehetne az indokolatlan drága vizsgálatok számát (csomó tájékozatlan beteg az X módszertől várja a csodát, mit sem tudva arról, alkalmas-e egyáltalán a kérdésük megválaszolására). Segítsenek visszanyerni a bizalmat beteg és orvos között, amit a szabaddemokrata miniszterek aktív közreműködésével szétzúztak (ok, ehhez egyes kollégák is bőven segítettek). Stb.
Szóval attól várni a javulást, hogy profit- (és nem egészség-)orientált cégekre bízzuk a pénzeszsákot szerintem nagy optimizmus. Javítani máshol kellene.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.19. 22:24:15

@CyberPunK: Mert az emberek jó része nem tudná megfizetni. Tehát:
1. Ellátatlan maradna, aki szegény (hivatástudat még nem veszett ki teljesen)
2. Nem lenne magánszférában piac mind a 30.000 (ill. még több) orvosra
3. A legfaszább országokban is vannak állami intézményre háruló ellátási feladatok, jellemzően a legdrágább ill. legbonyolultabb szakmákban (oonkológia, ideg-, vagy szívsebészet).
süti beállítások módosítása