... de nem hallgatott rá.

Az Úr jelzése beszáradt tintaként jelent meg a lengyel elnök számára kikészített tollban, amellyel ma a Lisszaboni Szerződés lengyel ratifikációját lezáró okmányt kellett volna aláírnia.

Kaczinsky azonban ügyet sem vetett az égi jelre, fogta és egy durva mozdulattal aláfirkantotta a Brüsszel által szinte szentségi magasságokba emelt jogszabályt.

Valójában Brüsszel, de leginkább Barroso és a kommunikációs biztosa megérdemelnék, hogy jól pofáncsapják őket egy megbukott ratifikációs folyamattal. Nem mintha nem értenék egyet a tartalmával, dehát azt bárhogy el lehet érni! akár részenkénti, kormányközi megállapodásokkal is...

Ez az egész szerződésesdi '93 óta nem működik az EU-ban. Az Egységes Európai Okmány (az ezt követő Maastrichti Szerződés volt egyébként a föderalista elgondolások felé való egyértelmű megindulás alapdokumentuma) 86-os elfogadása óta csak az Amszterdami Szerződés volt, aminek a ratifikációjával nem volt gond. Hollandok, dánok, franciák, írek felváltva, most britekkel, lengyelekkel, csehekkel kiegészülve bolondíroznak.

Barroso és Wallström rájöhetne végre (meg persze az állam- és kormányfőknek is lehetne annyi sütnivalójuk), hogy nem többet, hanem éppenhogy kevesebbet kellene kommunikálni. Nem kéne azon görcsölni, hogy szeressék az emberek azt a szerencsétlen szerződést.

Objektíve jó szerződés, jogszabály, javaslat, vélemény, jegyzet vagy pamflett ugyanis nincs. Van, akinek tetszik, van, akinek meg nem. Viszont egy ilyen, stratégiai döntésben nem lehet ennyire bizonytalan tényezőre hagyatkozni.

Véelméynem szerint nem az egész Európai Uniónak kellene körbeudvarolni az íreket, hogy szavazzák meg, hanem az ír kormánynak kellene alkotmánymódosítást végrehajtania, hogy az EU-val kapcsolatos szerződéseket ne kelljen népszavazásra bocsátani. Ezekben a kérdésekben nem az embereknek, hanem az általuk megbízott képzett ("tisztelet" a kivételnek) országirányítókra bízni.

Ezzel egyébként az is kiküszöbölhető lenne, hogy az EU-ról sok tévhit elterjedjen, amit ilyen esetekben a szerződés ellenzői találnak ki, hogy elriasszák a népet.

Na de mindegy. Mostmár ezen is túl vagyunk. Brüsszel átverekedte magát a nehézségeken (egészen Klausig, de szerintem nemsokára ezt is megoldja), csak éppen jelentős imidzs-vesztéssel. A Lisszaboni Szerződés 2007-es aláírásakor még a 10+2-es bővítéstől megrészegedett és lendületes Európa, egy meggyötört Európaként áll előttünk 2009-ben, akit még azok is kritizálnak, akik két éve még meg voltak győződve arról, hogy jó irányban haladunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr771441034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerardus A. Lodewijk 2009.10.12. 19:20:48

Szerintem jó dolog a népszavazás, ha:
1. arra használják, amire való; és
2. úgy használják, ahogy kell.
Ezt fenntartva lényegében egyetértek a szerzővel.
Az elmúlt évtized ír EU-népszavazásai (Nizza-I, Nizza-II, Lisszabon-I, Lisszabon-II) egyébként egyik fenti feltételnek sem feleltek meg, úgyhogy nem kéne tovább erőlködniük.

Gerardus A. Lodewijk 2009.10.15. 13:18:39

Azt mondjuk nem értem, mire jó ez a kb. 3-4 évente visszatérő vacakolás a szerződésekkel, azon kívül, hogy ajándék támadási felületet nyújt az EUfóboknak. Az utóbbi 25 év gyakorlatilag úgy nézett ki, hogy szinte minden új szerződés hatályba lépése után néhány hónappal már hívták is össze a következő szerződést előkészítő tárgyalásokat.

Egyszer kellene a szerződést jól megcsinálni, és akkor akár évtizedekig sem lenne muszáj hozzányúlni (lásd pl. az USA alkotmányát).

Vagy éppenhogy az az vélt érdekük a tagállamoknak, hogy bármilyen vitás kérdést viszonylag hamar újra lehessen nyitni, és ezért elégednek meg gyorsan javítgatásra szoruló félmegoldásokkal?

Msreleváns 2009.11.05. 00:08:46

@Gerardus A. Lodewijk:
A szerződéses formát tekintve teljesen igazad van. "Egyszer kéne jól megcsinálni".
Legyen Európa mentsége, hogy kicsit más helyzetben voltak a történelem nélküli, politikai egységre törekvő, külső fenyegetettséggel terhelt amcsi államok, mint a háború utáni gazdasági társulásban fellendülést kereső, viharos múltú európai országok.

vomit 2010.04.13. 22:49:03

a vilaghaboruk kozti fuggetlen lengyelorszag pontosan annyi napig tartott, mint ahany nap az elso szabad kormany 1989 nyari hivatalbalepesetol az elnok lezuhanasaig eltelt (7616). valaki itten uzenni szeretne.

translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.konservat.cba.pl%2Fart.php%3Fart%3D0676%26path%3Darty2010%23ha&sl=pl&tl=en
süti beállítások módosítása