Barroso széles mosolya mögött gyakran vélek huncut kacajt látni, amint próbálja leplezni a kommunikációs ferdítéseket... egyébként nem is rosszul. Ezért is jó, hogy az Európai Parlament képviselői éberen őrködnek a Bizottság (és a klasszikus uniós alapelvek) fölött.

A tévesen "EU-kormánynak" is nevezett Bizottság ugyanis úgy tűnik egyre inkább hajaz arra, hogy felöltse a nemzetállamokra jellemző összes negatív tulajdonságot. Nemrég azt találta ki, hogy az "átláthatóság" címén tovább szigorítja az uniós dokumentumok hozzáférhetőségét. Elfelejtették volna, hogy az alapszerződés szerint elméletileg minden EU-intézmény dokumentumának nyilvánosnak kellene lennie???

Nem hiszem.

A Bizottság itt azt a kitételt lovagolja meg, miszerint bizonyos köz- és magánérdekeknek kivételek útján védelmet kell biztosítani. Az EP szerdán visszaküldte megfontolásra a tervezetet, mivel úgy vélte, hogy a transzparencia másképp is biztosítható... Egyébként a fogalmi trükközést még a "szakavatott" EP-képviselők sem tudják mindig megfelelő kontextusbahelyezni: nem emelték fel a szavukat a 30 éves titkosítást maga után vonó új kategória, az "EU classified" bevezetése ellen. Ennek a kategóriának csak akkor lenne értelme, ha az EU fejlett kül- és biztonságpolitikával rendelkezne, melyben a tagállamok minősített többséggel döntenek. Erre azonban egyhamar aligha kerül sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr241006757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása