Véget ért az Európai Állampolgári Konzultáció. Minden kritikai észrevételem ellenére az kell mondjam, hogy a szervezés nagyon jó volt, és azok, akik részt vehettek benne, nem csak nagyon jól érezték magukat, hanem tanultak is egy kicsit az EU-ról, politikáról, és más emberek gondolkodásáról.

A résztvevőkkel készített rövid interjúkon kivétel nélkül mindenki azt mondta, pozitívan csalódott az egész rendezvényben, mert eredetileg csak "csepürágásra" és értelmetlen vitákra számítottak.

Abban, hogy a viták eredménye az alább bemutatott formában ajánlásként elkészülhessen, nagy szerepe volt az ún. "facilitátoroknak", akik igyekeztek a néhol indulatos, néhol egyoldalú, néhol meg egyszerűen ostoba hozzászólásokat egy irányba terelni és valamilyen javaslat formájába önteni.

A tapasztalatokat így foglalnám össze:

  1. 1. Az átlagember örül, ha megkérdezik a véleményét.
  2. 2. Az átlagembernek van véleménye.
  3. 3. Az átlagember véleménye a hiányosságokra mutat rá.
  4. 4. Ne ülj az alkoholista átlagember mellé ebéd közben!

 

Íme tehát a kétnapos konzultáció eredménye, és ezzel zárom is a blog ezen részét, mindenki okuljon belőle! (a százalék az igen szavazatok arányát mutatja)

1. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság felügyelje és kísérje figyelemmel a nemzeti kormányok által kiírt pályázatok céljainak megvalósulását és azok hatékonyságát, valamint fenntarthatóságát. A nemzeti kifizető szervezetet határidőn túli teljesítés, illetve nem teljesítés esetén szankcionálja. (100 %)

2. Az EU a hatékony energia gazdálkodás elősegítése keretében a meglévő helyi természeti adottságok és a zöld energia jobb kihasználása érdekében a hagyományos energiahordozók kiváltására a szükséges törvénymódosításokat segítse elő és a szakterületet kiemeljen kezelje, beleértve a finanszírozási lehetőségeit is. (100 %)

3. Az EU a munkahelyteremtés érdekében vállaljon szerepet abban, hogy a szakképzés összehangolt és a szakképzettség egyenértékű legyen legyen az EU országokban. (96,08 %)

4. Javasoljuk az EUnak, hogy az európai szintű munkavállalói érdekvédelem keretében valósítsa meg a tagországokban egységesen alkalmazandó munkajogi szabályozást. Ennek keretében fogalmazzák meg a munkaviszony létesítésével, tartalmával és megszűnésével kapcsolatos munkáltatói, munkavállalói és érdekvédelmi teendőket. Legyen kiemelt figyelem a munkajogszabályok megsértőinek szankcionálására, ennek gyors és hatékony végrehajtására. (94,12 %)

5. Az EU határozza meg a kötelező jellegű szűrővizsgálatok rendszerét (szankciók, motiválók) a munkáltatók, munkavállalók és minden európai állampolgár részére. A kormányok hangsúlyozzák a szűrővizsgálatok fontosságát. A nemzeti kormányok bővítsék ki az alaptanterveket úgy, hogy egészségmegörző tanórákat iktassanak be az alap és középfokú oktatásba az egészségkultúra és tudatosság elsajátitása érdekében. (92 %)

6. Az EU-nak szabályoznia kell a bankpolitikát, hogy az egyes kereskedelmi bankok anya és saját leányvállalatai ugyanolyan feltételekkel kezeljék a különböző orságok állampolgrainak bankügyleteit. EUs pénzügyi felügyelet létrehozása a nemzeti felügyeletek helyett, hiszen a bankok többsége az EU több országában működik. Igy a polgárok egyenlő elbírálásban részesülnek. (90,38 %)

7. Az Európai Parlament javasolja az Európai Tanácsnak, hogy a környezettudatos magatartás érdekében a tagállamok oktatási rendszerükbe építsék be az átfogó környezetvédelmi képzést. (90,2 %)

8. Az EU alakítson ki szabályozott támogatási rendszert, hogy piacképes szakmát nyújtson az át- vagy továbbképezhető munkavállalóknak, képességük, képzettségük szerint. Munkához segités segély helyett. A munkaügyi központ aktívan keressen céget, vállalkozót, oktatási intézményt, akik anyagilag is legyenek érdekeltek a munkanélküliek oktatásában, és akár párhuzamos foglalkoztatásában. (87,76 %)

9. az Európai Bizottság a több száz adónem egységesítésére tegyen javaslatot és hozzon törvényt. (86 %)

10. Az EU támogassa a hazai termékek védelmét, oly módon, hogy pályázati forrásokat biztosít a direkt értékesítés támogatására, továbbá a támogatás keretében legyen lehetőség az ÁFA csökkentésére,a pályázati források felhasználásának szigorú ellenőrzése mellett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr881018632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerardus A. Lodewijk 2009.09.24. 20:23:26

Ez egy érdekes és tartalmas blog volt, nagyon sajnálom, hogy abbamaradt. Sok sikert a szerzőnek ahhoz, amibe ehelyett fogott!
süti beállítások módosítása