Megkésve bár, de törve nem, folytatnám a múlt heti posztomban megkezdett cseh elnökségi értékelést.

Elmerengtem a csehek gázvitában vállalt szerepén. Végiggondoltam, hogy miket olvastam a sajtóban az óriási felhajtással lebonyolított és agyonkommentált Nabucco-csúcsról. Félreértés ne essék, nagyon fontosnak tartom magát a kérdést, de azért 30 miniszteri szintű külföldi delegáció egy félhalott projektért, amely csak az EU energiaigényének 5 százalékát oldaná meg... hát... kicsit sok.

Na de mindegy. A lényeg az, hogy a cseh kormányfő és aktuális EU-főmufti nevét körülbelül a cikkek 10 százalékában lehet megtalálni (szegény energiaügyi biztos sem kapott sokkal nagyobb megjelenést). Többnyire mindenhol Gyurcsány és az azeri elnök szívet melengető barátságáról, és persze a PÉNZ-ről lehet olvasni, vagyis, hogy mennyi zsetont ad majd ehhez az gigaberuházáshoz EU (igaz, az nem mindig derül ki, hogy kit ért a kedves újságíró ez alatt a két betűs entitás alatt).

Cseh barátaink tehát nem nagyon izgatták magukat a budapesti csúcson, pedig saját elnökségi stratégiájuknak is az energiabiztonság adja a gerincét. Érdemes lett volna egy kicsit nagyobb morzsákat szórni a sajtó elé, mint csak a szokásos szólamokat a Nabucco fontosságáról és az energiabiztonságról. Egy-két szúrás moszkvának, néhány jó szó a kaszpi térségnek és a törököknek, és kész a címlap... Bár mondjuk a negatív reklám is reklám :) én legalábbis negatívnak értékelem, amikor valaki azt hirdeti, hogy "na most majd kiderül, menniyre tudunk összefogni", ahelyett, hogy master of EU-ként meg lenne győződve róla, hogy képesek vagyunk rá és megszervezi az összefogást minden erejével.

Negatív reklámként értékelem továbbá, hogy az EU überguru, azaz az EU soros elnökségét betöltő ország és annak miniszterelnöke, helyén hagyjon egy olyan "műalkotást", amely láthatóan több tagállamot vérig fog sérteni. Hát hogy gondolta Prága? Hogyan fogja összekovácsolni az egyébként is 27 féle álláspontot követő tagállamot, ha még az elnökség elején jól betart nekik? Hogy volt képes egyetlen műkész egy egész közigazgatást átejteni? 

------------ Vége a második résznek -------------

(Legközelebb gazdasági válság és mókás Topolánek, de tényleg)

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr87941357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása