A hivatalos közlemények, és nyílvásos megnyilatkozások mindig halálra dícsérik a cseheket, hogymilyen jó kis EU elnökséget hoztak össze. Valahogy nekem ez nem megy a fejembe.

A francia elnökség végén az EU visszhangzott azoktól a kétségektől, hogy a cseh elnökség nincs eléggé felkészülve arra, hogy élére álljon a blokknak. Mégis, január elseje óta akárkit kérdezek, akármilyen nyilatkozatot olvasok, mindenki el van ájulva tőlük. Én nem annyira.

Általában azt hallom, hogy a csehek "kicsit gyengén indítottak" az izraeli-palesztik konfliktusban, de a gázvitában már "átvették a vezetést" a közel-keleten aktív trojkától.

Ezt mondja Fóris György is, aki egyébként a nagyon becsülendő Bruxinfó szakértője és főszerkesztője. Hiába Fóris évtizedes patinája, ebben az esetben én mégis úgy gondolom, hogy a csehek bizony csak futnak Európa után. A Bruxinfós kolléga valószínüleg a csehek meghívására válaszolt a dícséret gesztusával, miközben jót röhögött a markába, és megtartotta magának az igazi véleményét.

Szóval a csehek futnak Európa után...

A gázai konfliktust nem kell magyarázni, ezzel sokan egyetértenek. Szegény Topolánek mire feleszmélt, két nemzetközi válság volt a nyakában, miközben ő még csak a kemence-meleg elnökségi stratégiát magolta az irodájában.

Sarkozy ugyanebben a szituációban már fél hátsóval a moszkvai gépen volt (gondolok itt a grúz konfliktusra természetesen), míg Topolánek a külügyminisztert (Karel Schwarzenberg) ugrasztotta. Őt a közel-keleti körúton megtámogatta a trojka másik két tagja, Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos és Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő. Plusz -hogy ők se maradjanak ki a buliból- velük utazott Bernard Kouchner francia és Carl Bildt svéd külügyminiszter, reprezentálandó a trió elnökséget.

Közös deklaráció, megállapodás, tűzszünet, békeszerződés azonban nem született. Ami eredmény volt, az is amerikai nyomásra jött létre

De lépjünk is tovább: gázvita

Erről most nem szeretnék részletesen írni. Legyen elég annyi, hogy a csehek nem fogták fel, menniyt számít az, ha az EU-nak egy arca és egy hangja van. Attól, hogy a soros elnök delegációban utazik, még ő a soros elnök ország vezetője, túl kell harsognia a mindig naiv-kedves optimizmust és atyai feddést felváltva osztogató bizottsági tisztviselőket. Pláne, ha Putyin az ellenfél (vagy az ő bábja Medvegyev).

Nem értek tehát egyet azzal, hogy a csehek jól vezették volna a gázvitát. Lehet, hogy az eredmény végül "pozitív", hiszen béke és gáz van, de közben az oroszok és az ukránok úgy játszottak az uniós vezetőkkel, mint a felhúzós matchbox a cicával: szaladhattak amerre akartak, megnyit-elzár, fut-fékez, a macska csak dühösen prüszkölve kergeti, de el nem fogja soha.

--- Vége az első résznek ---

(holnap: Entropia, mókás Topolánek, gazdasági válság)

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr62939543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2009.02.12. 23:31:18

pedig jók a csehek, ezekkel az ügyekkel egyszerűen nem kell fogalkozni mert ez már régen nem európa nyakbősége. igen a gáz sem az ha akarnak adnak az oroszok ha nincs kedvük nem adnak, közben európa olyan szúrós szemekkel nézhet amilyennel csak akar, az oroszok akár le is szarhattyák ha van gusztusuk hozzá

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.02.13. 01:06:17

mit is lehet várni olyan országtól, amelynek az elnöke hírhedt euroszkeptikus...

1szerű állampolgár 2009.02.13. 04:19:53

Véleményem szerint nem a csehek tehetnek arról, hogy erejüket jóval meghaladó feladatoknak nem tudnak megfelelni. Egyszerűen az maga az EU még nem olyan integráció, amely megfelelő támogatást tudna adni egy kis közép-európai országnak, hogy azzal bármilyen magabiztossággal fellépjen valamilyen nemzetközi porondon.
Egyébként meg vicces számonkérni a cseheken, hogy miért pont most nem működik az annyiszor dicsőségesen megfúrt közös EU külpolitika. A palesztinok meg úgyis csak fejős tehénnek nézik az EU-t akitől jó sok pénzt lehet leakasztani, azt majd Amerika megmondja meddig mehetnek. Szóval lehet, hogy több év lemaradását nem a csehek nyakába kellene varrni... Egyébként nagy kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy két év múlva a morális, politikai, gazdasági válságban vergődő magyar hont ki fogja komolyan venni...
süti beállítások módosítása