A segélyezés helyett a munkavállalást ösztönözné inkább a magyarokat képviselő 52 "reprezentatív" polgár. Azért írom idézőjelben, mert természetesen ez a csoport nem tükrözi teljesen a magyar társadalmat (sajnos), hiszen sem jövedelem, sem vallás, sem faji hovatartozás alapján nem szelektáltak.

Mindenesetre az Európai Állampolgári Konzultáción tegnap megszülettek az első javaslatok, és a munkavállalás persze top-téma volt. Beszélgettem a résztvevőkkel és az eléggé meglepett, hogy a legtöbben azt mondták, könnyű volt közös álláspontra jutni. Ami viszont nem volt meglepő: az interjúban az egyik srác azt mondta: "egyetlen kérdésben nem sikerült megállapodni, ez természetesen a cigánykérdés". Korántsem áll szándékomban a összemosni a romák súlyos helyzetét a munkanélküliség kérdésével, de tény, hogy a vitát itt is sok esetben meghatározta az a tény, hogy a romák között az átlagosnál jóval magasabb, közel 60 százalék.

Nos az időközi ajánlásban sajnos nem látszanak ezek a viták. Két dolog szerepel: "munkavállalás támogatása segélyezés helyett", és "A szociális rendszer, háló kialakításánál legyen szigorúbb ellenőrzés a szociális támogatások esetében, legyen a szociális támogatás munkához kötve, és ne legyen több, mint a munkanélküli segély és a fizetés" 

 

Na hát ezt gondolják az állampolgárok.

Nagyon örültem, mikor ezt olvastam, ert ez azt bizonytja, hogy a sok radikális vélemény között -amit saját ismerősi köreimben is nem ritkán hallok- azért vannak értelmes gondolatok is, ha az emberek együtt GONDOLKODNAK.

Mondjuk kváncsi lennék arra is, hogy hogyan képzelik el a munkavállalás prioritását a segélyezés felett... Ki döntse el, hogy ki kapjon munkát és kinek lenne hasznosabb inkább a segély? Nem lenne ez már egy rendőrállam?

Az biztos, hogy valamit tenni kell, mert a mai helyzet tényleg az otthonmaradásnak kedvez. (csak halkan merem megjegyezni, hogy Németországban is megéri munkanélkülinek lenni).

Már előre félek, a posztra érkező kommentektől, de szerintem a központi munkafelajánlás nem rossz ötlet. Én nem a szociális támogatást kötném munkavállaláshoz, hanem magát a munkanélküli segélyt. Minden önkormányzatnak kellene olyan munkahelyeket "talomban tartani", melyeket a munkanélkülieknek ki lehet utalni. Ilyen lehetne például a közterületek fenntartása, takarítása, amire mindíg van igény. Ilyen lehetne az önkormányzati feladatokban való segítség is. Persze ehhez kell szervezés, de azért nem lehetetlen.

Természetesen semmit nem szabad senkire ráerőltetni, de meg lehetne szabni egy bizonyos határidőt. Az én elképzelésem szerint munkanélküli segélyre maximum egy évig lehetne valaki jogosult, ez idő alatt visszautasíthatja az önkormányzati munkát is. Ha valaki egy éven át minden lehetőséget visszautasít, elesik a segély-jogosultságtól és kénytelen elvállalni a felajánlott munkát.

De visszatérek az ajánlásokhoz. A két mondat arra utal, hogy nem vagyunk elégedettek a támogatási rendszerrel. Igazságtalannak tartjuk a segélyezés szinsztémáját. Mindenki reformra vágyik. De gondoljunk csak bele. Nemrég volt az SZMM bejelentése egy sor reformról: családtámogatásk átszervezése, munkáltatók járulékterheinek csökkentése, gyermekvdelmi redsz átalakítása, stb. Senkinek nem tetszett.

Nem hiányzik inned a társadalmi akarat? A politika olyan mértékben hiteltelen magyarországon, hogy "Gyurcsánynak már azt sem hiszik el, hogy lemodott". Szerintem itt csak két esetben lehet változás. Vagy valaki lenyomja az embek torkán a reformokat, vállalva,hogy 4 év múlva belebukik, vagy a társadalom maga kezdeményezi a változást. Erre azonban saját megosztottsága miatt nem képes

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr51017940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2009.03.22. 19:19:13

Hát a segély helyett munkát rendszerrel az a legfőbb probléma, hogy 40 évesen diplomás köztisztviselőként megmutattam a fizetési papíromat egy háromgyerekes segélyből és családi pótlékból álló cigánynak és miután leszakadt az arca az volt a válasz, hogy ő ennyiért fel sem kel. Úgyhogy kibaszott kurva nagy gond van a segélyezések és a szociális ellátások terén. Ráadásul a "rendszerváltás" óta felnőtt egy generáció, aki azt látta, hogy fater felvesz a segélye, egész nap a kocsmában ül, mégse haltunk éhen. Akkor én miért dolgozzak? Na ezzel kéne valamit kezdeni. Az önkormányzat meg ne vegyen már minden szamarat a nyakába. Annyi embert tart el, hogy minden 10 méter járdára jut egy söprőember. Ne kelljen már neki besűrítenie 5 méterre. Lehet, hogy ez Pesten nem így van, de a vidéki városok, falvak önkormányzatait rendesen kizsigereli ez a megoldás.

borsodman 2009.03.25. 15:26:09

Az a legnagyobb baj, hogy a "renszerváltás" előtt viszonylag elviselhető mértékű cigány-magyar ellentét az utóbbi 20 évben annyira elmérgesedett, hogy azt már nem lehet egyik napról a másikra nem hogy megszüntetni, de érezhetően csökkenteni sem. Pláne mivel nem a "cigány kérdés" lett rosszul kezelve, hanem az egész szociális ellátási rendszer hibás. Amíg kellő "darabszámú" gyerek "elkészítése" elegendő a fennmaradáshoz, addig nem is fognak dolgozni. Szerintem két dolog feltétlenül szükséges a rendezéshez. Az egyik, hogy el kell érni, hogy az általános iskolát és legalább egy szakiskolát mindenki végezzen el. Egy bizonyos értelmi szint alatt még kommunikálni sem lehet. A másik, hogy munka nélkül senki, semmilyen jogcímen ne juthasson sem segélyhez. Egy egészséges társadalom gondoskodik az öregekről, a betegekről, de nem a parazitákról. Ha cigány, ha magyar, a trógernek állampolgári jogon ne járjon semmi. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy szerintem szándékos uszítás is van a dolog mögött. Régi trükkjük a politikusoknak, a figyelem elterelése, a tömegek megosztása. Aki azt hiszi, hogy ezt bármilyen kormányprogram rövid idő alatt meg tudja oldani, az több mint naiv.
süti beállítások módosítása