Az Európai Bizottság ma felszólította a tagállamokat, hogy növeljék a 112-es segélyhívószám ismertségét saját országaikban. Ezért felhívtam.

Mivel a statisztikák szerint csak a lakosság 26 százaléka tudja mi is az a 112, néhány mondatban összefoglalom, majd rávilágítok, miért is tartom "emberinek" ezt a számot.

A 112 egy olyan segélyhívószám, amely az Európai Unió minden tagállamából hívható. Mindegy milyen problémánk van, ezen a számon bejelentést tehetünk és segítenek megoldani. Már persze, ha megértenek minket.

A Bizottság mai sajtóközleménye szerint ugyanis az egyik legnagyobb probléma egyben az egyik leggyakoribb probléma is az EU-ban: a nyelvi kérdés. Ha külföldön vagyunk, csak az adott ország nyelvén (esetleg angolul, németül vagy franciául) beszélhetünk a központossal.

Olvasva a 112-ről szóló brüsszeli -bíztatásokkal és feddésekkel egyaránt megtűzdelt- tájékoztatót úgy döntöttem, felhívom az ominózus számot. A vonal végén (10-20 másodperc várakozás után, illetve miután figyelmeztettek, hogy a hívást rögzítik) a filemkből ismerős "Rendőrség, jó estét kívánok" mondat hallatszott, igaz egy kellemes női hang formájában.

A hölgy nagyon segítőkész volt, annak ellenére, hogy elmondtam, nem bejelentést kívánok tenni, csak tesztelem a vonalat. Mikor megtudta tőlem, hogy a Bizottság ma a segélyhívó ismertségének növelését kérte a tagállamoktól, csak annyit mondott: "francba, azt csak ne növeljék". A hölgy kétségbeesése érthető, hiszen a Bizottság honlapján található statisztikák is azt mutatják, a 112-es számon beérkező hívások 90-95 százaléka nem valós bejelentés, hanem hoax/telefonbetyárkodás.

Ez tehát egy emberi hívószám. Bármennyire is komoly és jó célokat szolgál, mi bizony kihasználjuk, elhülyéskedjük, a névtelenség köpenyébe burkolózva visszaélünk a másoknak megadott lehetőséggel. Legrosszabb esetben elvesszük a lehetőséget másoktól, hogy segítséget kapjanak életveszélyben, vagy bármilyen más egészségügyi vagy bűnügyi, esetleg szociális szituációban.

A bejegyzés trackback címe:

https://relevanstartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr42938066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vattafák 2009.02.13. 08:06:14

ugyanez a helyzet a 107, 105, 104-es hagyományos hívószámoknál, valóban 10% alatti a valós bejelentések száma, de ez nem ok az ismertség növelés ellen. a telefonbetyárok kezelése a jogos bejelentők védelme miatt lenne fontos, függetlenül Bizttság vagy a rendőr hölgy véleményétől.
e téren azonban lépések nem történnek, talán a döntéshozói ingerküszöb miatt, túl magas ehhez.
jellemző, hogy amikor tavaly-tavalyelőtt egy dunaújvárosi fiú bombariadós bejelentése után a nyomára akadtak, és a lehetséges büntetési tételek repkedtek a hazai bulvárban, napokra komlyan visszaesett a vicces hívások száma.
süti beállítások módosítása