Bevallom, életemben először járok a Jobbik honlapján. Mint a közélettel aktívan foglalkozó értelmiségi kicsit elszégyenlem magam, de saját megnyugtatásomra elmormolom: miért is mentem volna fel eddig egy számomra teljesen idegen (sőt inkább ijesztő) párt honlapjára?

A Jobbik az utóbbi két évben nőtte ki magát politikai szempontból jelentős párttá, melyben nem kis szerepe volt a Gyurcsány-Kormány elhibázott gazdaság- és társadalompolitikájának, illetve annak, hogy mind a miniszterelnök, mind a Kormány(és nem kormány)tagok makacsul ragaszkodnak hatalmi pozícióikhoz. Talán mostanra Gyurcsány is beismeri, ha az öszödi beszéd után lemond, az MSZP 2010-re összeszedhette volna magát, de már a szocialisták EP-választási kommunikációs stratégiája sem kellene, hogy a nullával legyen egyenlő. Idén ugyanis a szocialisták sunyítani fognak, "csak ne bukjunk akkorát" felkiálltással.

Nem vennék rá mérget, hogy az MSZP csönd-taktikája működni fog, mert a Fidesz megszokott szólamai, az SZDSZ kétségbeesett, 200.001. szavazóját összekapargató balladája és az MDF Bokros-szonátája mellett az idei hangversenyen egy újabb zeneszám is felcsendül majd, egy dobpörgéssel és katonás rigmusokkal szinesített induló, a Jobbik hangszerelésében. Döntő lesz tehát a jobboldali pártok hangja, ami nem csak elnyomja majd a baloldalt, de megpecsételi Magyarország következő évtizedeinek politikai palettáját.

Az nem kérdés, hogy az MSZP óriásit bukik majd: a jelenlegi közvéleménykutatások szerint maximum 5 képviselőt jósolok nekik. A Fidesz 11-13 helyet is szerezhet, a fennmaradó 3-5 helyből pedig a Jobbik akár kettőt is elvihet, ha a szavazási arány alacsony lesz. Ebben az esetben ugyanis a Jobbik elérheti az 5 százalékos küszöböt, hiszen híveinek szavazói hajlandósága legendásan magas.

Márpedig alacsony lesz, akárhogy is erőlködnek az európai intézmények a különböző kampányaikkal, az embereket egyszerűen nem érdekli az EU.

Visszatérve, hogy miért is mentem fel a Jobbik oldalára: Elkészült a szélsőjobbos párt 54 oldalas EP-választási programja, amely "hosszú és kemény munka gyülölcse". A jobbjára populista fordulatokra építő dokumentum elemzését talán egy későbbi posztban megejtem, de most nem célom a saját és az olvasók idegeinek kikészítése. (Zárójelben azonban meg szeretném jegyezni, hogy a Jobbiknak legalább van ilyen programja...)

Arra azonban mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy Európa szerte nő a radikális pártok támogatottsága, és a gazdasági válság erre is rossz hatással van, hiszen a szegény, nélkülöző rétegek mindig fogékonyabbak a "saját nemzetet védelmező" ideológiákra.

Biztosak lehetünk tehát abban, hogy a Jobbik legalább egy EP-képviselőt szerez idén, és a legtöbb EU-tagálamban bejutnak az euroszkeptikus, esetleg szélsőséges nézeteket valló pártok képviselői. Kérdés, hogy az európai felülethez jutó Jobbik-politikusok ellehetítlenítik-e magukat, vagy meglovagolva az euroszkeptikus európai tendenciát, reklámfelületet gyártanak pártjuknak a 2010-es országgyűlési választásokhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr101006730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása